Waterhuishouding Zwolsehoek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samen naar goed water in Rozenburg!
Advertisements

Riolering Hoograven fase III
KWALITEITSZORG IN INTERNATEN 1 september A.KWALITEIT Wat is kwaliteit in internaten ? Internaten moeten zelf instaan voor de vormgeving van een.
Hoe de romeinen ons zagen “….. daar stort de zee zich in een ontzagwekkende stroom uit, twee keer per dag, dag en nacht, over een onafzienbare.
1 Kostendekkende huur  Wat is kostendekkende huur? inzicht kosten  Optimalisatie door kostendekkende huur? -standaard kwaliteit -tijdig investeren en.
MEER RAAD VOOR HET RIOOL Rioleringszorg Presentatie rapport Rekenkamercommissie 24 maart 2009.
Gemeentelijk RioleringsPlan Afdeling Weg en Water P.J. Lievense 22 augustus 2006.
Het portfolioproject van de AOC’s EduExchange 2006 Groene Scharnieren.
Europaplein Welkom Programma Ontvangst Voorstellen: wie is wie? Doel van de avond Planvorming Verleden, heden en toekomst Europaplein Interactie Afsluiting.
Grondwater & IJpelaar Bas Hoefeijzers Eric Willekens, mei 2011
19 augustus 2014 Nu en in de toekomst Samen uw woonwensen realiseren.
Groepsplannen evalueren Dirk van Dijkschool Linda Pereboom
voor vraagstukken over stedelijk water
Waterplan Heusden. Waterplan Heusden: 1. Waarom het … 2. Wat is het … 3. Totstandkoming … 4. Communicatie over … 5. Uitvoeringsprogramma … 6. Vragen Inhoud.
Zieuwent, Wi‘j doot ‘t samen!. Zieuwent? 1 van de 6 dorpen in gemeente Oost Gelre, Achterhoek Ca 2100 inwoners Ca 800 huishoudens Sociaal, actief betrokken.
Rioolvervanging 'De Lors'
De Rode Knop van Viattence
Praktijk project 5 les 1 Dynamiek in organisatie.
1 “Innovatieplaats Cure” Experimenteer met minder regels.
Riothermie Zwembad ‘t Bun
Visie vGRP Dronten.
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
Pidpa – Riolering in Zoersel. Wie zijn wij? Pidpa - Riolering = project van Pidpa voor rioolbeheer van de gemeente Pidpa is actief in 28 gemeenten op.
Doortocht Itegem - Aanleg riolering en wegenis - Voorstelling bewonersvergadering 25 april 2013.
Presentatie GRP 2008 Adrie Hanegraaf. Gemeentelijk Riolering Plan 2008 Omvang van de voorzieningen Beheer en onderhoud Renovatie en vervanging Kosten.
Vereniging van Nederlandse Gemeenten Aanpak afvalwaterketen VNG & UvW De stand van zaken… Ambtelijk Waterpanel, 27 oktober 2010 Gert Dekker, VNG.
Klimaatadaptatie en stedelijk waterbeheer: tegen vervlakking en verstening Hugo Gastkemper directeur Stichting RIONED Dag van de openbare ruimte,
Project K : Rioleringswerken Wortel kolonie Voorstelling bewonersvergadering 4 september 2013.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
Presentatieavond Definitief ontwerp aanpak wateroverlast Zijlkwartier.
` Thema avond gemeenteraad Neder-Betuwe Bestemmingsplan Waalwaard en mogelijke verplaatsing De Beijer BV Patricia van Eijndthoven 29 maart 2011.
Risicomanagement themabijeenkomst maandag 7 januari 2013.
Seminar asset management provincie Noord-Holland Grip op beheer en MEER Asset management in de gemeente Houten 4 maart 2015.
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
Gemeentelijke watertaken onder de Omgevingswet Peter de Putter Utrecht, 4 februari.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Droge voeten en schoon water “Voldoende en Schoon” Doorlichting van de zorg voor het waterbeheer Informatieve VV 5 september 2006 Projectgroep doorlichting.
GRP VI ( ) Gemeentelijk Rioleringsplan. Gemeentelijke zorgplicht watertaken: Zorgen voor een doelmatige inzameling en een doelmatig transport.
1 Gemeente Rijkevorsel: K : Wegen- en rioleringswerken in Looi – Looiweg - Smeel 14/06/2016.
Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) Randprogramma 19 januari 2009.
Campagne en coalitievorming Contact met politieke partijen 30 januari 2014.
Dag van de Wijken & Wijkaanpak Raadsvergadering 23 september 2009.
Landelijke raad 11 juni 2016 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Coöperatie cranendonck Energie, onze zorg Energie café 3 september 2014 Thema-avond zonnepanelen.
Discrepantie gemaal Stortemelk Dennis Brandwacht, teammanager Watertoezicht waterschap Zuiderzeeland.
6 oktober 2016 Winnet stedelijk water Stand van zaken 6 oktober 2016 Werkgroep stedelijk water Winnet.
Brede Bijeenkomst 6 oktober Themagroep Hemelwater WINNET, water innovatie netwerk Pitch door dhr. Herman Geerdes, Presentatie door Jacob van Wier/Erik.
Klimaatadaptatie & Wateroverlast
2016.
VNG Modelverordening hemelwater en grondwater
Dimpact 17 november 2016 Informatie gestuurd beleid
Routekaart verbreed GRP
‘Ontwikkelen doen we samen’
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Nota Lokale Heffingen.
Cliëntenraad Sociaal Domein
Conclusies evaluatie Regieraden
Energiebesparing zorginstellingen
Gemeentelijk Rioleringsplan Haarlem voor periode 2018 t/m 2023
"sizzen is neat, mar dwaen is in ding"
Innovaties Waterschap Vallei en Veluwe
Schouwen van de openbare ruimte
Wateroverlast gemeente Werkendam door extreme regenval
Doelstelling vanaf het begin
Vakgroep rioleringen en bestratingen
Onderzoek water!! Les 1 WaterLab www. onderzoekwater.nl Water
Inleiders: Bart Muller Paul Eijgendaal
Ferd Schelleman Energiek Alphen aan den Rijn
Herinrichting Barchemse Veengoot en Nieuwe beek
Ontwikkelingen in het toezicht op vve
Transcript van de presentatie:

Waterhuishouding Zwolsehoek Zwolsehoek – waterhuishouding voor dit gebied Project pakken we samen op met de partners in dit geval het waterschap en de BKU. Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Bij het vaststellen van het vGRP is de raad van november vastgesteld is gekozen om de discussie over de maatregelen en de rioolheffing te scheiden. Afgesproken is dat in 2011 een voorstel voor de herziening van de rioolheffing aan de raad voorgelegd zou worden. Forse uitdaging De gemeente staat voor een mooie uitdaging om het rioleringstelsel op een aantal onderdelen te renoveren, zodat het voldoet aan de opgelegde normen en beter bestand is om heftige neerslag te verwerken. Huidig tarief? In de huidige situatie betalen zowel huishoudens als bedrijven hetzelfde tarief. De vraag is die je jezelf kunt stellen of dit nog eerlijk is. Als uiterste; een alleenstaande betaalt hetzelfde als de visafslag. Keuze mogelijkheden? Sinds de invoering van de wet gemeentelijke watertaken in 2008 bestaat de mogelijkheid om een gedifferentieerde heffing in te voeren. Christophe Meijer Gemeente Urk

Inhoud Doel avond Waar komen we vandaan Aanleiding Knelpunten Zwolsehoek Gezamenlijke aanpak (gezamenlijke aanpak) Planning Organisatie Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Bij het vaststellen van het vGRP is de raad van november vastgesteld is gekozen om de discussie over de maatregelen en de rioolheffing te scheiden. Afgesproken is dat in 2011 een voorstel voor de herziening van de rioolheffing aan de raad voorgelegd zou worden. Forse uitdaging De gemeente staat voor een mooie uitdaging om het rioleringstelsel op een aantal onderdelen te renoveren, zodat het voldoet aan de opgelegde normen en beter bestand is om heftige neerslag te verwerken. Huidig tarief? In de huidige situatie betalen zowel huishoudens als bedrijven hetzelfde tarief. De vraag is die je jezelf kunt stellen of dit nog eerlijk is. Als uiterste; een alleenstaande betaalt hetzelfde als de visafslag. Keuze mogelijkheden? Sinds de invoering van de wet gemeentelijke watertaken in 2008 bestaat de mogelijkheid om een gedifferentieerde heffing in te voeren.

Waar komen we vandaan. 2006 onduidelijkheid over de riolering, grote risico’s etc. Focus geweest de afgelopen jaren op de waterhuishouding in het woongebied. Hierin zijn belangrijke stappen gezet. Zie de gerealiseerde projecten

Wat is gerealiseerd Sinds 2010 is er veel gebeurt zie overzicht. De concentratie ligt voornamelijk op het industrieterrein. Het nieuwe GRP heeft ook aandacht gevraagd voor het bedrijventerrein Zwolsehoek.

Aanleiding Zwolsehoek Waarom nu de focus verleggen naar het industrieterrein. Het rioolstelsel zelf is van goede kwaliteit. Toch krijgen wij de nodige meldingen met klachten variërend van stank klachten, wateroverlast, etc. Dit zijn beelden die wellicht niet onbekend voorkomen. We hebben een stelsel dat Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Bij het vaststellen van het vGRP is de raad van november vastgesteld is gekozen om de discussie over de maatregelen en de rioolheffing te scheiden. Afgesproken is dat in 2011 een voorstel voor de herziening van de rioolheffing aan de raad voorgelegd zou worden. Forse uitdaging De gemeente staat voor een mooie uitdaging om het rioleringstelsel op een aantal onderdelen te renoveren, zodat het voldoet aan de opgelegde normen en beter bestand is om heftige neerslag te verwerken. Huidig tarief? In de huidige situatie betalen zowel huishoudens als bedrijven hetzelfde tarief. De vraag is die je jezelf kunt stellen of dit nog eerlijk is. Als uiterste; een alleenstaande betaalt hetzelfde als de visafslag. Keuze mogelijkheden? Sinds de invoering van de wet gemeentelijke watertaken in 2008 bestaat de mogelijkheid om een gedifferentieerde heffing in te voeren.

Wolk analyse Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Forse uitdaging Beschrijving globaal wat dit GRP is Het is een beleidsdocument Samen met de regio tot stand gekomen Maatwerk voor de Urkersituatie Het is een breed GRP , zowel afvalwater, hemelwater, grondwater als oppervlakte water En heel belangrijk aspect is de betaalbaarheid van nu maar zeer zeker ook op de lange termijn. Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Bij het vaststellen van het vGRP is de raad van november vastgesteld is gekozen om de discussie over de maatregelen en de rioolheffing te scheiden. Afgesproken is dat in 2011 een voorstel voor de herziening van de rioolheffing aan de raad voorgelegd zou worden. Forse uitdaging De gemeente staat voor een mooie uitdaging om het rioleringstelsel op een aantal onderdelen te renoveren, zodat het voldoet aan de opgelegde normen en beter bestand is om heftige neerslag te verwerken. Huidig tarief? In de huidige situatie betalen zowel huishoudens als bedrijven hetzelfde tarief. De vraag is die je jezelf kunt stellen of dit nog eerlijk is. Als uiterste; een alleenstaande betaalt hetzelfde als de visafslag. Keuze mogelijkheden? Sinds de invoering van de wet gemeentelijke watertaken in 2008 bestaat de mogelijkheid om een gedifferentieerde heffing in te voeren.

Conclusies Genoeg aanleiding voor gezamenlijke verkenning van de knelpunten op het industrieterrein Zwolsehoek. De hoofdpunten uit het GRP, Waarbij ik zeker even het risico/kwaliteit gestuurd beheer zou aantippen. Het doel is het riool zo lang mogelijk te laten functioneren tegen de laagst maatschappelijke kosten. Gaat niet om een mooi riool, maar dat het afvalwater afgevoerd wordt naar de zuivering in Tollebeek Door de financiële besparing op beheer kunnen we nu de belangrijke stap zetten om meer direct af te schrijven. Niet meer voor alle grote investeringen een “hypotheek afsluiten”, maar zoveel als mogelijk directe betalen. Hierdoor nemen de schulden af en op termijn ook lagere kosten voor rente en afschrijving. Nu is deze post ca. € 85 euro van de heffing, bij ongewijzigd beleid zou dit bedrag alleen maar toenemen. De Heffing laten we zoals die is, in de praktijk bevalt de heffing. Iets wat goed is moeten we niet wijzigen. Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Bij het vaststellen van het vGRP is de raad van november vastgesteld is gekozen om de discussie over de maatregelen en de rioolheffing te scheiden. Afgesproken is dat in 2011 een voorstel voor de herziening van de rioolheffing aan de raad voorgelegd zou worden. Forse uitdaging De gemeente staat voor een mooie uitdaging om het rioleringstelsel op een aantal onderdelen te renoveren, zodat het voldoet aan de opgelegde normen en beter bestand is om heftige neerslag te verwerken. Huidig tarief? In de huidige situatie betalen zowel huishoudens als bedrijven hetzelfde tarief. De vraag is die je jezelf kunt stellen of dit nog eerlijk is. Als uiterste; een alleenstaande betaalt hetzelfde als de visafslag. Keuze mogelijkheden? Sinds de invoering van de wet gemeentelijke watertaken in 2008 bestaat de mogelijkheid om een gedifferentieerde heffing in te voeren.

“Uitkomst brainstorm 30 maart 2016” Aanzet Probleemanalyse “Uitkomst brainstorm 30 maart 2016” Zwerfvuil Vervuild en stinkend oppervlaktewater Inrichting van de waterlopen Overlast van grondwater Onduidelijkheid over de riolering Discrepantie en voorzuivering Gebrek aan handhaving Om een beeld van de omvang van het probleem te krijgen is op 30 maart gebrainstormd over dit vraagstuk met een delegatie van de BKU / VVU – gemeente – waterschap. Doel was om het probleem te verkennen. Er is heel veel gestickerd en uiteindelijk gerubriceerd in de volgende onderwerpen. Zwerfvuil werd menigmaal benoemd als probleem Het oppervlaktewater is volgens meerdere deelnemers regelmatig vervuild en stinkend. Enkelen spreken over drijvende vissenkoppen. Sommigen spreken verdenkingen uit van bewuste lozingen, anderen zoeken het meer in afspoelend vuil bij het schoonspuiten van kratten, wagens en verharding. Enkele deelnemers maken melding van problemen met de inrichting van de waterlopen. Het gaat onder meer over steile taluds, slechte schouwpaden en verdrinkingsgevaar. Enkele meldingen gaan over grondwateroverlast, al of niet direct achter de dijk. Daarbij wordt melding gemaakt van kwelsloten die in het verleden zijn dichtgegooid terwijl nu blijkt dat ze van nut waren. Enkele deelnemers melden dat de riolering naar hun idee niet goed functioneert. Het gaat over illegale pijpjes met lozingen tot detailconstructies in het verbeterd gescheiden rioolstelsel die anders functioneren dan de bedoeling was. Enkele keren werd gesignaleerd dat bedrijven teveel afvalwater lozen in vergelijking met de heffing die ze betalen, terwijl anderzijds sommige bedrijven zelf voorzuiveren en daardoor minder hoeven te betalen terwijl het waterschap Zuiderzeeland wel moet opdraaien voor het zuiveren van het restafvalwater met daarin de moeilijk verwijderbare componenten Enkelen noemen het gebrek aan handhaving een bron van ergernis omdat het een voedingsbodem geeft voor wetsovertreding. Dat kan gaan over zwerfvuil of over illegale lozingen of over discrepantie of over landjepik richting een waterloop. Hebben wij hiermee de problemen in beeld?

Projectmatige aanpak Project   Planjaar (vz = voor de zomer; nz = na de zomer) Coördinatie 2016 2017 2018 vz nz Schouw Gemeente Urk Zwerfvuil en bewustwording Bedrijven Kring Urk Riolering in beeld Grondwaterbeheer Waterschap Zuiderzeeland Discrepantie en voorzuivering Maatregelen De geformuleerde knelpunten hebben we als project benoemd en willen we de komende periode op gaan pakken. Dit is een voorlopige aanpak. Naar aanleiding van deze avond willen we kijken of we volledig zijn of dat er bepaalde thema’s onder belicht zijn.

Samen Verschillende partijen participeren Graag de betrokkenheid vanuit de bewoners / bedrijven Denktank / Klankbordgroep ……… De geformuleerde knelpunten hebben we als project benoemd en willen we de komende periode op gaan pakken. Dit is een voorlopige aanpak. Naar aanleiding van deze avond willen we kijken of we volledig zijn of dat er bepaalde thema’s onder belicht zijn.

aan een duurzame waterhuishouding voor het industrieterrein Zwolsehoek Wij werken graag samen aan een duurzame waterhuishouding voor het industrieterrein Zwolsehoek De geformuleerde knelpunten hebben we als project benoemd en willen we de komende periode op gaan pakken. Dit is een voorlopige aanpak. Naar aanleiding van deze avond willen we kijken of we volledig zijn of dat er bepaalde thema’s onder belicht zijn.

Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Forse uitdaging We gaan door op de ingeslagen weg, om het Urker rioolstelsel robuust te maken en dat in staat is om goed hevige neerslag te verwerken. Waarom staan we hier? Vaststelling vGRP Bij het vaststellen van het vGRP is de raad van november vastgesteld is gekozen om de discussie over de maatregelen en de rioolheffing te scheiden. Afgesproken is dat in 2011 een voorstel voor de herziening van de rioolheffing aan de raad voorgelegd zou worden. Forse uitdaging De gemeente staat voor een mooie uitdaging om het rioleringstelsel op een aantal onderdelen te renoveren, zodat het voldoet aan de opgelegde normen en beter bestand is om heftige neerslag te verwerken. Huidig tarief? In de huidige situatie betalen zowel huishoudens als bedrijven hetzelfde tarief. De vraag is die je jezelf kunt stellen of dit nog eerlijk is. Als uiterste; een alleenstaande betaalt hetzelfde als de visafslag. Keuze mogelijkheden? Sinds de invoering van de wet gemeentelijke watertaken in 2008 bestaat de mogelijkheid om een gedifferentieerde heffing in te voeren.