De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ontwikkelingen in het toezicht op vve

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ontwikkelingen in het toezicht op vve"— Transcript van de presentatie:

1 Ontwikkelingen in het toezicht op vve
15 november 2018 Maartje Jacobs

2 1. Toezicht op vve in 2018 - signaalgestuurd
Gemeenten In voorjaar 2018 ontvingen gemeenten de jaarlijkse vragenlijst vve. Najaar 2018: gemeenten per brief informeren over de uitkomsten van de analyse en de gevolgen voor het toezicht. Gemeenten zonder risico’s vve (en toezicht en handhaving kinderopvang) hebben inmiddels een brief ontvangen. Met gemeenten waar we risico’s zien, wordt contact opgenomen. Streven is dat de onderzoeken voor 1 april 2019 plaatsvinden. Voorschoolse educatie Twee keer per jaar: analyse van de GGD-rapporten op vve-aspecten. Basisvoorwaarden VE (nieuwe Besluit per 1/7/2018) en/of pedagogische praktijk niet op orde  onderzoek bij kinderdagverblijven met risico’s t.a.v. voorschoolse educatie. Afschrift van het rapport naar de gemeente.

3 2. Pilot ‘Herijken toezicht vve en kinderopvang’
Doelen pilot De inspectie brengt in beeld of en hoe alle partijen, betrokken bij vve en kinderopvang in een gemeente, samenwerken om tot kwaliteit en kwaliteitsverbetering te komen binnen de gemeente en op de locaties (zicht, sturen, verantwoorden, samenwerken). De inspectie wil verkennen op welke wijze zij toezicht moet houden om goed zicht te krijgen op: de gemeentelijke taken vve en kinderopvang; de kwaliteit van vve op locaties; de samenwerking aan de kwaliteit vve en kinderopvang tussen de betrokken partners in de gemeente.

4 2. Pilot ‘Herijken toezicht vve en kinderopvang’
Werkwijze pilot De focus van de pilot ligt op het samenwerken aan kwaliteit. Start project: najaar 2017. Eindrapport voor OCW en SZW: voor de zomer 2019. 16 pilot gemeenten en 125 vve-locaties. We spreken ook met houders kinderopvang, de GGD en met de schoolbesturen. Elke gemeente krijgt een gemeentelijk rapport met daarin oordelen t.a.v. vve-beleid, oordelen t.a.v. het interbestuurlijk toezicht kinderopvang, de uitkomsten van vve op de locaties en een indruk van het samenwerken aan kwaliteit in de gemeente. We sluiten elke pilot af met een rondetafelgesprek en evaluatie.

5 De pilotgemeenten G37, G85, middelgrote en kleine gemeenten.
Met en zonder risico’s voor vve, kinderopvang en samenwerking. Verschillende GGD’regio’s Zelf aangemeld en op basis van vrijwilligheid. Almere Laarbeek Dronten Rotterdam Vaals Deventer Barneveld Boxtel Assen Veenendaal Waalwijk Olst-Wijhe/ Raalte Heumen Drimmelen Hengelo

6 3. Meting kwaliteit vve in 2019
Aanleidingen: Beeld van de kwaliteit van vve op de locaties is beperkt (alleen signaalgestuurd en via de pilots Herijken toezicht vve en kinderopvang). Investering €170 mln. voorschoolse educatie. In de 1e helft 2019 onderzoeken we de kwaliteit van vve: 250 voorscholen 75 vroegscholen Eindrapportage OCW: eind 2019.

7 En verder in 2019 Voorjaar 2019: Jaarlijkse vragenlijst vve én toezicht en handhaving kinderopvang. Doorlopend: signaalgestuurd toezicht.


Download ppt "Ontwikkelingen in het toezicht op vve"

Verwante presentaties


Ads door Google