De God van de Schriften.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Advertisements

Christengemeenschap De Goede Herder
“Wat is waarheid en hoe kunnen wij die kennen?”
De christelijke boodschap
Welkom.
Welkom in deze kerkdienst
Vertrouwen dat God onze voorbeden verhoort
Echt of nep?.
WELKOM OP TOV!.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
“In den beginne schiep God de hemel en de aarde …”
Liefde en trouw is de manier waarop God met de mens omgaat in het verbond
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
God Vertrouwen is Jezus kennen
de Bijbel is een liefdesbief: Ik heb je lief
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
Zingen Heer, U bent mijn leven, de grond waarop ik sta.
Durf te dromen.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Thema: Je bent geliefd… wees een zegen! Zondag 23 november 2014.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Prekenserie discipelschap 2.0 Hoe worden we door de bijbel gevormd tot discipel?
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien.
Heidelbergse catechismus
Levenskracht in overvloed
De doop geeft hoop.
Het werk van de Geest.
Filippenzen – 2 1:1,2 Genade en vrede Gebed.
Positie en bediening v/d vrouw in de gemeente
Woord van Leven Mensen van diverse godsdiensten voelen zich aangetrokken door de geest van broederschap die de Focolarebeweging kenmerkt. Men doet de ervaring.
Efeze 3: Om deze reden buig ik mijn knieën voor de Vader van onze Heere Jezus Christus, 15 naar Wie elk geslacht in de hemelen en op de aarde.
En ‘t geheim van hypocrisie: het verlangen geestelijker
Efeziërs (1) WELKOM 1.
Wat geven we kinderen mee?
Hemels denken.
Spelregels en het spel Grammatica en praten Theorie en praktijk.
DE HEILIGE GEEST • verzegeling • verlichting • versterking
Les 8 Bidden kun je leren.
Blok I God ontmoeten Wie is God? Kun je Hem eigenlijk wel kennen?
Blok II God de Vader God bestaat uit drie personen.
De God van de Schriften.
9 – Is er maar één waarheid?
De God van de Schriften.
Eigenaardig hoe dit uitkomt.
Keuzeblok I Wat valt er te geloven?
Melk en vaste spijs 7 mei 2017 Hendrik Ido Ambacht.
De Schrift alleen! De Bijbel terug in het middelpunt van ons kerkelijke en gelovige leven!
Les 21 Jij en Genotsmiddelen
Les 6 De Vader roept Wat doe ik hier vandaag?
Bidden om dat waar je naar verlangt; danken voor dat wat je ontvangt: om 1 kracht; 2 geloof; 3 liefde; 4 kennis; 5 volheid Mysterie Daarom buig ik mijn.
De God van de Schriften.
De God van de Schriften.
Johannes (1) WELKOM 1.
Hoofdstuk 2: op zoek naar waarheid
Examenvragen 2 Wat wordt bedoeld met “de moderne tegenstelling tussen geloof en rede”? Is de moderne tegenstelling tussen geloof en rede houdbaar? Waarom?
3 Mogen ​liefde​ en trouw je nooit verlaten,
“OPDAT ZIJ ALLEN ÉÉN ZULLEN ZIJN”
Het Evangelie naar JOHANNES studie 34 1 februari 2018 Bodegraven.
Waarom evangelisatie? Jouw uitverkiezing Jouw uitverkiezing
Liturgische gebeden Beamteam aanwijzingen: GK2017
Huwelijksformulier Beamteam aanwijzingen: GK2017
Als je God kon zien, zou dat geloven
Prediking zondag 16 september 2018
Een briefje uit de hemel? Nevendienst voor jongeren
de waarheid die mij leidt.
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Galaten.
Transcript van de presentatie:

De God van de Schriften

De assistent aan het woord… De cursus godsleer van Lode Aerts… … in 2012 omgewerkt tot een boek De assistent geeft nu de cursus: trouw… met eigen toets

De inhoud van de cursus Acht lessen, acht hoofdstukken 1. Vandaag: Denken over God, (hoe) kan dat wel? 2. De moderne vs. De Bijbelse God 3. De Bijbelse God sluit een verbond met Israël 4. en verzoent zich helemaal met de mens in Jezus 5.6.7. de Bijbelse wortels van Vader, Zoon en Geest 8. Hoe kunnen we die drie-ene God verstaan? En telkens tips voor verdere studie

Eerste les: weten wat je gelooft De cursus is een inleiding in (Bijbelse) theologie Voorafgaande vraag: is denken over God wel verantwoord? Waarom denken over God? Over welke God? Geloven en denken: (hoe) gaat dat samen? Anselmus van Canterbury (11de eeuw) verwerkte de manier waarop we over geloof willen denken in een gebed:

Nee, Heer, ik tracht niet door te dringen tot uw hoogverhevenheid, want geenszins wil ik mijn verstand daarmee vergelijken. Nee, wat ik verlang is dit: Uw waarheid enigszins begrijpen, Uw waarheid waar mijn hart in gelooft en van houdt. Ik zoek namelijk geen begrip om te kunnen geloven maar ik geloof om te kunnen begrijpen. Want ook dit geloof ik: als ik niet eerst geloof zal ik niet begrijpen. Anselmus van Canterbury, Ondenkbaar dat U niet bestaat. Vertaald door V. HUNINK. Ingeleid door W. VERBAAL, Kampen, Kok, 2011, 32 (Proslogion, I).

Inleiding ‘The God delusion’ – ‘de waangedachte God’ in opmars Wetenschappelijke uitspraken over God onmogelijk Maar… atheïsten maken duidelijk: geloven is een waagstuk! Belangrijkste reden voor de ‘vreemdheid’ van God: God sluit niet naadloos aan bij onze zoektocht naar zin

Geloven is uit horen Een ‘bres’ in het zoeken naar zin: Willem Jan Otten Bijbelse Godsgeloof = God zoekt de mens Paulus: geloven is uit horen Augustinus: Toen heb Jij geroepen en geschreeuwd… Blaise Pascal: God…niet van filosofen en van geleerden Iets daarvan ervaren we allen Enzo Bianchi: De Bijbelse God is niet het voorwerp van ons zoeken

Na-denken over Godsgeloof Antwoorden op het spreken van God vraagt enig inzicht - Kennis van God = jada’ = ervaringskennis = ‘in kennis zijn’ - Doel cursus: die veelal impliciete kennis verhelderen en verdiepen - 1 Petrus: Wees altijd bereid tot verantwoording Reflectie over God veronderstelt het geloof - Theoloog = gelovige op zoek naar redelijkheid van zijn ervaring - Re-flectie = terug-buigen - Crisis <-> nieuwe katholieken willen leren verwoorden

Nee, Heer, ik tracht niet door te dringen tot uw hoogverhevenheid, want geenszins wil ik mijn verstand daarmee vergelijken. Nee, wat ik verlang is dit: Uw waarheid enigszins begrijpen, Uw waarheid waar mijn hart in gelooft en van houdt. Ik zoek namelijk geen begrip om te kunnen geloven maar ik geloof om te kunnen begrijpen. Want ook dit geloof ik: als ik niet eerst geloof zal ik niet begrijpen. Anselmus van Canterbury, Ondenkbaar dat U niet bestaat. Vertaald door V. HUNINK. Ingeleid door W. VERBAAL, Kampen, Kok, 2011, 32 (Proslogion, I).

Objectivering van relatie? Het denken: hinderpaal om te geloven? 1. Geloven: een relatie - niet: geloven dat God bestaat <-> geloven in God - Grond van vertrouwen: dat God zich als betrouwbaar laat kennen 2. Godsleer als objectivering - Theoloog kan de Godsrelatie verkillen - Grote denkers beducht voor verkilling: Levinas, Ruusbroec, Erasmus 3. In de spanning staan - Geloof en rede: twee vleugels - verbondenheid doet beter zien - Beter begrip vergroot de liefde

Respect voor Gods geheim Ruimte bieden aan Gods eigen spreken De Schriften: Mozes, Jesaja: verborgen en nabije God Beeldverbod: de ware God nooit opsluiten Parabels: God doorbreekt alle schema’s Hedendaagse theologie: ‘contouren van God’ cf. Augustinus Martin Buber: het woord ‘God’ – vaak misbruikt, “maar we mogen het niet prijsgeven”