Onderzoek mentorschap

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Advertisements

Femke Geijsel, Monique Volman, Wouter Schenke VO-congres 2014
Mentoraat Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen’ (Ethica 4, voorrede). *) 
Dr. Albert Schweitzer College HAVO VWO WELKOM Naam van de school Wat het ASCS te bieden heeft Leerproces van de leerling Inschrijven Dr. Albert Schweitzer.
De Proostdijschool School vol talenten Prachtig om er kind te zijn, Prachtig om er te werken.
First ID project College de Meer Uitleg van het project aan de hand van de volgende vragen: Waarom, Wie, Wat, Hoe, Waar, Wanneer.
WMO en de kerken.
Waarnemen Realiseren Begrijpen Plannen leerlingen docenten ouders
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Ton van der Valk, (IVLOS/ CD-, Universiteit Utrecht) en
Handout Workshop Opleiden in de school, Velon congres 2008
Hoe kunnen we een lerende eigenaar maken van zijn eigen ontwikkeling?
PITER JELLES DALTON DOKKUM
First ID project Rosa Beroepscollege
First ID project Waterlant-Ydoorn
First ID project Hervormd Lyceum West Uitleg van het project aan de hand van de volgende vragen: Waarom, Wie, Wat, Hoe, Waar, Wanneer.
First ID project Bindelmeer College
 Rik van Gerven  Mark Bogers Doelen: Gedragsverandering bewerkstelligen. Uitval voorkomen. Iedere leerling zijn eigen traject bieden. Inzicht.
 Is basis kennis een voorwaarde voor het experiment in de beeldende vakken in de onderbouw?  Wat is basiskennis?  Hoe word basis kennis nu overgedragen?
Informatieavond Ouders leerlingen groep 8
De decaan Geeft vorm aan loopbaanoriëntatie Begeleiding bij individuele keuzeproblemen Organiseren van voorlichtingsactiviteiten Wie spelen een belangrijke.
ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Docenten en educatieve hervormingen Uw lespraktijk veranderen.
Training Basisvaardigheden voor Mentoren
Eerstejaarsproblemen
Congres congresnaam Naam medewerk(st)er Functie medewerk(st)er Modernisering van leerarrangementen M.J.M. van den Berg.
Klik hier om ondertitel te maken Klik hier om een titel te maken.
Programma decanaat Oriënteren in havo 4 verplicht Doel: leerlingen aansporen om tijdig te beginnen met oriënteren op vervolgopleidingen.
Welkom op de ouderavond V23 22 september Doel van de avond Kennis maken met de mentor Informatie over school en eerste weken in de klas Uitwisselen.
Geestelijk gezond(heidsbeleid) in het onderwijs: uitgangspunten en handvatten. Mohsen Zagheden.
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
thema 2 Bijeenkomst oktober 2015
Loopbaan oriëntatie en begeleiding. Periode 2 Les 1: Faalangst Doelen:doe de test en check of jij misschien last hebt van faalangst.
Agnes Braam & Frank van der Vooren
Doel mentoraat Contacten Leerproces Groepsproces Individuele begeleiding Als er meer nodig is INHOUD Mentoraat De mentor is de spil in de begeleiding.
POWERPOINT DOOR MIEP VERMEIR
Anouk Filius Decaan (tweetalig) vwo, havo, mavo Profielkeuze havo.
Anouk Filius Decaan (tweetalig) vwo, havo, mavo Profielkeuze vwo.
Talentgerichte en betekenisvolle gespreksvoering met leerlingen
Voortgezet onderwijs HELMOND
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Havo 1 keuzes voor het tweede leerjaar Basisarrangement Technasium Kunst en cultuur.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
ECENT conferentie, Utrecht 12 mei 2011 Hoe lio’s voor te bereiden op omgaan met excellente leerlingen? Ton van der Valk, curriculumcoördinator JCU.
Studiekeuzes van uw kind Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 3 mavo.
Is integratie Economie- beroepsgericht mogelijk? Karin Stoelwinder en Priscilla Dens.
‘De waardering en behoefte van PABO-studenten t.a.v. de begeleiding in het afstudeeronderzoek’ HAN Pabo Harry Stokhof, Marc Zegers.
Hoe pedagogisch handelen?
Begeleiding beginnende leraren: groep B doorlopende leerlijn initieel→ post- initieel Uitgangspunten bij begeleiding startende leraren Doorlopende leerlijn:
Profiel- en vakkenkeuze
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
Anouk Filius Decaan tto, atheneum, havo, mavo
Profielproduct Naam auteur(s) Erwin Udo MSc. Vakgebied
Informatieavond 2 vwo en gymnasium
Anouk Filius Decaan tto, atheneum, havo, mavo
Opdracht voor Orienterende stage EA2X0
I-coach volgens de leerlingen van 5vwo
Profielproduct ‘Oorlog op vijf continenten’
Profiel- en vakkenkeuze
Naar een typologie van scholen
De beoordeling van scripties en werkstukken
Een gezond mens wil alles, een zieke wil maar één ding.
E-learning, E-health & Domotica
Onderzoek ‘peuterwerk in achterstandswijken’
Koppeling visie en praktijk
Leren van leerlingen en de opbouw van een les
Angerenstein: Methodiek en begeleiden Thema: 11
KWT.
Voorlichting samenwerkingsklas Entree-opleiding
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Transcript van de presentatie:

Onderzoek mentorschap Diewertje van Hoorn

‘ Hoe voldoe je als mentor aan de behoeften van al je leerlingen?’

Interview Stageschool- Jan van Brabant College Mentor is begeleider op emotioneel/ social vlak Tien contacturen per jaar per leerling Mentor wordt per leerling gekozen Extra begeleiders voor zorgleerlingen ‘Het is van groot belang dat een mentor aanvoelt wanneer een leerling behoefte heeft aan meer begeleiding of hulp’ (Rijt, C. van, 2016) om in te spelen op de behoeften van verschillende leerlingen ‘In mentorgesprekken worden leerlingen niet gedwongen iets te vertellen’ (Rijt, C. van, 2016) opbouwen van een vertrouwensband

Bevindingen Veel aandacht voor het individu weinig contacturen Belangen van de leerlingen staan voorop verschillende mentoren binnen een klas Schoolprestaties worden niet meegewogen mentor is geen lesgevende docent

Vervolg onderzoek & bevindingen Rol van de mentor in het begeleiden van het groepsproces- forming, storming, norming. Kan dat wanneer er verschillende mentoren in het spel zijn? ‘Leren leren, leren kiezen, leren leven’ (Brands, F., Hell-Nieuwenhuis, M. Van, Luth- Berg, van den, H. & Merema, C., 2011). Is het mogelijk al deze taken effectief uit te voeren? ‘Een mentor heeft de morele plicht signalen op te vangen en is verplicht daar iets mee te doen’ (Mijland, I. 2012). Verbondenheid met de mentorleerling is hiervoor een voorwaarde. ‘Een veilig klassenklimaat kan zorgen voor een open houding van leerlingen richting de mentor en elkaar’ (Mijland, I. 2012). Zou een klassikale mentorles in dit geval even effectief zijn als een individuele mentorles?

Conclusie Om een goed mentorschap te realiseren moeten vele uitgangspunten in acht genomen worden, die niet altijd zonder problemen naast elkaar uit te voeren zijn (een vertrouwensband opbouwen, maar toch een professionele afstand bewaren). Om in te spelen op de behoeften van al die verschillende leerlingen, zijn mentoren genoodzaakt te beschikken over een groot empathisch vermogen en denk ik dat talent en ervaring een grote rol spelen.

Bronnen Brands, F., Hell-Nieuwenhuis, M. Van, Luth- Berg, van den, H. & Merema, C. (2011). Gezocht- de ideale mentor. Utrecht: Universiteit. Mijland, I. (2012). De morele plicht van elke mentor. Geraadpleegd op 23 mei 2016, van: http://www.ivomijland.nl/resources/pdf/2012.01-de-morele-plicht-van-elke-mentor.pdf Omo. (2015). Collega met passie. Geraadpleegd op 26 mei 2016, van: http://www.omo.nl/actueel/Type_OMOnieuwsbrief/cDU461-n2570_Collega-met-passie-%E2%80%98Het- mentorschap-heeft-me-veel-over-mezelf-geleerd%E2%80%99.aspx Rijt, C. Van. (2016). Interview.