Van Klacht naar kracht Samenstelling en presentatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Herstellen doe je zelf:
Advertisements

Aandacht voor het steunend netwerk
Resultaatgericht Samenwerken
Ervaringen in samenwerking
Activiteiten afasie regio Utrecht
Herstelwerk Krachtgerichte basismethodiek
Uw medewerker in de schijnwerper Regie op de Zaak John van Hoof algemeen directeur Tinguely Netwerk.
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Ouders en Kinderen Centraal
Vraaggericht werken.
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Herstel, het aanspreken van je eigen kracht
Rehabilitatie en verslaving
Begeleidingsplannen GGZ
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
Herstelondersteunende zorg in Nederland
Themabijeenkomst 1oktober 2009
En begrijpen we elkaar dan? Hoe benaderen we elkaar ? Ellen Witteveen 6 november 2010 ‘Roeien met de riemen die je hebt’
Wat is rehabilitatie precies? Waar komt deze term vandaan?
Ervaringsdeskundigheid en WRAP
MEE Sociale Netwerk Versterking samen redzaam
SRH als herstelgerichte vorm van ondersteuning
Hoe krijg je het op gang?.
K ennisnetwerk Het Z warte G at De gedachte geeft beweging aan de steen.
Herstelondersteunende zorg in een forensische setting:
Burgerinitiatieven.
Participatie in de praktijk
MEE maakt meedoen mogelijk
ERVARINGEN UIT DE PRAKTIJK
Introductiebijeenkomst Waardigheid & trots. Programma Korte kennismaking Vraaggesprek vertegenwoordiger Ministerie van VWS Deel 1 pitches deelnemende.
Coaching week Rotterdam Academy.
Herstelondersteunende zorg en presentie
Herstelondersteunende zorg
Herstel in de GGz Jaap van der Stel
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.

Het Burgerschapsmodel leidt tot een inclusieve maatschappij
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Titel subtitel Samen maken wij… | titel presentatie | datum Cultuuromslag Historie, Conclusies en Aanbevelingen Samen maken wij… | Slot Cultuuromslag|
Onderwijs in herstelondersteunende zorg ‘Herstel in beweging’ 8 september 2011 GGZ Breburg Jos Dröes.
Programma workshop Hoe verbeteren we de inzet van ervaringsdeskundigheid (ED)? Voorstelrondje Inleiding -wat is ED -criteria volgens LPGGZ en Trimbos (LIVE)
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
 Op ervaringskennis; inzet en gebruik  Van mentaliteit,  imago en  Inzetten van unieke kennisbron : aandoening/ ziekte/wisselend beeld  Falen en.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Agenda Bijeenkomst 1: Kennismaking Met elkaar Verwachtingen Werkwijze pluscoaching /plus maatje Oplossingsgericht werken introductie “ Houdingsaspecten.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Titel van de presentatie Participatie = meedoen! Lieke van der Heijden, projectleider RIBW Actief.
Cliënt in zijn kracht Angerenstein: Methodiek en begeleiden Thema: 13.
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Mission impossible? Herstel in de forensische psychiatrie Sonja van Rooijen, senior wetenschappelijk medewerker.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Resultaatgericht Samenwerken
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
De NOODZAAK van een PARADIGMASHIFT
Concrete stappen naar aansprekende woonzorg- en serviceconcepten
Welkom Workshop Ervaringsdeskundigheid Werken binnen het I.H.T.
Hoe leg je meer focus op resultaat?
Vakmanschap voor jongeren in het sociale domein
SRH METHODIEK Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen
Welkom.
Begeleiden Les 8.
Brede Haven TL ‘s-Hertogenbosch /
Angerenstein: Methodiek en begeleiden Thema: 13
Duurzame inzetbaarheid
Eigen regie: niets voor deze doelgroep? Natuurlijk wel!
WRAP Wellness Recovery Action Plan
Positieve gezondheid “het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van.
Transcript van de presentatie:

Van Klacht naar kracht Samenstelling en presentatie Jos Oude Bos en Martinus Stollenga 09/11/2016

VOLGEN VAN DIVERSE CURSUSSEN Welness Recovery Action Plan (WRAP) OPLOSSING GERICHT WERKEN (OGW) EMPOWERMENT PLUS Van ervaringskennis naar ervaringsdeskundigheid Computer cursus of een taalcursus

Herstel ondersteuning met inzet van ervaringsdeskundigen Opleiding ervaringsdeskundigen Herstel ondersteunend werken Begeleiding vanuit de opleiding Begeleiding op de werkvloer Ervaringsdeskundigen worden herstel ondersteunend opgeleid in tegenstelling tot reguliere professionals. Hoe vinden ze en versterken ze elkaar toch? Is de begeleiding vanuit school voldoende? Sluit het herstelgedachtegoed ook goed aan bij wat professionals doen? Hoe is de begeleiding op de werkvloer m.b.t. de samenwerking tussen de verschillende disciplines?

Vier vormen van herstel Figuur; Vier vormen van herstel, met een focus op persoonlijk herstel. De vier vormen van herstel hangen met elkaar samen en beïnvloeden elkaar.

Herstel ondersteunende zorg wordt gekenmerkt door: In samenspraak inschatten of de burger de regie kan nemen en dit bevorderen De regie daar waar mogelijk bij de burger laten Bevorderen dat de burger gebruikt maakt van de positieve krachten in zichzelf en in diens omgeving Is persoonlijk en afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de burger Streeft naar duurzame oplossingen Is transgenerationeel Erkent het belang van zingeving en hoop voor het herstel en zorgt dat hiervoor aandacht is Stimuleert lotgenotencontacten Wordt uitgevoerd in een netwerk van organisaties

Mike Slade en de 4 herstelopgaven van herstel - Een positieve identiteit ontwikkelen - Framing, het “inlijsten” of een betekenisvolle plaats geven aan de verslaving of psychiatrisch probleem - Responsief vermogen (weer) ontwikkelen, zelfmanagement van de symptomen en van de aandoening door empowerment - Creëren van verbinding Dit ondersteund het proces van zelfvertrouwen, en maakt contact maken met anderen eenvoudiger

Mantra van Gerrit Zwart Wat ben je kwijtgeraakt? Wat wil je er van terug? Wat wil je er niet van terug? Wat kun je er zelf aan doen? Waarbij kan ik je ondersteunen? Gebruik de mantra als geheugensteuntje in je contact met de burger.

Empowerment is iemand in staat stellen eigen keuzes te leren maken Empowerment is iemand in staat stellen eigen keuzes te leren maken. Geef cliënten hun zelfvertrouwen en passie weer terug.

Positieve grondhouding - HOOP - OPTIMISME - VERTROUWEN Straal hoop, optimisme en vertrouwen uit m.b.t. het herstelproces van je cliënt. Denk niet dat wordt nooit wat, maar ga kijken naar wat er wel mogelijk is.

Vraaggericht i.p.v. aanbod gestuurd Respectvolle benadering Goed luisteren De regie bij de burger Oplossingsgericht Vul zaken niet in voor je cliënt. Luister naar je cliënt. Heb respect voor je cliënt en zijn/haar verhaal en leefwereld. Denk in oplossingen en mogelijkheden met je cliënt, niet in problemen en durf daarbij verantwoorde risico’s te nemen.

Rehabilitatie Rehabilitatie is gericht op ontwikkelingsmogelijkheden van mensen Kijken wat er wel kan i.p.v. wat er niet kan Rehabilitatie is gericht op de ontwikkelingsmogelijkheden van mensen.

Herstel on line DIGITAAL Netwerk/ LOTGENOTEN Platform