16 Evalueren Introductie & Overzicht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Advertisements

School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
GELUID BIJ VIDEOFILMS EEN ONDERWERP VAN DE TWEEDE ORDE. Door Hans Leupe Mei 2012 “de Eenhoorn” filmplatform Dapper en behulpzaam
Provincie Limburg Workshop mentorschap 17/5/2013
Methodisch begeleiden
Evalueren is een verzamelnaam van:
Zes denkhoeden De Bono Gebruik
Van idee tot digitaal materiaal
“Kun je dat beargumenteren?”: Kritisch denken in het curriculum
Tussentijdse evaluatie
Hoofdstuk 6 Kwaliteitsbewaking
Een theoretische verkenning
CanDo Coaching.
Het leven is een taart Ons leven bestaat uit de invulling van taartpunten. Het zijn levensterreinen die voor mensen vaak belangrijk zijn. Deze opdracht.
Proeftoets periode 1 4 havo.
Het leren in BS 2 gebaseerd op de leertheorie: het behaviorisme
Is dit onderzoek belangrijk? Is dit onderzoek onbelangrijk?
Dirigeren Wat doet een dirigent?. inhoudsopgave Wie laat ik spelen? Ga ik aftellen? Welke opdrachten kan ik geven? Hoe laat ik ze stoppen?
Onderzoeksvaardigheden 3
Vandaag  Literatuur hf 6 en 7 adhv ervaringen  Evaluatie + afronding  Afspraken volgende keer.
Praktijkervaring en reflectie
Kritisch denken ‘vertaald’
gespreksvaardigheden
Paulien Verschoren Groep psychische stoornissen 1BaOC4
Keuzeworkshop 3 “ouders betrekken bij taalbeleid, hoe doe je dat?” Robertjan de Wilde Docent/Trainer C-lion.
Vergadertechnieken. Uit welke vaste onderdelen bestaat een vergadering? Vooraf weet iedereen wanneer en waar de vergadering plaatsvindt.Vooraf weet iedereen.
Centraal Examen Nederlands
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
Waarom kritisch denken?. WAAROM KRITISCH DENKEN? Kritisch denken is één van de 21 ste eeuwse vaardigheden nodig om vlot te functioneren in onze samenleving.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
7 Redeneringen Identificeren. Principe van Welwillendheid
8 Samengestelde Redeneringen identificeren
KRITISCH DENKEN 9 Een Betoog schrijven © Kritisch Denken.
De vraag is je beste vriend
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
WDA voor het vmbo Wiskundige Denkactiviteiten
KRITISCH DENKEN 10 Co-premissen I © Kritisch Denken.
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
KRITISCH DENKEN Evalueren van Bases © Kritisch Denken.
KRITISCH DENKEN 20 Drogredenen © Kritisch Denken.
Begeleiding bij Werkplekleren
Woordformules 172-.
5 Grondslagen van Redeneren II
KRITISCH DENKEN 2 Groeperen © Kritisch Denken.
18 Evalueren van Beweringen en Redenen. Scenariotest
1 Introductie Kritisch Denken
KRITISCH DENKEN 13 Deductieve redeneringen
Cyber security.
KRITISCH DENKEN 11 Co-premissen II © Kritisch Denken.
24 Deskundigen & deskundigheid
KRITISCH DENKEN 26 Besluitvorming © Kritisch Denken.
Covey trainingsavond.
Onderzoekend leren Hoe ondersteunen we onderzoekend leren?
Het online opzetten, afnemen, beoordelen en verwerken van toetsen
Waarom kritisch denken?
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
Vaardigheden Interviewen
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Praktijkgericht onderzoek
Redeneren met bronnen Albert van der Kaap.
Het maken van een PWS.
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
BOM-model PV 25/03/2014.
Evalueren om te leren vs. evalueren van het leren
Het Stuurinteractiemodel
Loopbaan en burgerschap les 3
ONDERNEMEND LEREN LES: OUD SPEELGOED.
Les 21 Sterke openingen: de 2-opening
CITO examentraining leesvaardigheid vrl.
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Transcript van de presentatie:

16 Evalueren Introductie & Overzicht KRITISCH DENKEN 16 Evalueren Introductie & Overzicht © Kritisch Denken

Een slaghout en een bal kosten € 1,10 in totaal Een slaghout en een bal kosten € 1,10 in totaal. Het slaghout kost € 1,00 meer dan de bal. Hoe veel kost de bal?

Waarschijnlijk dacht je direct: 10 ct Dit probleem roept een sterke directe, intuïtieve reactie op die logisch lijkt, - maar hij is fout Tel maar na: als een bal 10 ct kost, dan zijn de totale kosten 120 ct: 10 ct voor de bal en 110 ct voor het slaghout – en niet 110 ct in totaal Het juiste antwoord is: 5 ct.

Cognitive Reflection Test van Shane Frederick +50% (IVY league studenten) fout +80% (gemiddelde studenten) fout Mensen hebben te veel zelfvertrouwen Mensen hechten te veel waardering aan hun intuïtie Mensen hebben een hekel aan cognitieve inspanning en proberen die te voorkomen

Vandaag Evalueren – wat is dat? In de praktijk… Basisprocedure Evalueren van casussen Evalueren van afzonderlijke redeneringen Evalueren van beweringen - lemma’s en basis- premissen Meer informatie..

Cumulatief geordend om je te helpen deze vaardigheden te verwerven Overzicht Zes belangrijke KD vaardigheden

Voorbeeld:

Wat is een redenering evalueren? Een redenering evalueren houdt in dat je de kracht ervan bepaalt, d.w.z. vaststelt in hoeverre die de hoofdstelling ondersteunt of tegenspreekt. Noot: het evalueren van een redenering houdt niet in dat je vaststelt of de hoofdstelling waar is. (zie onderdeel Oordelen)

Hoe mensen meestal redeneringen evalueren..… Ze onderzoeken of de algemene strekking van wat men hoort, bevalt. Als het ze aanstaat wat ze horen, denken ze: de redenering moet goed zijn. Als het ze niet bevalt wat ze horen, dan: bedenken ze een negatieve reactie, doet er niet toe wat . concluderen ze dat dit punt bewijst dat de redenering waardeloos is.

Evaluatie: basisprocedure 1. Verhelder de redenering Maak een redeneerschema! Voeg ontbrekende co-premissen toe 2. Evalueer de afzonderlijke onderdelen van de redeneringen 3. Evalueer de kracht van het geheel

Casussen, redeneringen, premissen Een samengestelde redenering bestaat uit casussen, die bestaan uit afzonderlijke redeneringen, en die bestaan op hun beurt uit premissen.

Casus Een geheel van redenen en bezwaren binnen een samengestelde redenering, bij elkaar gegroepeerd omdat ze daarin een zelfde rol spelen. Soorten: ondersteunende en weerleggende casus ‘casus van ..’: de bijdrage van bepaalde deelnemer casus van degene die evalueert, tegenover die van auteur totale casus: ALLE redenen en bezwaren die relevant zijn voor het vaststellen van de waarheid van een bepaalde bewering (een ideaal).

Evaluatie: Bottom up procedure Evalueer basispremissen Evalueer gevolgtrekkingen Evalueer casussen Evalueer lemma’s Herhaal 2-4 indien nodig

Evaluatie van basispremissen Een basispremisse is een premisse waar geen verdere redenen of bezwaren onder staan. Basispremissen worden geëvalueerd vanuit hun basis. Twee soorten bases Die al worden aangeleverd Die jij toevoegt Bases kunnen solide zijn, zwak zijn of geen enkele ondersteuning bieden (nil).

Evalueren van afzonderlijke redeneringen Twee stappen Bepaal of alle premissen voor waar gehouden kunnen worden. Wil een redenering sowieso goed kunnen zijn, dan moeten alle premissen waar zijn. Ja? Bepaal dan de kracht van de reden in relatie tot de stelling. “ In welke mate maakt de reden het meer waarschijnlijk dat de stelling waar is? ( resp. bezwaar, onwaar)”

Zie Rationale, Basisoefeningen, Les 8:

Evalueren van casussen Twee stappen Verzeker je ervan dat alle afzonderlijke redeneringen in de casus beoordeeld zijn Bepaal het totaal van ondersteuning of bezwaar. Gebruik het beeld van de balans

Evalueren van lemma’s Een lemma is een niet- basispremisse, d.w.z. een bewering die een stelling in de ene en een premisse in een andere redenering is.

Evalueren van lemma’s Bepaal de waarheid van het lemma vanuit: de kracht van de casus elke toegevoegde basis NOOT: deze beoordeling is prima facie – d.w.z. ‘op het eerste gezicht’ – alleen op basis van de gegeven redenen. Je geeft er zelf geen redenen bij.

Evalueren in Rationale

Meer informatie Redeneerpatronen Gespecialiseerde technieken Klassieke drogredenen Standaard “goede” patronen Gespecialiseerde technieken Formele logica Waarschijnlijkheidstheorie Statistiek Speciale kennisdomeinen Juridisch Ethisch etc.