De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

KRITISCH DENKEN 11 Co-premissen II © Kritisch Denken.

Verwante presentaties


Presentatie over: "KRITISCH DENKEN 11 Co-premissen II © Kritisch Denken."— Transcript van de presentatie:

1 KRITISCH DENKEN 11 Co-premissen II © Kritisch Denken

2 Opdracht van vorige keer…

3 Is er een betere manier om co-premissen te vast te stellen?

4 Het Konijnenprincipe Iedere belangrijke term of woordgroep die voorkomt in de stelling moet ook voorkomen in een premisse van de redenering. Met andere woorden: er worden geen konijnen uit de hoge hoed getoverd! Als een term in de stelling voorkomt, moet hij ook in de premisse zitten. Er mogen niet bij toverslag termen in de ene bewering voorkomen die niet in de ander terugkomen.

5 Het Konijnenprincipe toepassen
Markeer sleuteltermen of woordgroepen in de stelling.

6 Kijk naar de premisse(n) – welke termen van de stelling komen terug?

7 Wat ontbreekt er?

8 En wat nu?

9 Is dit goed? NEE! Premisse en stelling zijn hetzelfde. Dit is een Cirkelredenering en die is NIET GOED!

10 Het Schakelprincipe Iedere belangrijke term of woordgroep die in een premisse voorkomt moet ook voorkomen in de stelling of in een van de andere premissen. Met andere woorden, premissen moeten een keten vormen doordat ze termen of woordgroepen delen.

11

12 Het resultaat… een goed gevormde redenering

13 Goed gevormde redenering…
Denk aan een driehoek die sleutelbegrippen met elkaar verbindt.

14 Goed gevormde redeneringen
Van een goed gevormde redenering zijn : alle premissen verwoord de premissen passend verbonden met de stelling de premissen passend met elkaar verbonden

15 Met andere woorden… &

16 Voorbeeld 1

17 Voorbeeld 2 Waarom maken we ons sowieso druk over co-premissen?

18 Opdracht vorige les:

19 Dus..

20 Voorbeeld 3 George: De VS moet een antiraketsysteem bouwen.
Scepticus: Waarom? George: Omdat landen uit de “as van het kwaad” massavernietigings-wapens ontwikkelen.

21 Welke, A of B?

22 Worden er regels overtreden?

23 Hulpmiddel: markeren van tekst

24 De juiste

25

26 Resultaat… Merk op hoe gebruik van het Konijnen- en Schakelprincipe twee belangrijke resultaten oplevert: het brengt belangrijke aannames aan het licht; en het helpt de premissen met de stelling en met elkaar te verbinden.

27 Waarschuwingen… Een goed gevormde redenering hoeft geen sterke redenering te zijn, d.w.z., een die de stelling krachtig ondersteunt. Een goed gevormde redenering maken heeft betrekking op de structuur van de redenering. De kracht van het bewijs is iets anders.

28 Cirkelredenering Here we have no violations of the rabbit or handing hands rules, but the reason merely repeats the contention. The role of the reason is to provide evidence to support the contention, and this does not do so.

29 Losse eindjes: Als we kijken naar het Schakelprincipe, dan kunnen we zeggen dat “losse eindjes” voorkomen als er een kloof gaapt tussen de hoofdpremisse en de co-premisse.

30 Deze redenering is in overeenstemming met het Konijnenprincipe
Deze redenering is in overeenstemming met het Konijnenprincipe. Echter, er is een zekere kloof tussen de hoofdpremisse en de co-premisse. Dit wordt duidelijk als je ziet dat de termen “onschuldige mensen doden” “moord” elk in een van de premissen voorkomen, maar niet in de stelling en niet in een van de andere premissen. Ze hangen los, ze zijn niet expliciet verbonden met iets anders. 

31 Het probleem kan makkelijk worden opgelost door passende co-premissen toe te voegen:
Again, this map is not evaluated, at this stage we are focusing on the structure of the argument.

32 Herformuleren door het gebruik van modus ponens… voorwaardelijke beweringen (Als… dan…)
Deze redenering is in overeenstemming met het Konijnenprincipe. Het is niet zinloos of verkeerd om zoiets te doen, maar het kost heel wat werk om de Als-dan co-premisse te ondersteunen. Als P, dan Q. P. Dus Q. Conditional statements reveal a relationship between 2 items, but it does not contend that one or the other IS in fact the case, only that there is a relationship between them.

33 Samenvatting Een goed gevormde redenering steekt als puzzelstukjes in elkaar Een goed gevormde redenering is niet noodzakelijk een goede redenering Het Konijnenprincipe houdt in dat iedere term uit de stelling ook in een premisse moet voorkomen Het Schakelprincipe houdt in dat iedere term in een premisse ook in de stelling moet voorkomen of in een andere premisse Het algemene principe is dat er geen losse eindjes moeten voorkomen: iedere term moet in minstens twee beweringen terugkomen. De principes zijn vuistregels en moeten met gezond verstand worden toegepast. Goed gevormde redeneringen maken is een kunst die veel oefening vergt.


Download ppt "KRITISCH DENKEN 11 Co-premissen II © Kritisch Denken."

Verwante presentaties


Ads door Google