Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Thema: mensen Je eten op reis.
Enzymen voor de vertering
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
Op reis van MOND tot KONT
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
Verteringsstelsel.
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Het maagdarmstelsel van de koe
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Van achter naar voor.  Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b).
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Wat voedt jou, deel 2 Les 2.
Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding.
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Anatomie en Fysiologie
Het verteringsstelsel
Voeding Paard.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsverteringsstelsel
Spijsvertering.
Les Geit
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Biologie Algemeen.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Slokdarm en maag.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voeding Konijn.
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Voeding Paard.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Digestie anatomie en fysiologie
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Biologie voor jou; Thema 2.
Voeren en verzorgen Periode 3
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Koolhydraten.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Voeding Melkvee.
H6: Anatomie & Fysiologie
Voedingsstoffen voor de koe
VOS, FOS en OEB.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee Voeding klas V31/V41

Wat weet jij nu van het verteringstelsel van de koe?

Laat zien wat jullie al weten. Maak groepjes van 2 á 3 personen Pak voor je een A3 papier en een stift Teken de verteringsstelsel van de koe (zoals jullie denken dat goed is) Daarna leg je aan de klas uit wat jullie getekend hebben Na uitleg van je klas kun je aanpassingen doen Nu luister je naar de uitleg van de docent Daarna maak je jullie tekening compleet

De vertering van de koe Vertering vertering 2

Speeksel

Speeksel heeft twee functies A. Buffer: Speeksel met een pH-waarde van ongeveer 8.2 werkt als een buffer in de pens. Dit betekent dat speeksel ervoor zorgt dat zuurproducerende voedingsstoffen, zoals granen, melasse, aardappelen en voederbieten, de pH waarde niet te veel laten dalen. B. Onderdrukken van schuim. Speeksel kan het risico op zwelling verminderen, omdat het ook een schuimonderdrukkend effect in de pens heeft

Herkauwen

Waarom herkauwen belangrijk is. Het proces van vermalen vergroot het oppervlak van de voedingsstoffen. Dit grotere oppervlak helpt de micro-organismen uit de pens en de verteringssappen om de voedingsstoffen af te breken. 2. Toevoegen van speeksel. Tijdens het kauwen worden grote hoeveelheden speeksel toegevoegd. Een koe produceert tussen de 40 en 150 liter speeksel per dag, afhankelijk van het voer dat ze krijgt. Ruwvoer heeft verbetering van de penswerking als effect, terwijl krachtvoer de penswerking vermindert.

De magen

In de pens zitten meer dan 250 verschillende micro-organismen. Gisten Protozoa Bacteriën

De pens 150 tot 200 liter inhoud Links en boven in de koe 60 – 70 % van de vertering vindt hier plaats Vertering vindt plaats door micro organismen Pensbewegingen mengen bacteriën en voedsel Pens pH 6 to 7 Pens score

Pensscore Linksachter de koe

Belang van onbekend voerverstrekken

De netmaag 2e maag Lijkt op visnet Vormt geheel met pens Zowel de ingang van de slokdarm als de uitgang naar de boekmaag Belangrijk orgaan voor transport van voedselbrij door voormagen

Netmaag Bij ontspannen  aanzuigen voedseldeeltjes uit de pens Samentrekken  terugstuwen voedseldeeltjes in pens Maakt de herkauwbrokken (terug naar mond) Tussen netmaag en boekmaag bevindt zich de slokdarmsleuf  belangrijk bij kalfjes

De boekmaag Heeft de grootte van een basketbal Binnenwand van de maag is sterk geplooid Oppervlak wordt hierdoor vergroot Absorptie van water en mineralen gebeurt hier en in de dikke darm Hierdoor kan lebmaag beter haar werk doen, namelijk verzuren en opsplitsen koolhydraten en eiwitten

De lebmaag Vergelijkbaar met maag bij éenmagigen Produceert zoutzuur Hierdoor sterft merendeel bacteriën af uit de pens en deze worden dan voer voor koe Vooral vertering eiwit door pepsine

Dunne darm Overige vertering (+/- 30%) Bestendige producten, onverteerde vezels, bestendig eiwit Microbieel eiwit (verteerd eiwit uit de pens) Alvleesklier stuurt enzymen naar dunne darm om vertering te starten Belangrijkste functie is absorptie van verteerde voederdelen

Dikke darm Waterabsorbtie en indikking