Spijsvertering.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Voedingsvezel (ballaststof): stoffen in plantaardige voedingsmiddelen (b.v. cellulose) die niet door enzymen van de mens kunnen worden afgebroken. Voedingsvezel.
Spijsvertering 22 maart 2011.
Welkom bij de les : EHBO, ziekteleer,
Thema: mensen Je eten op reis.
Enzymen voor de vertering
Hoe nemen we die voedingsstoffenstoffen op?
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Op reis van MOND tot KONT
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
SPIJSVERTERING Anatomie.
Hoorcollege Voeding en Vertering
Verteringsstelsel.
Inleveren verslag opdracht 9
Door: Joyce Bosma, Robin Beck, Kayleigh Volkering, Marlon Krieger
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Over mijn lijf De spijsvertering Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Van achter naar voor.  Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b).
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Dissectie van de vis.
Voeding & Vertering.
Dikke darm en de lever.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Wat voedt jou, deel 2 Les 1 Spijsvertering De mond en keelholte.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
De Organen.
SpijsverteringsOrganen
Anatomie en Fysiologie
Het verteringsstelsel
Dikke darm en de lever.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsverteringsstelsel
Energie uit je eten halen
. Mond en keelholte.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Biologie voor jou; Thema 2.
Voel je wel in je vel !.
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
T2. Voeding en Vertering B1. Voedingsmiddelen en voedingsstoffen B2. Het aantonen van voedingsstoffen B3. Gezonde voeding B4. Het verteringsstelsel van.
Vertering van voedingsstoffen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Spijsverteringskanaal
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

Spijsvertering

Voedingsstoffen Stoffen waaruit het lichaam de benodigde brand- en bouwstoffen haalt Voedingsstoffen bevinden zich in voedingsmiddelen (vast en vloeibaar)

Mond- en keelholte Voedsel grijpen en verkleinen (kauwen!) Voedsel mengen met speeksel Speeksel uit speekselklieren Speeksel bevat amylase Slikreflex

Slokdarm Gespierde buis Vervoer van voedsel naar de maag Peristaltiek

Maag Overgang slokdarm naar maag heeft kringspier Onderzijde bevat ook een kringspier (=portier) Zoutzuur + enzymen toegevoegd Kneden van het voedsel

Dunne darm Drie delen: Twaalfvingerige darm Nuchtere darm Kronkeldarm Darmsappen voor vertering vetten, koolhydraten en eiwitten Opname via darmvlokken in bloedsomloop

Dikke darm Vijf delen: Blinde darm Opstijgende deel Dwarsverlopende deel Afdalende deel S-vormige deel Indikken van onverteerde en onverteerbare resten  onttrekken van water Darmflora (o.a. vitamine K!)

Endeldarm Twee kringspieren Opslaan Transport naar de anus

Alvleesklier Twee soorten klieren

Lever en galblaas Lever: Maakt gal Stofwisseling (koolhydraat, eiwit en vet) Ontgifting Opslag (glycogeen, aminozuren, vetten, vitamine A,D,E, K en B-complex, ijzer etc.) Warmteproductie Uitscheiding