APOG Noordwijkerhout 10 maart 2016 Casusuïstiek Moreel beraad & ethiek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Duo-moederschap in Nederland
Advertisements

Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
Welkom 1 aan het bestuur en de leden van OXO aan alle (plus)ouders en (plus)grootouders aan alle aanwezigen.
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
Methode palliatief redeneren Verzamelen van gegevens
Kinderen in precair verblijf en gezondheidszorg Open fora 19 mei 2011.
Je kind stimuleren in zijn ontwikkeling
Vraag 1: Wat is mantelzorg?
Wie kan er bij ons terecht? §Adolescenten en volwassenen tot ongeveer 40 jaar §Verslaafd aan illegale drugs, alcohol en/of medicatie l extra aandacht.
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Foto 1 Lucia kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat ze bevalt van een kindje.
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
Sociale buurt/wijkteam
I Familie Panorama – Cliënt op 5 jarige leeftijd Doel: Voor mezelf kunnen kiezen Test: Collega na coachingssessie opbellen en afspraak afzeggen 1 meter.
Deel 3 Paneldiscussie. Krijgt de christelijke invalshoek voldoende aandacht in de medische zorg? Lieverse: Christenen zijn als minderheid vaak bang om.
De wens om ouder te zijn en het belang van kinderen Altrecht Preventie Jeugd Altrecht SPB Utrecht Altrecht Kind Jeugd en gezin.
OBS De Waarborg Schooltijden Gezamenlijke ouderavond 7 april 2015.
Samenwerken rond mantelzorg Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Medicatie bij problemen in dementie
Communicatietraining voor dove ouders met horende kinderen
Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende  Informeren, Sensibiliseren, Vorming  Registreren  Partners samenbrengen Medewerkers  Algemeen Coördinator.
Les 2:Vriendschap, relatie en seksualiteit
Liefde en relaties.
Moeders in Detentie Richting aan Re-integratie Amersfoort, 12 november 2014.
 Een plaats waar ze terecht kunnen met zorgen omtrent de opvoeding van hun kinderen, maar ook over anderen thema’s die hen bezig houden (werk zoeken,
Informatie voor cliëntondersteuners Wmo. Inhoud 1.Cijfers en feiten. 2.Wat is vergeetachtigheid en wat is dementie? 3.Hoe herken ik dementie? 4.Verschillende.
Pascal van Schajik.  Uitleg  Filmpje  Casus  Bespreken  vragen.
10 roosjes voor jou... Als je deze brief krijgt, is het omdat je een speciaal iemand bent.
Bijeenkomst 2 Ethiek 3, Normatieve professionaliteit
Psychologieles 2 Conceptie, baby, peuter Informatie  bronnenbundel.
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
Niertransplantatie bij leven Screening en begeleiding van de kandidaat-donor door de maatschappelijk werker.
Veilig Thuis Noord Holland Noord Sean Lindaya medewerker Veilig Thuis Zaanstreek Waterland speler H2 Alkmaar Guardians.
Palliatieve zorg en dementie Samenwerking tussen huisarts dementiezorg en palliatieve zorg Drs. S. van Peer, huisarts Brunssum. Marij Schielke, palliatief.
Ketenzorg (O)GGZ Midden- Holland Inleiding casus Volwassenenzorg.
Ethiek rondom kinderwens & ART Dr. Merel van Maarle – klinisch geneticus AMC Dr. Kimiko Kleiman – fertiliteitsarts FZ Almere.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Veiligheidshuis Inleiding door Aad Kouwenhoven.
Psychologische begeleiding van patiënten met kanker.
Vroegtijdige zorgplanning in de thuissituatie Yolanda Hustings Kim Haesen.
De rol van het ethisch comité van het ziekenhuis bij knelpunten rond medisch begeleide voortplanting en draagmoederschap Tom Balthazar Hoofddocent gezondheidsrecht.
COLLECTE GEVANGENENZORG NEDERLAND. DE ORGANISATIE Wat? Een christelijke vrijwilligersorganisatie Doel? Ondersteuning en begeleiding van gevangenen en.
Aan de bel trekken: wanneer en hoe? Ruben Griffioen & Jos Mast.
Befje op Befje af.
APOG Noordwijkerhout 10 maart 2016 Casusuïstiek Moreel beraad & ethiek
Bron: raadpleging
Workshop vluchtelingenkinderen en JGGZ
Het opstellen van wilsverklaringen
Raadseltjes familie.
Van dik hout zaagt men planken
Studiedag 24 oktober 2017.
1.Iets over mezelf 2.Mijn familie 3.Het werk 4.Einde
Hoe voer je een familiegesprek?
Problemen van mantelzorgers die zorgen voor een oudere naaste
bijeenkomst methoden en instrumenten
Alies Struijs (Centrum voor Ethiek en Gezondheid/RVS)
Generieke module 24 uurs acuut Betrekken van naasten Nienke Hoekstra, psychiater/ systeemtherapeut i.o. Joke van de Veer, familie vertrouwenspersoon.
Directie Veiligheid December 2011
Samenwerken aan veiligheid voor het hele gezin
WELKOM! 16 maart 2017.
RÜya Bijeenkomst 4 Ouders.
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
Perspectief voor (ex)gedetineerden
Maar wij kunnen het niet alleen!
Liefde en relaties.
Aantekening van: De gevangenis in
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
“Dilemma’s bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Warwick Davis (L) met zoon en dochter en zijn vrouw Samantha (R)
Transcript van de presentatie:

APOG Noordwijkerhout 10 maart 2016 Casusuïstiek Moreel beraad & ethiek

Hulp bij voortplanting tijdens levenslange detentie Casus 2: Hulp bij voortplanting tijdens levenslange detentie Voorstellen casus Moreel beraad & ethiek Wet- en regelgeving, literatuur Discussie

Casus Mw G-P, geb. 1984 Dhr G, geb 1980 VG: kinderwens sinds 2011 APOG casus: hulp bij voortplanting tijdens detentie Casus Mw G-P, geb. 1984 Dhr G, geb 1980 VG: kinderwens sinds 2011 Beiden gezond, mijnheer heeft levenslange gevangenisstraf ivm ernstig misdrijf (moord) Hebben met goedkeuring van detentiecentrum sinds ruim 2 jaar gerichte coitus obv LHtesten Wensen behandeling

Discussie n.a.v. deze casus: APOG casus: hulp bij voortplanting tijdens detentie Discussie n.a.v. deze casus: welke morele vragen zijn er te formuleren? welke ethische dilemma’s? wie zijn de belanghebbenden? welke belangen zijn aan de orde? zijn de belangen tegenstrijdig? is er wet-en regelgeving over deze problematiek? Het blijkt lastig om de eigen gevoelens over het behandelen van een misdadiger, die iets heel ernstigs heeft gedaan, uit te schakelen Hij is door de rechter al berecht en zit zijn straf nu levenslang uit Toch lijkt hij een medogenloze man en heeft iedereen moeite met het gaan behandelen Echter: het is niet fair om deze mensen dubbel te straffen. Belanghebbenden zijn: de man, de vrouw, de familie van beiden en het toekomstig kind Welke belangen: van al deze mensen spelen diverse belangen een rol. Het kind zal een vader hebben die levenslang gevangen zit. Een moeder die het als single moeder zal moeten opvoeden. Is dit een reden om een behandeling te weigeren? Wet-regelgeving: de rechter moet goedkeuring verlenen aan meneer om af en toe naar kliniek te gaan voor de behandeling (semen inleveren bv) Dan zal hij ws geboeid en onder begeleiding van politie komen

welke morele vragen zijn er te formuleren? APOG casus: hulp bij voortplanting tijdens detentie Discussie n.a.v. deze casus: welke morele vragen zijn er te formuleren? Wat betekent het voor een kind dat het nooit een vader zal hebben die thuis woont? Wat betekent het voor de medicus om mee te werken aan voortplanting bij een paar dat nooit samen een normaal gezin zal vormen? Wat betekent het voor de vrouw indien men besluit dit niet te doen? De vragen op de komende dia’s gezamenlijk bespreken

welke ethische dilemma’s zijn er? APOG casus: hulp bij voortplanting tijdens detentie Discussie n.a.v. deze casus: welke ethische dilemma’s zijn er? Ethische grenzen aan de voortplantingsgeneeskunde Persoonlijke ethische dilemma’s van behandelaar/ teamleden Persoonlijke ethiek van de familieleden van de vrouw, de man en het toekomstig kind: steun of afkeuring?

wie zijn de belanghebbenden? APOG casus: hulp bij voortplanting tijdens detentie Discussie n.a.v. deze casus: wie zijn de belanghebbenden? Het toekomstig kind De vrouw en toekomstig moeder De gedetineerde man en toekomstig vader De overige familieleden van dit kind, grootouders, ooms en tantes De behandelaar cq het medisch team De directie van het detentiecentrum De huisarts? De familieleden van het slachtoffer van deze gedetineerde man?

Discussie n.a.v. deze casus: welke belangen zijn aan de orde? APOG casus: hulp bij voortplanting tijdens detentie Discussie n.a.v. deze casus: welke belangen zijn aan de orde? zijn deze belangen tegenstrijdig? Bestaansrecht en geluk van het toekomstig kind Geluk van moederschap voor de vrouw, krijgt kind van geliefde man, ook al zal deze nooit thuis wonen Respect voor de wens van het paar en van de gedetineerde man Familie: mogelijkheid op een neef, nicht, kleinkind; dus voortzetten genetische lijn Belangen binnen medisch team, persoonlijke afkeuring of goedkeuring, geen unanimiteit, angst voor goede naam?

is er wet-en regelgeving over deze problematiek? APOG casus: hulp bij voortplanting tijdens detentie Discussie n.a.v. deze casus: is er wet-en regelgeving over deze problematiek?

is er wet-en regelgeving over deze problematiek? APOG casus: hulp bij voortplanting tijdens detentie Discussie n.a.v. deze casus: is er wet-en regelgeving over deze problematiek?

Reproductive rights and reproductive health APOG casus: hulp bij voortplanting tijdens detentie Discussie wet-en regelgeving over deze problematiek? WHO, gender and reproductive rights 2002 United Nations 2004: Reproductive rights and reproductive health “ key issues of reproductive rights” (p120-123) ASRM 2013: Committee opinion on reproductive rights for gays, lesbians and unmarried persons Modelprotocol NVOG: morele contra-indicaties bij vruchtbaarheidsbehandelingen, 2010

APOG casus: hulp bij voortplanting tijdens detentie Dank u !