Financiële rechtmatigheid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Advertisements

Het belang van risicomanagement voor vastgoedbeheerders
Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. REGISSEREND OPDRACHTGEVERSCHAP OnderhoudNL congres 25 november Marc Calon Voorzitter.
Marco Oving Projectleider
Een ingewikkeld gesprek over cultuur of toch niet?
Kwaliteitshandboek CLB Genk-Maasland.
“HDN en de zorgplicht in de keten”
Laat u wat liggen ? Bianca Steentjes RO Reinier Gosselink RA
Workshop AO binnen de bestaande structuur
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
De vernieuwde subsidieverordening
Betrouwbaarheidstypologie
Risicomanagement Beperking van vrijheid of ruimte voor kansen
EVALUATIE & PLANNING Ondersteuning kwaliteitshandboek IBO/KDV
Betrouwbaarheidstypologie
Bijeenkomst vermindering regeldruk.
SURF Normenkader HO Geert Eenink Teammanager Software & Cloud.
Platform milieuhandhaving grote gemeenten
Hoofdstuk 5 Relatie ao/ic (biv) en logistiek
Betrokken van buiten - wordt gevolgd Presentatie raadsinformatieavond 4 december 2008.
Controleren Leidinggeven Blz. 169.
Management en beleid Leidinggeven Blz. 29.
© Kars cum suis bv Benchmarking publiekszaken Workshop Procesmanagement 7 februari 2007.
Systeemtoezicht ‘Vertrouwen is goed, controleren is beter’
© de vries business consultancy, 2008
Introductie OHSAS
Het vertrouwen van de overheidsaccountant OVAC najaarsbijeenkomst 20 november 2008 presentatie door mr. drs. Bas Sepers raadslid PvdA Den Haag.
Risicomanagement in projecten
Producten & Werkprocessen
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Een zorgsysteem voor betere arbeidsomstandigheden
SURF Juridisch normenkader cloudservices
6 stappen in Risico management
IT-audit in de praktijk
Rekenkamer West-Brabant Presentatie onderzoek inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Oosterhout 13 januari 2009.
Ondernemingsplanning in de praktijk Inleiding. Definitie van ondernemingsplanning De voorziening in, en de verdeling van de middelen van de onderneming.
Rechtmatigheid en verantwoording na de Hervorming Langdurige Zorg (HLZ) Pieter Hooftman Ministerie van VWS Welkom bij deze workshop “Rechtmatigheid en.
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Congres Rechtmatige zorg: Een kijkje in de keuken van de medisch specialist Herman-Jan Pennings, longarts Michael Ehlen, Manager F&C Laurentius ziekenhuis,
Implementatie Bestuursrechtelijke Geldschulden Implementatie Bestuursrechtelijke geldschulden 4 e tranche Awb Hoe te komen tot een succesvolle.
Taakteam Kennisdeling bij PROF 8 december 2015 Aftrapsessie.
Informatiebeveiligingsbeleid gemeente Delft Presentatie: Hanneke Koenen Commissie R & A
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Bespreking Plan van aanpak accountantscontrole 2012 Gorinchem, 23 oktober 2012 Rein-Aart van Vugt Chantal Wemmerus.
Besluit februari 2011 Een samenwerkingsverband aan te gaan tussen de SED- gemeenten (Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland). De 6 benoemde projecten in.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Bespreking auditcommissie Plan van aanpak accountantscontrole 2010 Dordrecht 24 augustus 2010 Rein-Aart van Vugt.
Wabo en omgevingsvergunning kansen voor Gouda Martin Netten Afdeling Bouw en Woningtoezicht.
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet Commissie Rekening & Audit 25 november 2014 Besturing & controlling/
Stedendag verantwoording GSB III Verantwoording en controle Ad Marneffe.
Voortgang project rechtmatigheid Rekeningcie. d.d. 2 september 2005 T. Schulpen.
Accountantscontrole Beoordeling registratiesystemen 18 juni 2009 Utrecht 1 Stedendag verantwoording GSBIII
Concept-voorstel nieuwe opzet programmabegroting t.b.v. de Raadswerkgroep ‘strategisch sturen met programma’s’ 18 februari 2010.
Amsterdam, 16 November 2006 Compliance en Audit Actieve samenwerking of Concurrentiestrijd? Frank Schröder en Bert Ide.
Vergadering Florian Stiller. Agenda Bespreking van belangrijkste doelstellingen Hoe hebben we het gedaan? Overzicht van de organisatie Belangrijkste uitdagingen.
Programma ISD voor gemeenten en aanbieders
Grenswerkers in Europa Een onderzoek naar fiscale,
“Aanbestedingsvormen in perspectief”
Aanbesteding HHs Collegeweb.
In Control Statement (ICS)
Implementatieonderzoek naar financiële projectbeheersing
Privacy binnen de Drechtsteden
Privacy binnen de Drechtsteden
WOG Opening en welkom Mededelingen Verslag vorige keer
Risicoanalyse … waarom?
HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE | CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE
Human Resources Accounting
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Planning & control in de gemeente Bunnik
Transcript van de presentatie:

Financiële rechtmatigheid Zekerheid over juistheid bestedingen vervoer Financiële rechtmatigheid 9-3-2017

Feestje U bent zeer succesvol geweest dit afgelopen jaar. Reden voor een feestje. Voor uw medewerkers van de afdeling wilt u een leuk bedrijfsuitje organiseren. Lekker eten op een mooie locatie incl. een overnachting. Welke stappen gaat u ondernemen zodat u zeker weet dat uw medewerkers met een voldaan en tevreden gevoel terugkijken op uw bedrijfsuitje?

Beslissen, beslissen, beslissen Wat willen wij doen? Met wie? Wanneer? Arrangement? Vervoer? Bijzonderheden? Fotograaf?

Factuur Heb ik dit besteld? Voor deze prijs? Op dit tijdstip? Juistheid? Voor u verzorgd! Voor deze prijs! Op dit tijdstip! http://www.commissiebbv.nl/rechtmatigheid/

Een detail Kan ik deze factuur zonder meer goedkeuren?

Nog een detail Kan ik deze factuur zonder meer goedkeuren?

Financiële - Rechtmatigheid Er is een onderscheid tussen het juridische begrip rechtmatigheid en de rechtmatigheid in het kader van de accountantscontrole Juridische rechtmatigheid Het juridische begrip rechtmatigheid heeft betrekking op alle geldende wetten en regels. Rechtmatigheid is dan het handelen in overeenstemming met alle wetten en regels. Rechtmatigheid in de accountantscontrole Vastgesteld moet worden dat baten, de lasten en balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen. Met andere woorden: het gaat om de financiële beheershandelingen.

Financiële beheershandelingen Overdrachten aan of van natuurlijke personen en rechtspersonen (bijvoorbeeld subsidies, uitkeringen, belastingen en heffingen); Transacties waarbij een tegenprestatie wordt verkregen of geleverd. Het normenkader voor een rechtmatigheidscontrole betreft de inventarisatie van de relevante regelgeving van hogere overheden en van de gemeente zelf. De inventarisatie bestaat uit de externe wetgeving en de eigen regelgeving, waarbij de verordeningen, raadsbesluiten en de collegebesluiten kunnen worden onderscheiden.

De interne beheersomgeving De regelgeving moet nader uitgewerkt in kaders, richtlijnen en beheersmaatregelen. Op basis van de relevante bepalingen kan aan de hand van een risicoanalyse worden bepaald, welke beheersmaatregelen moeten worden genomen. De beheersorganisatie moet zodanig zijn ingericht dat de naleving van wet- en regelgeving (= het normenkader) met voor de gemeente financiële consequenties zichtbaar en toetsbaar wordt vastgelegd. Het uiteindelijk resultaat zal moeten zijn dat een gemeente zichtbaar in “control” is.

Intern beheersingssysteem Tone at the top – integriteit betrokken partijen Verantwoordelijkheden – hoe zijn deze toebedeeld / functiescheidingen dienen op adequate wijze in processen ingebouwd zijn. Zuivere scheiding tussen beschikkingen en opdracht van vervoer, planning, uitvoering, facturering en controle op de geleverde vervoerprestaties cf normenkaders; Procesbeheersing Performance / leveranciers Financieel beheer Operationeel beheer Monitoren en bijsturen / controleren effectiviteit beheersingssysteem

Leerlingenvervoer

Beoordeel opzet –bestaan dan werking door middel van PDCA borgen Uitvoeren risicoanalyse – minimaal bij start schooljaar Normenkaders / huidige procesinrichting cf. evaluatie framework Beoordelen rest risico’s – advies verbetering interne beheersing _____________ Actieve inrichting PDCA cyclus – beheersing operationeel uitvoeringsrisico Financieel beheer Niet financieel beheer / leveranciers

Hartelijk dank