(Antibiotica) resistentie Gezondheid V41

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kunnen microben wel nuttig zijn?
Advertisements

Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
B1 Stoffen worden omgezet
Marskolonisatie Sociaal Groen Chemie Techniek
BACTERIËN.
Digibordles dieren categoriseren
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
XTC Namen: Lynn Leferink & Meike Meppelink. Klas: 2m2
Intramusculair injecteren
Hoofdstuk 9 Paragraaf 1 Alles werkt.
LABORATORIUM- WERKZAAMHEDEN.
Hoofdstuk 1 Paragraaf 4 Uit welke delen bestaat een bacterie?
Par Vaccineren Inenting tegen allerlei ziekten die gevaarlijk zijn Vaccin bevat: dode of verzwakte ziekteverwekker T-lymfocyten herkennen deze.
delvotest® proeftoets
Q koorts en laboratorium testen Geitenbedrijven worden via de tankmelk getest op Qkoorts Er kan getest worden op antigeen: de Qkoorts bacterie (Coxiella.
Antibiotica Het woord ‘antibiotica’ is de meervoudsvorm van ‘antibioticum’. Er zijn inmiddels zeer veel antibiotica ontdekt.
VPH Les 3.
De bouw van een plant.
H15 BIOLOGIE VOOR HET MLO.
Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel ( ) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.
(Antibiotica) resistentie Gezondheid V31. Wat als een dier toch ziek wordt? 1.Heeft de afweer(immuniteit) van het dier zijn werk gedaan en wordt een dier.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
VHP Les 10.
Uitleg Patiënt FARMACOGENETICA
Anatomie & Fysiologie Voeding & gezondheid V21.
Gezondheid Les 6 Farmacologie.
Lees het artikel ‘Veertig koeien op drijvende boerderij’ hieronder.
Toedieningswegen medicatie
Inwendig milieu – zit in bloed en cellen
Soorten meststoffen test.
3 DOMEINEN Uit door endosymbiose Par. 5 blz. 112) ontstaan cellen hebben zich de huidige organismen ontwikkeld die we kunnen onderbrengen in 3 domeinen:
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Weet jij veel over BEKEN ?
In een tijd waarin voedselschandalen een gevolg zijn van onze voedselketen. Waarin de boer geen contact meer heeft met zijn consumenten en diezelfde consument.
Gezondheid Rund.
H10 Gezondheid.
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Smul gezond.
Hoofdstuk 6. Middelen bij infecties
Blok 3 Gezondheid en gedrag
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Uitleg Patiënt FARMACOGENETICA
Organische meststoffen
INJECTEREN.
Dierdagdosering.
Intramusculair injecteren
Antibiotica Gezondheidzorg V4.2
Voeren en verzorgen Periode 4
Infectie en ontsteking
Voedingsziekte Gezondheidszorg VE32.
Anatomie & Fysiologie Gezondheid VE31.
Het Rund.
Herhalingspowerpoint bs 2 t/m 4
Kalverziekte.
Toedieningswegen medicatie
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Antibiotica Gezondheidzorg V4.2
Bloed en afweer Bloed = weefsel: Cellen en tussencelstof (= plasma)
INJECTEREN.
Dierdagdosering.
Voedingsstoffen voor de koe
Organische meststoffen
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Transcript van de presentatie:

(Antibiotica) resistentie Gezondheid V41

Wat als een dier toch ziek wordt? Heeft de afweer(immuniteit) van het dier zijn werk gedaan en wordt een dier nog ziek? Dan kunnen medicijnen het dier helpen om beter te worden. Vaak wordt antibiotica gebruikt. Werkt alleen tegen bacteriën

Resistentie! Definitie: het in staat zijn om weerstand te bieden Voorbeeld: `een toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica

Stoffen die de bacteriën doden of in de groei remmen. Wat zijn antibiotica? Stoffen die de bacteriën doden of in de groei remmen. Dit doen ze door Ze verstoren de aanmaak van celwanden waardoor de bacteriën zich niet kunnen vermeerderen

Hieronder kan je de bacteriegroei zien op een bloedagar plaat. Op deze plaat zit een laagje agar gemengd met runder- of schapebloed Bacteriën kunnen goed groeien op zo’n plaat omdat alle benodigde voedingsstoffen in bloed voorkomen. Wat is agar?

Op de volgende agarplaat hebben ze in het laboratorium een uitstrijkje gemaakt van een bacterie. Op deze plaat hebben ze een aantal schijfjes met verschillende antibiotica geplaatst om te laten zien welke antibiotica het beste de bacteriën remmen of doden. Daar waar het grootste en helderste rondje om het schijfje zit werkt het antibioticum het beste.

Op welke manier kan je een dier antibiotica toedienen? Inspuiten Ingeven (bek) In de spieren (nek) Onder de huid In het bloed

Waarom kan je een kalf wel antibiotica oraal ( ingeven in de bek) geven en een koe niet? Bij een kalf heb je nog geen ontwikkelde pens en gaat melk of water rechtstreeks naar de lebmaag. Bij een ontwikkelde pens worden alle medicijnen zoals antibiotica onwerkzaam gemaakt. Ook zou de pens werking verstoort of tot stilstand kunnen komen en dat wil je helemaal niet. Vandaar dat je medicijnen bij een koe inspuiten moet.

Probiotica? Wat is het ? PIP