…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Advertisements

Beroepsgeheim op de SEH
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Is de rechtsstaat in crisis?
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
Hoe verloopt een proces?
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
1 Inleiding Hoofdstuk 1.
Hoofdstuk 7: Nederland een rechtsstaat Hoe worden rechten gegarandeerd?
1.De Nederlandse regering bestaat uit: A.Het parlement B.De ministers met de koning(in) als voorzitter C.De koning(in) en de Staten – Generaal gezamenlijk.
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
2.2 Pak de boef dan, als je kan
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Is de rechtsstaat in crisis?
Hoofdstuk 3: recht in hun schoenen
Hfdst 15 strafprocesrecht
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Strafrecht en Strafvordering
Het strafproces in een rechtsstaat
Hfdst 31 optreden in bekeuringssituaties
Criminaliteit Pagina 132 tot en met 146.
INFORMATIEAVOND VOORKOM WONINGINBRAAK/BABBELTRUC Maandag 7 april 2014.
DE RECHTZAAK Celine Braeken.. Ik heb gekozen voor het onderwerp de Rechtszaak omdat ik dit een heel interessant onderwerp vindt waar ik persoonlijk nog.
Inhoud  Indeling van de rechtszaak  Het verloop van de rechtszaak.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Befje op Befje af.
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
Inleiding recht Hoofdstuk 5.
Formeel Strafrecht, De Verdachte
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Politieke Stromingen”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Politieke Stromingen”.
Criminaliteit Criminaliteit als sociaal en politiek probleem
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Waarom straffen we”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Burgers, de media en pressiegroepen”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Ons beeld van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Thema 2: De rechtsstaat.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de gemeente en de provincie
Maatschappelijk vraagstuk
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Regels en rechten”.
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Het beleid van de overheid”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Oorzaken van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
De sociaal-maatschappelijke dimensie
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Politieke besluitvorming.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Preventie”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Grootste verschil Nederland & Turkije
Paragraaf 4 en Halt.
Opening De rechter opent de rechtszaak, vraagt om de personalia van de verdachte, en geeft dan de officier van justitie het woord. Tenlastelegging De officier.
Nadya Karim Criminaliteit.
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 KGT Lesweek 3
Het Koninkrijk der Nederlanden
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
Hoofdstuk 5: Schuldig of onschuldig?
Hfdst 31 optreden in bekeuringssituaties
Rode boek h2 paragraaf 7 Blauwe boek h2 paragraaf 5
Opgepakt.. en dan? Criminaliteit.
Democratie en Dictatuur
Aantekening van: De gevangenis in
Nadya Karim Criminaliteit Mavo 3.
Transcript van de presentatie:

…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier” De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk met succes te kunnen maken. Zorg dus dat je ALLES goed kent en door hebt wat er in deze POWERPOINT staat. Vergeet niet ook het BOEK te bestuderen/raadplegen. . Zonder deze basiskennis is het maken van inzichtvragen – die veel op het examen voorkomen – onbegonnen werk. VEEL SUCCES Hoofdstuk 6

Van politie naar officier Hoofdvraag van dit hoofdstuk: Welke procedure moet worden gevolgd als er een strafbaar feit is geconstateerd. Taken van de politie 1 Ordetaak 2 Hulpverleningstaak 3 Opsporingstaak 4 Preventie 5 Dienstverlening en advies Ordetaak Politie heeft speciale bevoegdheden als het gaat om het handhaven van de orde  Iemand verplichten door te lopen.  Controleren op wettelijk verplichte papieren.  Bekeuren.  Indien nodig geweld gebruiken. Hoofdstuk 6

De weg wijzen, verloren kinderen opsporen enz. Hulpverleningstaak De weg wijzen, verloren kinderen opsporen enz. Opsporingstaak (bij strafbare feiten)  Iemand staande mogen houden (= naam en adres vragen).  Fouilleren  Aanhouden (= arresteren)  Vasthouden (= in bureaucel opsluiten)  Beslagleggen (bv. Van gestolen goederen)  Huiszoeking doen  Zes uur vasthouden voor verhoor. Kan 2x drie dagen verlengd worden door de officier van justitie. Nog langer vasthouden kan met toestemming van de rechter-commis- saris. Bevoegdheden van de politie staan precies omschreven om de rechten van de burgers te beschermen. Hoofdstuk 6

Dienstverlening en advies Preventie Strafbare feiten voorkomen zoals waarschuwen voor zakkenrollers maar ook fietsen graveren. Dienstverlening en advies Advies geven hoe b.v. inbraak kan voorkomen. Verkeer regelen bij bv. een verkeersongeluk. Een inbreker wordt opgepakt en dan…… Hoe lang kun je vastgehouden worden? verhoor inverzekeringstelling inbewaringstelling gevangenhouding hulpofficier van justitie rechter-commissaris politie rechtkamer 3 dagen + 3 da-gen verlenging 6 uren + nacht 14 dagen 3x 30 dagen Hoofdstuk 6

Officier van justitie (= openbare aanklager)  zoekt namens de samenleving bewijzen tegen de verdachte (= openbare aanklager)  eist straf tegen de verdachte tijdens het proces  alle officieren van justitie = Openbaar Ministerie (OM) Eindverantwoordelijke voor het OM is de Minister van Justitie verloop van een strafzaak Politie constateert strafbaar feit en stelt een proces verbaal op. O.l.v. officier van justitie volgt opsporingsonderzoek door politie Officier van justitie beslist of er een rechtszaak komt. Officier van justitie eist straf tijdens rechtszaak Minister van justitie Ard van der Steur (VVD) Rechter doet uitspraak. Officier van justitie zorgt dat straf wordt uitgevoerd. Hoofdstuk 6

Wel of niet naar de rechter In een opsporingsonderzoek wordt een dossier aangelegd. Naar aanleiding van het dossier zijn er drie mogelijkheden: Seponeren Dit betekent dat er wordt afgezien van verdere rechtsvervolging. Schikking Er vindt geen verdere vervolging plaats wanneer de verdachte een bepaalde geldboete wil betalen. Vervolging De zaak komt voor de rechter. De rechtsgang en wat er voor de rechter gebeurt. Kijk naar het filmpje. Hoofdstuk 6