Visieontwikkeling.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Materie, energie en leven
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voortgezette assimilatie
Voeding en bewegen!.
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
Goedenavond Welkom bij
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
De invloed van voeding op sportprestaties
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voortgezette assimilatie =
Wat voedt jou deel 1..
Lekker en Gezond de Quiz
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
T4 – Voeding en Vertering
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Energiemanagement Hans Spanjers
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Koolhydraten
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Gewoonten rondom voedsel Wat kom je tegen?. Pak ‘m beet..  100 jaar geleden at je in Nederland aardappelen, groenten en als je ‘t rijk had soms een stukje.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Schijf van vijf.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Visieontwikkeling

Inhoud Wie is Kris Verburgh Drie basisprincipes Treden van de voedselzandloper

Wie is Kris Verburgh? Geneeskunde aan de universiteit van Antwerpen Neurowetenschappen Metabolisme Biogerontologie

De voedselzandloper De voedselzandloper is gebaseerd op: De wetenschap van het metabolisme (geheel van processen van omzettingen van je voedsel in de cellen van je lichaam) De wetenschap van veroudering De preventieve geneeskunde Evolutionaire voorgeschiedenis.

Drie basisprincipes Principe 1: suikers (koolhydraten) zijn niet ongezond: ze zijn zeer ongezond Principe 2: Kijk uit met proteïne (en proteïne rijke diëten) Principe 3: Vetten zijn gezonder dan gedacht

Principe 1 Versnelde veroudering Verhoogde kans op kanker glucose maakt verbinding met eiwitten kleven en plakken -> stijve en rimpelige weefsels Glucose zorgt voor groei snelle groei -> sneller verouderd Verhoogde kans op kanker glucose laat cellen sneller groeien ook kankercellen!

Principe 2 Eiwitten zorgen voor meer groei Eiwitten klonteren samen rond onze cellen Vlees bevat belangrijke stoffen, zoals zink en ijzer Een tekort aan eiwitten is ook slecht

Principe 3 Zeer ongezonde vetten: Transvetten Ongezondere vetten: verzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren/omega-6 (zonnebloem olie) Gezonde vetten: enkelvoudig onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten/omega-3 (vette vis) Vetvrij dieet is ongezond

Trede 1: Dranken Groene thee: Risico op verschillende kankers verminderd Risico op beroerte verlaagd De huid gezond houdt Gewichtsverlies promoot door het metabolisme te versnellen Witte thee verminderd rimpelvorming Gemberthee onderdrukt ontstekingen in lichaam Rode wijn Plantaardige melk

Trede 1 dranken Koffie wel en niet gezond Vruchtensappen veel suiker Voordelen: beschermend effect verouderingsziektes Bijdragen aan kanker (long, maag, prostaat) Nadelen hart en vaatziekten Vruchtensappen veel suiker Melk en yoghurt niet goed te verteren

Trede 2: groente, fruit, havermoutpap, peulvruchten en paddenstoelen Producten met lage glycemische index Havermoutpap als ontbijt Groenten, peulvruchten en paddenstoelen ipv rijst, aardappelen en pasta 2 warme of koude maaltijden met gevogelte of vis Groenten vormen de basis (minimaal 300 gram per dag)

Trede 3:vis, gevogelte, eieren, kaas, tofoe en quorn Plantaardige proteïne ivp dierlijke proteïne Dagelijks (vette) vis Wit vlees ipv rood vlees Eieren Kaas

Trede 4: zwarte chocolade, noten, sojapap, sojayoghurt Stoppen met zoetigheden geeft ontwenningsverschijnselen Zwarte chocolade of noten Sojapap of sojayoghurt met toegevoegde vezels

Trede 5: suikervervangers, gezonde oliën en smaakversterkers Gezonde oliën: olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie, koolzaad-canola-olie, perillaolie (goede verhouding omega-6/ omega-3) Ongezonde oliën: maïsolie en zonnebloemolie (veel omega-6) Ongezonde suikervervanger: aspartaam Gezonde suikervervanger: stevia, tagatose, agavennectar

Trede 6: medicijnen Slimme voedingssupplementen: Spelen vooral in op het metabolisme Activeren het lichaamseigen antioxidantensysteem Vullen veel voorkomende suboptimale tekorten aan Veel geneesmiddelen genezen niet maar onderdrukken de symptomen Bijwerkingen worden onderschat

Sporten Sporten om af te vallen werkt niet als niet eerst de voeding wordt aangepakt

http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/23083_voedelzandloper_is_lariekoek/

artikel Verschillende reacties op het boek in de Volkskrant Maak een samenvatting van de drie artikelen en geef hierna je eigen mening over de voedselzandloper