Visieontwikkeling
Inhoud Wie is Kris Verburgh Drie basisprincipes Treden van de voedselzandloper
Wie is Kris Verburgh? Geneeskunde aan de universiteit van Antwerpen Neurowetenschappen Metabolisme Biogerontologie
De voedselzandloper De voedselzandloper is gebaseerd op: De wetenschap van het metabolisme (geheel van processen van omzettingen van je voedsel in de cellen van je lichaam) De wetenschap van veroudering De preventieve geneeskunde Evolutionaire voorgeschiedenis.
Drie basisprincipes Principe 1: suikers (koolhydraten) zijn niet ongezond: ze zijn zeer ongezond Principe 2: Kijk uit met proteïne (en proteïne rijke diëten) Principe 3: Vetten zijn gezonder dan gedacht
Principe 1 Versnelde veroudering Verhoogde kans op kanker glucose maakt verbinding met eiwitten kleven en plakken -> stijve en rimpelige weefsels Glucose zorgt voor groei snelle groei -> sneller verouderd Verhoogde kans op kanker glucose laat cellen sneller groeien ook kankercellen!
Principe 2 Eiwitten zorgen voor meer groei Eiwitten klonteren samen rond onze cellen Vlees bevat belangrijke stoffen, zoals zink en ijzer Een tekort aan eiwitten is ook slecht
Principe 3 Zeer ongezonde vetten: Transvetten Ongezondere vetten: verzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren/omega-6 (zonnebloem olie) Gezonde vetten: enkelvoudig onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten/omega-3 (vette vis) Vetvrij dieet is ongezond
Trede 1: Dranken Groene thee: Risico op verschillende kankers verminderd Risico op beroerte verlaagd De huid gezond houdt Gewichtsverlies promoot door het metabolisme te versnellen Witte thee verminderd rimpelvorming Gemberthee onderdrukt ontstekingen in lichaam Rode wijn Plantaardige melk
Trede 1 dranken Koffie wel en niet gezond Vruchtensappen veel suiker Voordelen: beschermend effect verouderingsziektes Bijdragen aan kanker (long, maag, prostaat) Nadelen hart en vaatziekten Vruchtensappen veel suiker Melk en yoghurt niet goed te verteren
Trede 2: groente, fruit, havermoutpap, peulvruchten en paddenstoelen Producten met lage glycemische index Havermoutpap als ontbijt Groenten, peulvruchten en paddenstoelen ipv rijst, aardappelen en pasta 2 warme of koude maaltijden met gevogelte of vis Groenten vormen de basis (minimaal 300 gram per dag)
Trede 3:vis, gevogelte, eieren, kaas, tofoe en quorn Plantaardige proteïne ivp dierlijke proteïne Dagelijks (vette) vis Wit vlees ipv rood vlees Eieren Kaas
Trede 4: zwarte chocolade, noten, sojapap, sojayoghurt Stoppen met zoetigheden geeft ontwenningsverschijnselen Zwarte chocolade of noten Sojapap of sojayoghurt met toegevoegde vezels
Trede 5: suikervervangers, gezonde oliën en smaakversterkers Gezonde oliën: olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie, koolzaad-canola-olie, perillaolie (goede verhouding omega-6/ omega-3) Ongezonde oliën: maïsolie en zonnebloemolie (veel omega-6) Ongezonde suikervervanger: aspartaam Gezonde suikervervanger: stevia, tagatose, agavennectar
Trede 6: medicijnen Slimme voedingssupplementen: Spelen vooral in op het metabolisme Activeren het lichaamseigen antioxidantensysteem Vullen veel voorkomende suboptimale tekorten aan Veel geneesmiddelen genezen niet maar onderdrukken de symptomen Bijwerkingen worden onderschat
Sporten Sporten om af te vallen werkt niet als niet eerst de voeding wordt aangepakt
http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/23083_voedelzandloper_is_lariekoek/
artikel Verschillende reacties op het boek in de Volkskrant Maak een samenvatting van de drie artikelen en geef hierna je eigen mening over de voedselzandloper