COMPOSITIE Wat is compositie?.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Beeldaspecten.
Advertisements

Beeldaspect ruimte tonihorrevorts 2007.
Cultuur van het moderne 20e eeuw, 1e helft Futurisme § 7
Ordening, samenstelling van onderdelen in een groter geheel
INSTRUCTIE 1: Verzamel zoveel mogelijk verschillende soorten gekleurd papier en pakpapier. Vergeet geen zwart en wit papier. Zorg dat ieder van jullie.
Beeldende aspecten Vorm
Wat zie je precies ???.
Moderne Kunst.
Vorm en Compositie Begrippen klas 1 t/m 3.
Compositie Begrippen klas 1 t/m 3.
Escher.
Tekenen.
Beeldaspect RUIMTE. Beeldaspect RUIMTE Beeldaspect RUIMTE Beeldvlak Het beeldvlak is een plat oppervlak met een afbeelding erop. Een beeldvlak.
De lens: Bekijk het vooral positief
Versie 1: 1306; v2: 1308 ….
KUNST Onze eerste kunstles.
Ruimte Opdracht 4.
Compositie Opdracht 3.
Fase 3 Bouwen en verzorgen van artikelpresentaties
Kunst - verschillen in schilderkunst (voorstelling) - opdracht:
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Dirigeren Wat doet een dirigent?. inhoudsopgave Wie laat ik spelen? Ga ik aftellen? Welke opdrachten kan ik geven? Hoe laat ik ze stoppen?
Herhaling 2 Kubisme, Futurisme, De Stijl, Constructivisme, Functionalisme, Bauhaus, Dada, Surrealisme, Nieuwe zakelijkheid,/ Magisch realisme.
GEZICHTSBEDROG Probeer alle figuren hierna zo goed mogelijk te bekijken en geef mogelijke verklaringen.
Futurisme ( ). Futuristische Manifest, februari 1909, het Franse dagblad Le Figaro. ‘Wij willen de musea, de bibliotheken en de academies op elk.
Lesmateriaal bij Wat de vakman?! Aflevering 1: Marc Mulders (glas) i.s.m. De Pont museum Lesmateriaal bij Wat de vakman?! Aflevering 1: Marc Mulders (glas)
Datum: Teamfunctie: Aanvallen Doelstelling technisch: Kappen,draaien en meenemen van de bal in combinatie met richtingsveranderingen Doelstelling.
Tekenen in zicht DEEL 2 HOOFDSTUK 6 Compositie
Compositie = de manier hoe “iets” in beeld geplaatst is
Presentatie Licht – Kleur – Vorm
Meetkunde 5de leerjaar.
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 6 Compositie
Kubisme Een stroming in de kunst vanaf 1900 tot ongeveer 1920
Les De planning Het periodeschrift zal bestaan uit verschillende hoofdstukken: Hoofdstuk 1: Kunstbeschouwing Hoofdstuk 2: Wat zijn aspecten van.
Etaleren en presenteren
Hoofdstuk 2 Licht en kleur.
Expressionisme schilderkunst ( )
bing. com/videos/search
Compositie = de manier hoe “iets” in beeld geplaatst is
Portret in beeld THTEX.
ME, YOU: KUNSTCREW! KUNSTPROJECT MET MUSEUM KRANENBURGH IN BERGEN
A B # Training : 7 Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch
Kunstwerken.
Piet Mondriaan
NSCCT Instructie groep 4
Songtekst in beeld   Muziek kan dienen om een boodschap te vertellen… vaak gaat dat door middel van songteksten. Met foto’s kun je een beeldend verhaal.
Tekenen in zicht DEEL 2 HOOFDSTUK 6 Compositie
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
NSCCT Instructie groep 5
NSCCT Instructie groep 7
Losse onderdelen die samen één geheel vormen
NSCCT Instructie groep 6
Dit was Piet Mondriaan. Hij is een hele beroemde Nederlandse schilder
volgende bladzijde terug
Wat heb je nodig? Schaar, lijm, computer en een printer.
volgende bladzijde terug
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 6 Compositie
Compositie.
NSCCT Instructie groep 4
NSCCT Instructie groep 5
NSCCT Instructie groep 6
NSCCT Instructie groep 7
voorbeeld volgende bladzijde terug
voorbeeld volgende bladzijde terug
Terug Wat heb je nodig? Tijdschriften, schaar, lijm, A4 of A3-tje. Wat moet je doen? Je gaat een collage maken. Je gaat foto’s van oude gebouwen (ouder.
Beeldende kunst: Onderdeel: tekenen
volgende bladzijde terug
Toelichting opdracht 271 A/B
voorbeeld volgende bladzijde terug
volgende bladzijde terug
Transcript van de presentatie:

COMPOSITIE Wat is compositie?

Compositie: manier waarop de figuren in beeld geplaatst zijn https://www.youtube.com/watch?v=tnbw5cWZ82s Componeren betekent ‘samenstellen of ‘ordenen’. In een plat vlak ordent/plaatst de kunstenaar: - vormen - lijnen - kleuren Compositie: manier waarop de figuren in beeld geplaatst zijn

Bij het maken van een compositie is de aandachtsplek en de kijkrichting heel erg belangrijk We onderscheiden de volgende compositievormen: horizontale compositie verticale compositie diagonale compositie

centrale compositie driehoeks compositie overall compositie Bij een centrale compositie staat het belangrijkste element in het midden van het beeldvlak. Een centrale compositie heeft een punt (meestal in het midden van het beeldvlak)  waar alle elementen in het vlak naar toewijzen.

Lijnen die je kunt trekken door de belangrijkste onderdelen van een compositie, noem je compositielijnen

Het eerste waar je in de afbeelding hierboven naar kijkt, is het gestrekte been en arm van de speler op de voorgrond. Tenslotte kom je bij de bal bovenin uit. De richting waarin je ogen getrokken worden, noem je de kijkrichting. KIJKRICHTING

Een compositie is symmetrisch of asymmetrisch Een compositie is symmetrisch als de linker- en rechterhelft ervan gelijkvormig zijn (spiegelbeeld). Er is dan sprake van symmetrie Een compositie is asymmetrisch als de symmetrie ontbreekt. Asymmetrie is het tegenovergestelde van symmetrie Een compositie is symmetrisch of asymmetrisch

Een aantal weetjes op een rij: Als je elementen op een bepaalde manier in een beeldvlak neerzet ben je bezig met het maken van een compositie. Compositie is een belangrijk onderdeel omdat je hier je boodschap duidelijk kan vertellen. Je kan bepaalde elementen in het werk extra laten opvallen. Je hebt verschillende soorten composities. Statische composities (zoals een centrale compositie) zorgen voor rust en dynamische (zoals een diagonale compositie) laten beweging zien. Links zie je een voorbeeld van een statische compositie door Piet Mondriaan. De compositie komt rustig en zakelijk over. Aan de rechter kant zie je een werk van Malevich. Deze dynamische compositie is bewegelijk en speels.

Statische en dynamische compositie

Een dynamische kunststroming is het FUTURISME Enkele kenmerken van het futurisme zijn: snelheid, energie, agressie, krachtige lijnen, vooruitgang en nieuwe technologie.   Het Futurisme is een van oorsprong een Italiaanse beweging en kunststroming (1909 tot 1914) (Italiaans futuro, "toekomst")   Het kenmerk van de moderne wereld is de beweging, ritme en snelheid.

Link naar werk van Balla: https://www.youtube.com/watch?v=E1kBQn8FX7U&t=35s Giacomo balla (1871-1958) Italiaans futuristisch kunstenaar De kunstenaars die tot het futurisme behoorde hadden een grote voorliefde voor de machine. Zij vonden beweging in hun kunst erg belangrijk.

COMPOSITIE opdrachten

Vooropdracht: Knip minimaal 10 soorten groente/fruit uit een tijdschrift. Zoek al schuivend naar verschillende mooie compositievormen. Plak de elementen vast als je minimaal 3 herkenbare composities hebt gemaakt. Schrijf de compositievormen erbij. Als variant kun je ook mensfiguren van verschillende groottes gebruiken of alleen de silouetvormen. Ook pot- en vaasvormen zijn een mogelijkheid.

Hoofdopdracht: Je gaat een eigen futuristisch werk maken. Zoals je nu weet speelt beweging hierbij een belangrijke rol. Om beweging te suggereren in je werk kun je vormen herhalen en/ of bewegingstreepjes gebruiken. Door de beeldelementen dynamisch te plaatsen alsof ze ronddraaien ontstaat een ritmische compositie. Wat ga je doen: Ga op zoek naar verschillende mooi vormgegeven voertuigen. Ze mogen oud, nieuw, bestaand of fantasie zijn. Maak hier zwart wit kopieën van en probeer eerst was kleine werkjes te maken van vormen die je uitknipt opplakt en deze vormen weer herhaalt met potlood, je mag ook over je kopie heen werken. Probeer de beweging erin te krijgen. Maak verschillende proefjes op kleinere stukken papier. Als je genoeg geëxperimenteerd hebt ga je werken op een groter blad waarbij je gebruik maakt van delen van afbeeldingen en zelfgetekende vormen je mag ook de sjabloontechniek gebruiken. De voertuigvormen mogen herkenbaar blijven maar het mag ook abstract zijn. Dit betekent zonder herkenbare voorstelling. Kijk goed naar werk van de futuristen als inspiratie. Zorg voor een dynamische compositie. Je mag gebruik maken van (kleur)potlood en oliepastel maar werk alleen in zwart wit en aardetinten.