De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les 1. De planning Het periodeschrift zal bestaan uit verschillende hoofdstukken: Hoofdstuk 1: Kunstbeschouwing Hoofdstuk 2: Wat zijn aspecten van.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les 1. De planning Het periodeschrift zal bestaan uit verschillende hoofdstukken: Hoofdstuk 1: Kunstbeschouwing Hoofdstuk 2: Wat zijn aspecten van."— Transcript van de presentatie:

1 Les De planning Het periodeschrift zal bestaan uit verschillende hoofdstukken: Hoofdstuk 1: Kunstbeschouwing Hoofdstuk 2: Wat zijn aspecten van de voorstelling aspecten van de vormgeving Hoofdstuk 3: Aspecten van de vormgeving: Vorm Hoofdstuk 4: Aspecten van de vormgeving: Kleur Hoofdstuk 5: Aspecten van de vormgeving: Licht Hoofdstuk 6: Aspecten van de vormgeving: Ruimte Hoofdstuk 7: Aspecten van de vormgeving: Compositie/ordening Extra oefen- vragen en toetsen en uitwerkingen van beeldbeschouwing achter in het schrift.

2 ?

3 Aspecten van de vormgeving
Les 2. Aspecten van de voorstelling Wanneer er gevraagd wordt naar een aspect van de voorstelling. En je moet een toelichting geven, dan doe je dat altijd op de volgende manier: Je beschrijft wat er is afgebeeld of uitgebeeld (niet hoe). Je maakt gebruik van aspecten van de voorstelling. (krijgen jullie straks) Bijvoorbeeld: de houding, de blik, de kleding of symbool? Maar ook is het abstract, geabstraheerd of figuratief? Wanneer je het hebt over een houding, of blik etc. dan beschrijf je duidelijk welke houding, blik etc. je bedoeld. Aspecten van de vormgeving Wanneer er gevraagd wordt naar een aspect van de vormgeving (ook wel beeldaspecten genoemd) met toelichting doe je dat altijd op de volgende manier: Je beschrijft hoe de voorstelling is afgebeeld of uitgebeeld, (niet wat) aan de hand van de beeldaspecten: vorm, kleur, licht, ruimte, ordening/compositie. Daarnaast benoem je nog materiaal, gereedschap en techniek.

4 Aspecten van de Voorstelling

5 Begrippenlijst aspecten van de voorstelling
Attribuut Accessoire Personage Portret Blikrichting En Face En profil A trois-quart Gebaar Houding Kleding Landschap Onderwerp Symbool Thema Vereenvoudigd Vertellend Uitdrukking Verhaal Stilleven Genre Idealiseren Op welke manier weergegeven? Figuratief Naar waarneming Realistisch Geabstraheerd Abstract Surrealistisch Geënsceneerd

6 portret

7 en face

8 en profil

9 a trois-quart

10 landschap

11 stilleven

12 Figuurstuk: vertellend

13 Figuratief

14 Realistisch (naar de waarneming)

15 Geïdealiseerd

16 geabstraheerd

17 abstract

18 surrealistisch

19 Geënsceneerd Waarbij de voorstelling als bij een film in scène is gezet

20 Afbeelding 1 Vrouwe Amsterdam
Voorbeeld van één examenvraag. Volgend jaar zullen jullie vergelijkbare vragen op het CSE (centraal schriftelijk examen) krijgen. Afbeelding 1 Vrouwe Amsterdam

21 Voorbeeld van een vraag over aspecten van de VOORSTELLING:
Op afbeelding 1 zie je een gedeelte van het reliëf dat zich aan de achtergevel bevindt. In de zwart-wit bijlage zie je dit reliëf. In het midden zie je een vrouwfiguur, Vrouwe Amsterdam, die de stad Amsterdam symboliseert. Vraag: 2p. Bekijk afbeelding 1. Vrouwe Amsterdam wordt op dit reliëf als de belangrijkste figuur verbeeld. Noem van deze vrouwfiguur twee aspecten van de voorstelling waardoor zij als belangrijkste figuur is verbeeld.

22 Antwoord: Maximumscore 2, per juist kenmerk 1 Voorbeelden van juiste aspecten van de voorstelling zijn (twee van de volgende): Gebaar: gespreide armen Blikrichting: Ze kijkt (als enige) recht vooruit Houding: Ze is (zittend) geplaatst op de wereldbol Houding: Het kraaiennest van een mast van het schip ‘bekroont’ haar hoofd


Download ppt "Les 1. De planning Het periodeschrift zal bestaan uit verschillende hoofdstukken: Hoofdstuk 1: Kunstbeschouwing Hoofdstuk 2: Wat zijn aspecten van."

Verwante presentaties


Ads door Google