De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Beeldende kunst: Onderdeel: tekenen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Beeldende kunst: Onderdeel: tekenen"— Transcript van de presentatie:

1 Beeldende kunst: Onderdeel: tekenen
CKV Beeldende kunst: Onderdeel: tekenen

2 Iedereen kan leren tekenen.
Om dit te kunnen leren, moet je in ieder geval: •moeiteloos met de gereedschap om kunnen gaan •de (on-)mogelijkheden kennen van het materiaal •waarnemen, dus bewust kijken naar datgene, wat je op het papier wilt zetten •gebruik te maken van technieken en foefjes

3 Bovendien moet je ook iets weten over:
•compositie •kleurenleer •anatomie •perspectief •schaduw

4 Maar eerst het materiaal
Potloden Gemaakt van gekristalliseerde koolstof leverbaar in 16 gradaties: 9H … HB … 6B 2B = zacht en gevoelig B = normaal tekenpotlood H = fijn en beheerst. conté Gemaakt van niet gekristalliseerde koolstof diepzwart en rul leverbaar in 3 gradaties: hard - middel - zacht getinte krijtsoorten Soort Siberisch krijt in kleur wit –grijs / roodbruin. houtskool Verkoolde takjes van een speciale boomsoort wordt voornamelijk gebruikt om te schetsen geeft zeer gemakkelijk af.

5 pastelkrijt Natuurproduct van klei en kleurstoffen zacht tot zeer zacht gebruik vereist veel oefening. vetkrijt Krijt met een bepaald vetgehalte uitstekend en goedkoop materiaal kwaliteit wordt bepaald door kleurintensiteit en vetgehalte. kleurpotloden Algemeen bekend artikel ook leverbaar als waterverfpotlood —> kleurstof kan met water en penseel over het papier worden verspreid vlakgom Aanbevolen: zacht vlakgom bijvoorbeeld kneedgum een propje vers witbrood kan ook heel goed dienst doen. doezelaar Een rolletje van vloeipapier met aan beide zijden een punt wordt gebruikt om de kleurstof over het papier te verspreiden.

6 Om beter te kunnen leren tekenen moet je leren om beter te zien
Om beter te kunnen leren tekenen moet je leren om beter te zien. Als je niet goed kijkt dan teken je slechts algemeenheden. Je moet leren zien met de rechterkant van je hersenen want deze bevat onze creativiteit en fantasie.            

7 Basisvormen Veel objecten zijn samengesteld uit een paar basisvormen.
Deze basisvormen zijn in 2D : En deze in 3D :

8 Compositie Compositie is de manier waarop de voorwerpen in de tekening op het blad worden geplaatst.

9 Perspectief Bij het perspectief tekenen is het de kunst om voorwerpen op een plat vlak zo weer te geven zoals het oog deze voorwerpen vanuit een bepaald punt ziet. Met het in perspectief tekenen van een object creëer je diepte.

10 Deze kennen we allemaal! (horizon, verdwijnpunt, lijnen)

11

12 Opdracht: Probeer een huis in een landschap te plaatsen, in perspectief. Gebruik 2 verdwijnpunten. Upload je resultaat naar je kunstdossier. Een voorbeeld zie je op de volgende slide. Materiaal: Tekenpapier, potlood, liniaal

13

14 Licht en Schaduw

15 De weerkaatsing van licht op
een voorwerp heet Glimlicht Je hebt ook verschillende soorten schaduwen: Eigenschaduw of Halfschaduw: schaduw op het voorwerp zelf, het gedeelte dat niet rechtstreeks belicht wordt. Slagschaduw: schaduw van een voorwerp op de grond of op een ander voorwerp.

16 Opdracht: Probeer een prop papier na te tekenen, met de verschillende schaduwen. Upload je resultaat naar je kunstdossier. Materiaal: -prop papier, -tekenpapier, -potlood, -doezelaar


Download ppt "Beeldende kunst: Onderdeel: tekenen"

Verwante presentaties


Ads door Google