De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Piet Mondriaan 1872-1944.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Piet Mondriaan 1872-1944."— Transcript van de presentatie:

1 Piet Mondriaan

2 Doelstelling Je leert meer over het leven van Piet Mondriaan
Je leert het verschil tussen primaire en secundaire kleuren. Je leert wat ‘De Stijl’ is. Je leert wat voor figuren en kleuren Piet Mondriaan gebruikte in zijn schilderijen.

3 Het leven van Piet Mondriaan….
Geboren in Amersfoort op 7 maart 1972 Vader was directeur van een school en gaf tekenles. Toen hij 17 jaar was behaalde hij een akte, waardoor hij ook tekenles mocht geven op de school van zijn vader. Hij ging vaak naar Winterswijk om landschappen te schilderen. In Parijs komt hij in aanraking met het kubisme (denk aan het woord kubus). Waarbij hij vooral bomen tekende die steeds onnatuurlijker werden. ‘Gesigt op Winterswijk’

4 ‘De rode boom’ uit 1908 (Piet Mondriaan)

5 Vervolg op het leven van Piet Mondriaan…
Terug in Nederland wordt zijn kunst steeds abstracter en ontwikkelt hij zijn eigen stijl. Door de dreigende oorlog (WO II) in Europa verhuist hij naar Londen. Toen zijn huis tijdens een bombardement in werd verwoest vertrok hij naar New York. Daar is hij aan zijn laatste kunstwerk begonnen genaamd ‘Victory Boogie Woogie’.

6 Victory Boogie Woogie Piet Mondriaan (juni januari 1945)

7 Kleurgebruik Eerst vond hij kleuren in een kunstwerk niet belangrijk.
Vooral grijs en bruin tinten. Alles wat hij schilderde was te zien in de wereld. Later koos hij ervoor om meer abstractere werken te maken, waarin kleuren en lijnen belangrijker waren dan de ‘tekening’ zelf.

8 Andere kleuren….. Vanaf 1917 verdwijnt de diepte in zijn werk.
Hij gebruikt alleen nog maar primaire kleuren (rood, blauw en geel) en de ‘niet- kleuren’ grijs, wit en zwart. Deze zet hij in schilderijen met alleen horizontale- en verticale strepen. In dit zelfde jaar richt hij samen met andere kunstenaars het tijdschrift (en later kunststroming) ’De Stijl’ op. De kunstwerken gemaakt in deze periode hebben Mondriaan wereldberoemd gemaakt.

9 Met drie primaire kleuren (geel, rood en blauw) kun je alle kleuren maken.
Secundaire kleuren krijg je door twee primaire kleuren te mengen.

10 Zelf ontdekken en ervaren…
Elk tafelgroepje krijgt: blauwe, rode, gele verf, dik wit papier, 4 kwasten, beker water en een papiertje. Probeer zelf de kleur oranje, paars en groen te maken (10 min).

11 Zo maak je de kleuren:

12 Afsluiting Wat zijn de primaire kleuren en wat kun je ermee?
Wat zijn secundaire kleuren? Wat is ‘De Stijl’? Wat is het verschil tussen abstracte en realistische kunst?


Download ppt "Piet Mondriaan 1872-1944."

Verwante presentaties


Ads door Google