Navigatie Om ergens naar toe te gaan moet men de weg wel kennen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Digitaal wedstrijd formulier Presentatie voor coaches en aanvoerders Versie september 2013.
Advertisements

GPS Met de natuur in.
Het NAP versie 2 Normaal Amsterdams Peil
Snel Internet op Noordersluis. Agenda • Introductie Easy Services B.V. • Het probleem • Het alternatief • Dekkingsgebied • Kosten • Vergelijk met glasvezel.
Nieuwe media. Nieuwe media Nieuwe media Definitie Vernieuwde communicatiemiddelen: Internet (en alles daaromtrent) Videogames Digitale fotografie Gsm's.
Global Positioning System (GPS)
Clubmiddag 16 april 2013 Ruud Vloeimans 2013 © R.P.Vloeimans, Amstelveen, Netherlands Cloud Computing.
Netwerken. Wat is een netwerk? Je spreekt van een netwerk van zodra twee of meer computers met elkaar verbonden zijn. Je kan thuis een klein netwerkje.
LinkedIn, KennisCafe en Twitter Rens de Graaff. Inhoud LinkedIn  Algemene Info  Demo Video  Print Screen  Voordelen binnen de IC KennisCafe  Algemene.
Het bedrijf Blok Soundsystems is een middelgroot internationaal opererend bedrijf met ongeveer 500 werknemers, die samenwerkt op het gebied van ontwikkelingen.
Bas Rutgers Inleverdatum:
Twee Communicatiemiddelen: 1. De telefoon 2. Het internet
Marcel van Heumen Paul Veringa
Spreekbeurt door Maxime Van Poucke 6A
Gemaakt door Noah en Siddhart
GPS Global Positioning System Barend Gehrels en Henk Scholten.
Routeplanners.
Pascal, Lars en Gaby. WAT, WANNEER EN HOE? Eerste dag van de themaweek Verschillende opgaven Gemaakt door Lars.
DAG De tijd die de aarde erover doet om één volledige beweging om zijn as te maken. Dit is 23 uur en 56 minuten óf De tijd die ligt tussen twee opeenvolgende.
Tijd, afstand, snelheid.
Valentina Ilie, KHK, BO IIIde Jaar1 GLOBAL POSITIONERING SYSTEEM.
Informatica Netwerken (1). Informatica Netwerken Verschillende afmetingen –LAN (Local Area Network) –MAN (Metropolitan Area Network) –WAN (Wide Area Network)
Win XP alternatieven Nieuwe Laptop of PC Win 8 installeren op oude computer Tablet of i-pad Apple Macintosh Blijven werken met Win XP Linux.
NIEUW van TeleComFactory 1.0 Online Bewaken Overal via internet uw bewakingsbeelden bekijken: op uw computer, smartphone of tablet-pc.
ICT-management 2/12/2003Wellens Evi ADSL. ICT-management 2/12/2003Wellens Evi Inhoud n Geschiedenis van ADSL n Wat is ADSL? n Hoe snel is ADSL? n Wat.
Tablets.
Geocaching.
Satellietplaatsbepaling en toepassingen voor de landbouw
GPS op tractor en werktuig
GPS en de trekker/ het werktuig
Satellietplaatsbepaling en toepassingen voor de landbouw
Phone Challenge Workshop Mbo niveau l Jouw telefoonkosten l Film ‘Een dag vol data’ l Dataquiz l Abonnementen vergelijken l De Mobiel Profiel.
Geschiedenis. Van de Telecommunicatie.
Hoe werkt een tracker eigenlijk ? In de ruimte zijn 24 GPS satellieten die in een baan om de aarde draaien op een hoogte van 20 km. Deze satellieten.
1 Phone Challenge Workshop 2015 Niveau 1+2 mbo. Introductie.
Frans Motmans FM GPS GLOBAL ( Wereldwijd) GLOBAL ( Wereldwijd) POSITIONING (plaatsbepaling) POSITIONING (plaatsbepaling) SYSTEM SYSTEM.
“video op Youtubekanaal” Doeworkshop voor arbeidsconsulenten Sofie, ICT-verantwoordelijke.
Is Windows 10 geschikt voor mij? Updaten of nieuw kopen.
Windows 10 Ben te Kulve Inhoud Waarom Windows 10 gemaakt? Waarom zal ik het installeren? Veel gestelde vragen. Kan mijn PC dat aan? Wanneer.
Apps Homcom ledenvergadering Wikipedia Een mobiele applicatie of kortweg app (uitspraak: [ɛp]) is een software-applicatie die ontworpen is.
INSTRUMENTEN FLIGHT DATA RECORDER 1 Registratie van geografische positie en hoogte. Plaatsbepaling d.m.v. Global Navigation Satellite System (GNSS)  Amerikaanse.
Geocaching workshop Peter van Wijlick Computerclub Helden.
ARRIVA.NL Pilot Touch&Travel Arriva Nederland Bas van Weele | 26 september 2014.
© snvl.be 2014 Veilig internetbankieren € €€€. Doel van de Workshop  Waarom bankieren via het internet?  Overzicht brengen van de mogelijkheden en de.
PRESENTATIE ENERGIE OPSLAG René van Hartingsveldt Directeur Eurotronic B.V. Alphen aan den Rijn 27 september 2016.
Rekenquiz. Vraag 1. Decimale getallen Zet de decimale getallen van groot naar klein. Welk getal komt er in het rode vak? 7,431,684,295,051,667,493,49.
Meten en meetkunde in het verkeer
Meten en meetkunde in het verkeer
Les 4: SAMENGESTELDE GROOTHEDEN
Hoe haal ik het maximum uit mijn toestel Hoe ritten delen met anderen
Programmeren.
Verspillingen in de processen
SOFTWARE DEVELOPMENT AlarmCare.
Smartphone via PC bedienen
Instrument Approach Procedures (IAP)
Zelf routes maken Hoe je eenvoudig zelf een route kunt maken en op je navigatiesysteem kunt zetten.
Je stroopt je mouwen nog eens en kijkt om je heen, je collega’s zitten allemaal geconcentreerd naar hun computerscherm te kijken. Je voelt de spanning.
Cursus 1.1 Werken met Kaarten Klas 1 KGT Lesweek 4
Pilot computers in examenzalen Eerste resultaten
Het NAP versie 2 Normaal Amsterdams Peil
Het NAP versie 1 Normaal Amsterdams Peil
Versturen van data naar meerdere mensen
Big Data.
Big Data.
Welkom bij de nieuwe versie van PowerPoint
Zeeslag Bron: csunplugged.org / csunplugged.nl.
Kunstmanen waarnemen Eenvoudig, want kan met het blote oog (of hoogstens een verrekijker) Nuttig, want helpt met het bijwerken van de baanelementen van.
3x3 evaluatie Effectief evalueren.
Welkom bij de nieuwe versie van PowerPoint
Als elke seconde telt HartslagNu
Transcript van de presentatie:

Navigatie Om ergens naar toe te gaan moet men de weg wel kennen. Zo niet moeten we deze op voorhand uitstippelen.

Wie herinnert zich dit nog? Navigatie Wie herinnert zich dit nog?

Navigatie Met de komst van de computer kon men gemakkelijker een route plannen. Denk maar aan de CD’s van Route 66. Of de online-routeplanners. (www.routeplanner.nl , www.maps.google.be, …. )

Navigatie Groot nadelen van vooraf plannen: – Men moet steeds een route plannen vanaf een bekend punt. – De route kan enkel op een pc, laptop of tablet gepland worden. – Steeds de route afdrukken op papier, of rond rijden met de laptop op de stoel. – Bij wegversperring zoals wegenwerken klopt de rest van de lijst niet meer, en moet men ter plekke gaan zoeken om terug op de geplande route geraken. – Grootste nadeel is dat men ook niet weet waar men zich op het moment bevindt.

Wat is GPS? GPS staat voor: Global Positioning System GPS is een afkorting van Global Positioning System. Die naam zegt precies wat GPS is, namelijk een systeem dat over de hele aarde gebruikt kan worden om te bepalen waar je bent. GPS is ontwikkeld door het Amerikaanse leger onder de naam NAVSTAR GPS. Glonass is de Russische tegenhanger van het Amerikaanse GPS. Ook Europa is bezig met een satellietplaats- bepalingssysteem. Dat systeem heet Galileo. In 2014 moest Galileo operationeel zijn.

Wat nodig voor positiebepaling? Het GPS-systeem bestaat uit drie onderdelen: satellieten, ontvangers en grondstations. De satellieten zijn het hart van het systeem. Er zijn altijd minimaal 24 GPS-satellieten actief. Ze draaien in 6 banen rond de aarde op ongeveer 20.000 km hoogte. De snelheid van die satellieten is zo groot (ongeveer 11.000 km/uur) dat ze elke 12 uur één keer rond de aarde gaan. Continu sturen ze signalen naar de aarde. Die signalen kunnen worden opgevangen door GPS-ontvangers, die ze gebruiken om je positie op aarde te bepalen. De grondstations controleren en corrigeren de werking van de satellieten.

Hoe werk een GPS? Het signaal dat een GPS-satelliet verstuurt, bevat informatie zoals het nummer van de satelliet, de locatie van de satelliet in de ruimte en de datum en tijd dat het signaal is verstuurd. Een GPS-ontvanger weet dus wanneer het signaal werd verzonden. De ontvanger weet bovendien wanneer het signaal is ontvangen omdat er een interne klok in de GPS zit. Ook weet de GPS hoe snel het signaal door de ruimte ging (299.792 km/s). Met al die gegevens kan de GPS bepalen wat de afstand is tot de satelliet.

Hoe werkt een GPS Het signaal dat een GPS-satelliet verstuurt, bevat informatie zoals het nummer van de satelliet, de locatie van de satelliet in de ruimte en de datum en tijd dat het signaal is verstuurd. Een GPS-ontvanger weet dus wanneer het signaal werd verzonden. De ontvanger weet bovendien wanneer het signaal is ontvangen omdat er een interne klok in de GPS zit. Ook weet de GPS hoe snel het signaal door de ruimte ging (299.792 km/s). Met al die gegevens kan de GPS bepalen wat de afstand is tot de satelliet.

Nauwkeurigheid verhogen. Er zijn dus minimaal 3 satellieten nodig om onze locatie te bepalen. Maar dit geeft echter maar een nauwkeurigheid van 10 meter. De nauwkeurigheid kunnen we verhogen door gebruik te maken van meerder satellietsignalen. De meeste GPS ontvangers werken met 6 tot 12 signalen, en bekomt zo meestal een nauwkeurigheid tot op een meter. Voor meettoestellen is dit niet nauwkeurig genoeg. Afstand en locatiebepaling tot op de mm nauwkeurig is dus mogelijk door een referentiesignaal te gebruiken.

Andere navigatiebepaling zonder satelliet? Het kan. Er bestaat ook een systeem dat identiek werkt zoals we het eerder hierover hadden. De GSM masten werken dan voor de gekende satellieten. De berekening van de satelliet bepaling werkt exact hetzelfde. Echter via GSM netwerk kan de GPS ontvanger geen hoogte meeting doen, wat met satellieten wel kan. Grote nadeel van navigatie per GSM netwerk is dat de GPS ontvanger dus dient te beschikken over een GSM ontvanger. En dat er dus ook altijd een verbinding moet zijn met het GSM netwerk. Wat natuurlijk redelijke kosten met zich mee brengt. Een gecombineerd toetel bestaat ook. Ze maken van beide netwerken gebruik. Hierdoor vindt onze ontvanger veel sneller zijn positie. (vb bij het uitrijden van een tunnel) Het grote voordeel is natuurlijk dat gebruik gemaakt kan worden van fille gegevens, en zo een alternatieve route kan berekenen.

Wat kost nu satellietnavigatie? Satellietsignalen worden gratis ter beschikking gesteld. De software en/of GPS toestellen daarentegen niet . Prijzen variëren navenant kwaliteit en mogelijkheden. Zo zijn er wel honderden toestellen in alle prijsklasse. Maar we kunnen natuurlijk ook gebruik maken van onze smartphone. Een smartphone zonder GPS ontvanger vindt je haast tegenwoordig niet meer. Voor Android hebben we ook tal van GPS appjes. Ook hier weer van gratis tot enkele euro’s

Android navigatie apps Op zowat enkele smartphones staat maps van Google. Deze werkt niet slecht, gebruikt satellietnavigatie maar kan niet off-line gebruik worden. Be-on-Road is een gratis versie die met off-line kaarten werkt. Sygic is een betalende versie die het uitstekend doet. Grote voordeel van Sygic is dat je hem éénmalig aankoopt, en je levenslang de updates van de TOMTOM kaarten krijgt.