De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kunstmanen waarnemen Eenvoudig, want kan met het blote oog (of hoogstens een verrekijker) Nuttig, want helpt met het bijwerken van de baanelementen van.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kunstmanen waarnemen Eenvoudig, want kan met het blote oog (of hoogstens een verrekijker) Nuttig, want helpt met het bijwerken van de baanelementen van."— Transcript van de presentatie:

1 Kunstmanen waarnemen Eenvoudig, want kan met het blote oog (of hoogstens een verrekijker) Nuttig, want helpt met het bijwerken van de baanelementen van minder gekende satellieten Nuttig, want gegevens over vertraging (door wrijving) leert ons over aardse atmosfeer

2 Materiaal Blote oog of verrekijker
Uurwerk (nauwkeurig tot op enkele seconden) en chronometer (tot 1/10 seconde, liefst met tussentijden) Eenvoudige sterrenkaart of atlas om de doorgangsrichtingen op voorhand op te zoeken, en nadien in te plotten Voorspellingen: via software, via internet of via de VVS-werkgroep

3 Eenvoudigst Doorgangen waarnemen van heldere satellieten (ISS,…)
Van belang is tijdstip, hoogte boven de horizon, helderheid, uitdoven,…

4 Flitsers Meeste satellieten zijn onregelmatig van vorm, en draaien bovendien rond één of meerdere assen. Daardoor is hun helderheid (weerkaatsing zonlicht dus) steeds variërend. Metingen van de flitsperiode geven direct de rotatiesnelheid. Meet bvb. de tijd tussen 11 flitspieken en deel dat door 10 periodes => meetnauwkeurigheid wordt 10x beter!

5 Flitsers Op lange termijn zal die flitsperiode variëren: door wrijving zal de satelliet meestal trager beginnen roteren. Dat verloop is niet altijd even regelmatig: door allerhande (externe) factoren verandert ook de aardse atmosfeer en dus de wrijving. Bovendien kunnen er soms brandstoflekken zijn. In die ijle atmosfeer werkt dit dan als een raketmotor, waardoor de rotatiesnelheid bruusk verandert.

6 Iridiums Netwerk van kleine communicatiesatellieten (780 km hoogte) De drie kleine antennes zijn bekleedt met een laagje zilverhoudend teflon, dus enorm weerkaatsend onder een ideale hoek Voorspellingen via eigen software (Iridflar, maar regelmatig baanelementen verversen), of via website

7 Baan-elementen Mike McCants

8 Extra’s Waarnemen van ultrageheime spionage-satellieten (o.a. NOSS-trio’s) Via netwerk van waarnemers wereldwijd heeft men na korte tijd nauwkeurige baanelementen

9 Detailbeelden

10 Detailbeelden

11 Detailfotografie

12

13 Dé specialisten: Ralf Vandebergh (Nederlands Limburg) => Thierry Legault:

14 Overgang voor Zon of Maan
Zogenaamde “Transits”: satellieten die voor de schijf van Maan of Zon bewegen Te berekenen voor de exacte locatie (meestal enkel zichtbaar op een traject dat enkele km breed is). O.a.

15 Te berekenen via: Hans Coeckelberghs


Download ppt "Kunstmanen waarnemen Eenvoudig, want kan met het blote oog (of hoogstens een verrekijker) Nuttig, want helpt met het bijwerken van de baanelementen van."

Verwante presentaties


Ads door Google