Dienst huurbegeleiding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Sofie Similon, Stafmedewerker Registratieverantwoordelijke
Advertisements

Risicovolle huurders, mogelijkheden voor woningcorporaties
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
MKKJ IN IZEGEM. Izegem, jeugd en mkkj  inwoners  7291 personen worden als jeugd gerekend.  1537 jongeren zijn actief in een jeugdvereniging.
ARMOEDE =  Netwerk van sociale uitsluitingen die elkaar versterken.  Meerdere domeinen van individueel en collectief bestaan.  “Binnenkant”: kwetsuren.
Korte situering OCMW Genk wil samen met de partners op het terrein investeren in het behoud van geschikte en betaalbare huisvesting voor de inwoners van.
Dienst Wonen - Stad Gent
BBC – LDC.
Samenwerking Nieuw Dak, OCMW, CAW Sonar Lange traditie van samenwerken in Genk o.a. via het Lokaal Sociaal Beleid 8 beleidsdomeinen in het Genkse Lokaal.
Doorstroomtraject art. 60
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
Onderzoek ervaringen van cliënten, jobcoachen en trajectbegeleiders met uitzendarbeid beeldvorming van uitzendconsulenten en werkgevers over het ATB-netwerk.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Casusoverleg Forensisch Zorgtraject
PvA MO en de strijd tegen dakloosheid Prof. dr. Koen Hermans Projectleider Armoede en Welzijn LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk.
HET BIJSTANDSTEAM Thuisloosheid beantwoorden met outreaching.
TUSSEN EVALUATIE Nieuwe werkwijze OPDC
Inspiratiedag VVSG Ouderen- en thuiszorg
Inleiding dienstverlening SJM. Dienstverlening  materiele problemen, juridisch,  verkrijgen van rechten, uitkering, voorzieningen, geld  Doel dienstverlening:
Kansen voor transformatie
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
| Hospitawonen Platform Hulpverlening Gentbrugge/Ledeberg 8 december
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
BEMOEIZORG IN HET ALGEMEEN WELZIJNSWERK PREVENTIE VAN UITHUISZETTING Lore Assez.
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
NERO Normstelling En Responsabilisering naar aanleiding van Overlast 15 mei 2009.
Opdracht Wijk niveau Opstellen Toekomstvisie Boswinkel Sociale Agenda Herstructurerings opgave Oost Boswinkel WoonWensenOnderzoek Ruimtelijke Verkenning.
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening door: Hans de Vroome (beleidsadviseur W&I en projectleider armoedepact BPV) 13 november 2012.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
 Als antwoord op een groeiende wachtlijst..  Verschuiving naar RTJH: Hulpverlening verantwoordelijk voor een adequaat en efficiënt wachtbeheer;  Hulpverlening.
1 DE KEMPEN. 2 Woonbegeleiding Olen Samenwerking: OCMW & CAW & SHVM.
Huurachterstallen Wie? Uitvoering binnen de sociale dienst. Sofie Van Den Berghe Colinne Devroede.
Preventieve woonbegeleiding De praktijk vanuit OCMW Ravels.
1 Project Wooncoachen. 2 Ontstaan Plattelandsgebied = verdoken vorm van thuisloosheid en uithuiszettingen Minister welzijn: oproep “werken met vrijwilligers”
1 Wet doorstroming huurmarkt Tijdelijke verhuur 18 augustus 2016 mr. T.J. (Tanja) de Groot en mr. G.S. (Georgie) Geurts VBTM Advocaten.
Workshop 5 Leefbaarheid - Onderhoud 14 juni 2016.
Brunssum op eigen kracht Beleidskader Rekenkamercommissie Brunssum 7 januari 2014 Etienne Lemmens Jean-Paul Essers.
Dienst Wonen - Stad Gent
AMIF Project OCMW Antwerpen
Workshop 5: Diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg
OCMW LEUVEN 40 JAAR OCMW.
Housing First Benadering
STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement
Evaluatie in CMW & LDE.
Activering OCMW Halle Leen Borremans - Diensthoofd Sociale Dienst
OPweg Innovatief project
Groot Forum 05/02/2018.
ICKO-Guest UN: UVplcX PW: fjUfQk #overdemuur.
Geïntegreerde zorg als utopie?
Geïntegreerd breed onthaal
Hoe houden / krijgen we jongeren met forse problematiek op school?
WOONCOACHING.
Workshop Preventie uithuiszetting
Werking IEM-consulenten
Draaiboek uithuiszetting
WELKOM.
Versnelde toewijzing art 24 Sociaal Huurbesluit
AMIF Project OCMW Antwerpen
Ange Nyiramahirwe Kathy Barresi Katrien Renders Kimberly Pé
Doorstroom naar (echt) werk
Dak- en thuisloosheid in Leuven Op weg naar een lokale strategie
Dak-en thuislozenbeleid in Gent
Aanbod jongvolwassenen
Housing First in RSL.
Overzicht modules CKG Glorieux
Overzicht modules CKG Glorieux
AMIF Project OCMW Antwerpen
Transcript van de presentatie:

Dienst huurbegeleiding Toelichting van het gewijzigde hulpverleningsaanbod sinds 2015. 5/2/2017

Dienst huurbegeleiding Tot 2015 Noodopvang: opvang van dakloze gezinnen met begeleiding ifv doorstroom naar de gewone huurmarkt voor 2 X 6 maanden. Begeleide woonvormen: langdurige begeleiding met gekoppelde huisvesting aan kansarme gezinnen op de huisvestingsmarkt. Weinig doorstroom.

Dienst huurbegeleiding Nadelen: Slechts 1/5 gezinnen in een situatie van (dreigende) dakloosheid kunnen in noodopvang terecht. Geen ander aanbod voor gezinnen met huurproblemen, uitgez begeleide woonvormen (weinig doorstroom). Aanbod is niet op maat van de hulpvraag. Koerswijziging: focus op preventie uithui

Dienst huurbegeleiding Een heel nieuw aanbod is gefaseerd opgestart sinds 2015 Visie Maximaal kansen benutten om te voorkomen dat gezinnen dakloos worden door hen sterker te maken als huurder en de toegang tot de huurmarkt te vergroten.

Dienst huurbegeleiding Doelgroep Elke Mechelaar die problemen ondervindt in het nakomen van zijn huurdersverplichtingen die kunnen leiden tot dakloosheid (huurachterstal, hygiëne, overlast, wooncultuur). Drie doelstellingen: 1. Voorkomen van uithuiszetting (huidige woonsituatie) 2. Weerkerende of dreigende dakloosheid voorkomen naar de toekomst 3. Outreachend + begeleiding aan huis

Dienst huurbegeleiding Complementair aanbod 1. Preventieve woonbegeleiding (PW) 2. Ondersteuning van sociale huurders in een verzoeningsprocedure (pre-OGP), al dan niet gerechtelijk 3. Ondersteuning tijdens de gerechtsprocedure tot ontbinding van de huurovereenkomst (OGP) 4. Doorstroomwoningen (DW)

Dienst huurbegeleiding Rode draad van het totale aanbod Intensieve begeleiding gericht op het versterken van huurdersvaardigheden. Nood aan begeleiding is een voorwaarde. Mensen zijn in de mogelijkheid om actief deel te nemen aan het begeleidingstraject en om hun vaardigheden te versterken. Anderen verwijzen we gericht naar passend aanbod vb drugshulpverlening.

Dienst huurbegeleiding 1. Preventieve woonbegeleiding = beste preventie Voor huurders of verhuurders die problemen ondervinden die kunnen leiden tot verbreking van het huurcontract. Aanmelding kan door huurder, door verhuurder of door een dienstverlenende organisatie. Enige voorwaarde is dat de huurder wordt ingelicht van de aanmelding.

Dienst huurbegeleiding Aanpak begeleiding We bekijken met huurder en verhuurder wat moeilijk loopt. Beide partijen moeten instemmen met de begeleiding. We onderhandelen of bemiddelen afspraken tussen huurder en verhuurder. Vertrekpunt is “voorkomen van uithuiszetting”. We ondersteunen de huurder in het nakomen van zijn afspraken en versterken van zijn vaardigheden. Indien nodig voorzien we een hulpverleningsnetwerk met het oog op zelfredzaamheid na afloop van het traject. Transparantie over de stand van zaken versus beroepsgeheim Maximum 3 jaar

Dienst huurbegeleiding Meerwaarde We richten ons ook tot verhuurders voor aanmelding. We ondersteunen zowel huurders als verhuurders. Win-win voor huurder en verhuurder. Minder dossiers die voor de Rechtbank komen. We maken aanmelding mogelijk door minder voor de hand liggende dienstverlenende organisaties die aan huis komen bij onze doelgroep zoals wijkpolitie, gerechtsdeurwaarders, dokters, immokantoren. Bekendmaking is lopende.

Dienst huurbegeleiding Sinds start van het proefproject (spontane aanmeldingen) : okt 2015 tem dec 2016

Dienst huurbegeleiding 2. Ondersteuning van sociale huurders in een verzoeningsprocedure (pre-OGP), al dan niet gerechtelijk Tot okt 2015: afspraak met Woonpunt om tussen te komen bij onze klanten die huurachterstal hebben. Okt. 2015 start proefproject ALLE huurders begeleiden die niet in slagen om hun huurachterstallen in te lopen of hun betaalplan na te leven. Deze huurders worden aangemeld voor een minnelijke schikking of een oproeping in verzoening bij de Vrederechter.

Dienst huurbegeleiding Aanpak begeleiding Outreachend - via huisbezoeken. Beeld krijgen op de oorzaak, onderliggende noden en mogelijkheden huurder. Een haalbaar en realistisch voorstel uitwerken. Korte opvolging of verwijzing naar hulpverlening. Evaluatie samenwerking met Woonpunt. Er is een duidelijk resultaat en meerwaarde voor alle partijen. We breiden het project ook uit naar de andere sociale huisvesters. In de loop van februari start pre-OGP bij Sociaal Verhuurkantoor.

Dienst huurbegeleiding Cijfers sinds de opstart in oktober 2015 tem december 2016

Dienst huurbegeleiding 3. Ondersteuning tijdens gerechtsprocedure (OGP) Wettelijke opdracht Sociaal Huis: elk verzoekschrift tot ontbinding van de huurovereenkomst neergelegd bij Vredegerecht. We bereiden huurders voor op de rechtszaak We zijn ook aanwezig op de rechtszitting. Wij komen niet tussen op juridisch vlak.

Dienst huurbegeleiding Aanpak begeleiding Procedure uitleggen + belang aanwezigheid op de zitting Samen zicht krijgen op de oorzaak en de mogelijkheden (slechts 1 tot 6 dagen tijd voor de zitting). Verwijzen indien nodig naar een advocaat. Samen voorstel uitwerken om uithuiszetting te voorkomen (indien mogelijk en zinvol). Ondersteuning tijdens de rechtszitting. Korte opvolging of verwijzing naar hulpverlening indien nodig.

Dienst huurbegeleiding In deze fase is uithuiszetting niet altijd af te wenden. Belangrijk is verder opvolging of verwijzing naar passende hulpverlening met het oog op een toekomstige woonsituatie vb CSR . Meerwaarde We raken bekend bij verhuurders. We kunnen tot een onderling akkoord komen met de verhuurder voor of na de zitting. Aanwezigheid en ondersteuning tijdens de rechtszitting (draagvlak Vrederechter).

Dienst huurbegeleiding Cijfers sinds de opstart in augustus 2015 tot en met december 2016.

Dienst huurbegeleiding Resultaten sinds de start van de preventieve werking (ruim 1 jaar) 90 uithuiszettingen voorkomen 88 gezinnen verwezen naar hulpverlening ter voorkoming van weerkerende dakloosheid

Dienst huurbegeleiding 4. Doorstroomwoningen Intensief begeleidingstraject met gekoppelde huisvesting voor gezinnen in een situatie van dreigende/weerkerende dakloosheid. Stabiele leeromgeving: mogelijkheid om op eigen tempo en met vallen en opstaan de huurdersvaardigheden aan te scherpen. Vanaf 1 maand voor dakloosheid. Doel: doorstroom naar de reguliere huurmarkt. Duur : tijdelijk – als de huurders voldoende zelfredzaam zijn om een duurzame woonoplossing te bekomen en te behouden.

Dienst huurbegeleiding Cijfers doorstroomwoning van 2015-2016 Doorstroomwoningen in gebruik: 39

Dienst huurbegeleiding Resultaten van onze werking

Dienst huurbegeleiding Geen begeleiding nodig: crisisopvang - 3 woningen Onvoorziene en onmiddellijke dakloosheid nav brand, gaslek, stabiliteitsprobleem Geen begeleiding nodig hebben Zeer korte periode: 2*4 maanden

Dienst huurbegeleiding Vragen?