Literatuur, maker en maatschappij

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Schrijfvaardigheid en argumentatie
Advertisements

Concrete werkvormen voor groep 3 en 4
Schema en synthese van een zakelijke tekst
De theoretische cultuur (4) De moderne tijd: van betekenis naar structuur, van ethisch naar wetenschappelijk.
VMBO klas 3 Fictie 6 januari 2014.
tekstbegrip Probleem; hoeveelheid vragen bij tekst.
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
THEORIE LEESVAARDIGHEID IN BEELD
Omgaan met geschiedenis
Geschiedenis havo 4 - een introductie
Literatuur XL Net even iets verder kijken…. Idee Groepjes van 2 Je schrijft een essay van minimaal 2000 woorden Of je houdt een presentatie van 15 minuten.
Vrije wil als zelfverwerkelijking
‘Als iets écht is, is het onveranderlijk’
Zakelijk schrijven Bijeenkomst 5.
Hedendaagse literatuur Vijfde college programma  Bezoek aan De dag van de Literatuur  Aanwezigheid?  Presentaties over de historische roman 
opdracht 3 bespreken opdracht 4 introduceren stijlkwesties
Achttiende en negentiende eeuw
LITERATUUR NA/OVER DE TWEEDE WERELDOORLOG
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Inleiding in de Module R. Hoijtink. Met welke gevoelens associeer je deze beelden? Vrijheid, vakantie, succes, natuur, avontuur, rust. Kortom alles wat.
Woordenschat Groep 5 Thema 4, les 5
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Opvoeding en pedagogiek Bijeenkomst 1 Pascal van Schajik
Hoofd- en deelvragen sectorwerkstuk 4 mavo.
De Asielzoeker Arnon Grunberg. ▫Proza ▫Poëzie, toneelstukken, columns ▫Literaire prijzen Vertalingen van zijn werk ▫Naar het Tsjechisch ▫Vertaling van.
Woordjes leren.
Literaire bouwstenen 3.
Centraal Examen Nederlands
Alleen maar nette mensen De debuutroman van Robert Vuijsje.
DE LEZERSBRIEf.
LEEN VAN HULST MELK & SNEEUW. Titel: Melk & Sneeuw Uitgeverij: ’t Verschil Verschijning: 30/11/2011 Vertaling: In het Fins en Engels.
CKO werkdag Halverwege de cyclus Kijken naar eigen werk en werk van anderen Aanpak uitwisselen Werkbladen maken in mixgroepen.
Effecten van taal Onderzoek naar wat woorden, zinsconstructies en tekststructuren doen met de ontvanger.
STAPPENPLAN VOOR HET MAKEN VAN EEN LEESTOETS LEESRONDE 1 - ORIENTEREND: -Lees titel, tussenkopjes etc. -Lees eerste en laatste alinea -Formuleer hoofdgedachte.
H4 – Comenius College Laagland. Lezen ‘De minzame moordenaar’ Waarom lees je? Effect Leesmotivatie: plezier, ontspanning, ontsnappen aan werkelijkheid,
Schrijfvaardigheid en argumentatie
Lezen, schrijven en argumenteren
De vraag is je beste vriend
Bespreker: Roald van Elswijk
In 2017 ga jij: je diploma halen;
Groep 8 Begrijpend lezen lezen
“13 waarheden voor het leven"
Voorbereiding op mondeling examen deel 1
Communicatie 6e les.
Essay Een essay is een beschouwende tekst over een literair, maatschappelijk of wetenschappelijk onderwerp, met een duidelijk persoonlijke inslag. Een.
7 lessen tot het eindexamen – Tips en Tricks
Vwo 4 – week #SCHM.
Les 1 Doelgroep: mbo niveau 4 – taalreferentieniveau 3F Docent: Anja Vergeer-Negenman Nederlands leesvaardigheid.
© UNIEK IN DE KLAS.
Vwo 6 – week
Hoe krijg je de focus van de leerlingen op de chemie?
Een RECENSIE schrijven
Lezen meningen, argumenten en conclusie
Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen.
Vwo 6 – literatuur Week
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Vakdidactiek 2 Doelen van het vak
Literatuur les
Posters voor in het geschiedenislokaal
Redeneren met bronnen Albert van der Kaap.
Literatuur V6 – les
Betoog.
Literatuur les 3 V
Betoog 1e versie Woensdag 19 oktober 2016 SCHM.
De schrijver mee op reis
Boekpresentatie GEMAAKT DOOR BART FOKKE DOCENT MEVR TER BEEK KLAS 3B1 DATUM
De schrijver mee op reis
Graphic novel: Friend or foe?
Schrijven 2.7 en 2.8 Formuleren en stijl 3.1
Transcript van de presentatie:

Literatuur, maker en maatschappij Voorbereiding op mondeling examen deel 2

Quiz

De literaire auteur Hoe komt een schrijver aan materiaal voor zijn verhaal? autobiografisch materiaal verzonnen materiaal

Naar aanleiding van een gebeurtenis culturele motieven intertekstualiteit

Literatuuropvatting Hoe kom je daarachter?  Biblion Uittrekselbank W.F. Hermans schrijft ideeënromans, waarin telkens dezelfde denkbeelden terugkomen. Het verhalend proza bestaat uit variaties op één thema, namelijk de levensopvatting van Hermans zelf. Zijn visie daarover steekt Hermans vaak in een jasje van spannende, meeslepende verhalen, waardoor de romans en novellen heel goed te lezen zijn zonder kennis van de onderliggende laag. Zo kan De donkere kamer van Damokles gelezen worden als een spannend oorlogsverhaal of, misschien wel beter: als een roman over het verzet. Voor een juist begrip van Hermans' werk is het echter wel nodig diens denkbeelden over de mens en de wereld waarin hij leeft, te kennen. In Hermans' mens- en wereldbeeld is het onmogelijk dat de mens vat heeft op de werkelijkheid die hem omringt en waar hij deel vanuit maakt. De realiteit is te complex, te dubbelzinnig en in essentie chaotisch. Niets is zeker en 'de' waarheid bestaat niet. Om toch greep te krijgen op deze chaotische wereld, maakt de mens zijn eigen beeld van de werkelijkheid en ontleent daaraan zijn zekerheden.

De uitgeverij

Literaire kritiek Recensies in kranten en weekbladen Volkskrant, NRC, Trouw etc. Groene Amsterdammer, Vrij Nederland etc. Aandacht bij televisieprogramma’s DWDD – Pauw – RTL latenight – Boeken (NPO1) radioprogramma’s Zie aparte pagina BOL.com http://www.bol.com/nl/m/boeken/mini-boeken-gezien-op-tv/index.html

Hoe is een recensie opgebouwd? Samenvatting van de inhoud Verband tussen de roman en de eerder verschenen boeken van de schrijver Soms een uitgebreide analyse Waardeoordeel (aantal sterren of mening van een belangrijk recensent) In mondeling  Positief? Negatief? Waarom?

Soort argumenten Esthetische (Is het boek mooi of verrassend geschreven?) Morele (Handelen de personages goed of slecht?) Structurele (Zit het boek logisch in elkaar?) Literair-historische (Zorgt het boek voor vernieuwing?) Emotionele/emotieve (Raakt het boek mij?) Realistische (Is het boek geloofwaardig?) Intentionele (Wat is de boodschap?) Stilistische (Is de stijl en formulering bijzonder/goed?)

Literaire prijzen NS publieksprijs Libris literatuurprijs ECI literatuurprijs Anton Wachterprijs

Hoe ga je om met een recensie? Arceer de standpunten van de recensent? Noteer in de kantlijn een + of – (positief of negatief)? Kun je argumenten bij deze standpunten vinden? (Noteer een A in de kantlijn). Wat kun je hieruit opmaken? Met welke recensent ben jij het eens? Of komen bepaalde argumenten overeen? Wees voorbereid! Dit doe je al voorafgaand aan je mondeling en je dossier lever je na je mondeling in bij je docent.