De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Groep 8 Begrijpend lezen lezen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Groep 8 Begrijpend lezen lezen"— Transcript van de presentatie:

1 Groep 8 Begrijpend lezen lezen
Welke vaardigheden heeft een kind nodig? Wat doen wij op school? Wat kunt u thuis doen om deze vaardigheden te stimuleren?

2 Doel bepalen Waarom lees ik de tekst?
*Kinderen kunnen herkennen dat het leesdoel, de tekstsoort en de tekstvorm soms door elkaar lopen. Een informatieve tekst kan reclame zijn, een lied kan een betoog zijn. * Kinderen herkennen dat het doel van de schrijver soms een ander doel is dan het doel van de lezer.

3 Voorspellen Waar gaat de tekst over?
* Op basis van de titel, de plaatjes en de alineastructuur kunnen kinderen voorspellen wat voor soort tekst het is. Ook wordt het voorspellen gekoppeld aan de persoonlijke verwachtingen die de lezer heeft bij de tekst. De juistheid van de voorspellingen wordt nagegaan.

4

5 Voorkennis ophalen Wat weet ik al over het onderwerp?
Kinderen kunnen over een onderwerp voorkennis ophalen in de vorm van een eigen mening en argumenten. Na afloop wordt gekeken of ze hun mening moeten bijstellen.

6 Herstellen Wat doe ik als ik het niet meer snap?
Kinderen kunnen de betekenis van tekst achterhalen door gebruik te maken van kennis over letterlijk en figuurlijk taalgebruik. Kinderen kunnen de betekenis van tekst achterhalen door gebruik te maken van het tussen de regels lezen en beeldspraak. Doel bepalen 02. Voorspellen Voorspellen 03. Voorkennis ophalen Voorkennis ophalen 04. Herstellen Herstellen 05. Vragen stellen Vragen stellen 06. Visualiseren Visualiseren 07. Samenvatten Samenvatten 08. Opzoek- vaardigheden Opzoekvaardigheden 09. Informatie en meningen vergelijken en beoordel Informatie en meningen vergelijken en beoordelen bladerboek-Malmberg-lesmateriaal-image Kinderen kunnen verschillende tekstsoorten herkennen en benoemen. Kinderen kunnen voorbeelden geven van verschillende redenen om iets te lezen. Kinderen kunnen voorbeelden geven van (het nut van) verschillende teksten.

7 Vragen stellen Welke vragen zie ik?
Kinderen kunnen relevante vragen stellen over een tekst met als doel de kern te onthouden of ter voorbereiding van een toets.

8 Samenvatten Hoe vat ik samen?
Kinderen kunnen een samenvatting maken met de tekstopbouw inleiding, kern, slot. Kinderen kunnen een samenvatting van een tekst maken om te onthouden en/of reproduceren. Kinderen kunnen een conclusie of boodschap in een tekst verwoorden.

9 Visualiseren Welk plaatje past bij de tekst?
Kinderen kunnen verbanden in een tekst visualiseren door gebruik te maken te maken van een woordweb, een tekening, een (pijlen)schema, een tabel of een venndiagram, afhankelijk van de inhoud van de tekst..

10 Opzoekvaardigheden Waar kan ik het vinden?
Kinderen kunnen informatie van een betrouwbare bron herkennen.

11 Informatie en meningen vergelijken en beoordelen Wat is waar?
Kinderen kunnen voor- en tegenargumenten herkennen en benoemen. Kinderen kunnen herkennen dat een schrijver soms het tegenovergestelde bedoelt van wat hij schrijft: je moet niet alles letterlijk nemen.


Download ppt "Groep 8 Begrijpend lezen lezen"

Verwante presentaties


Ads door Google