WELKOM OP HET BURENOVERLEG ESSEN 25 februari 2015

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
6 Informatie bijeenkomst over de oprichting van LECO De Lokale Energie Coöperatie In de regio Opsterland.
Advertisements

Infovergadering nieuw BIN Nazareth centrum 07 mei 2012
Een veilige en fijne buurt maak je samen
Workshop : Met de Buurtinformatienetwerken op kaffee
Resultaten bevraging voorzieningen “participatie ouders”
WHATS-APP Buurtpreventie
Algemene ledenvergadering BIN Hey-End 2012
Samenwerking Provincie en VERA DSH en de Sociale Kaart DSH en de Sociale Kaart Samenwerking tussen de provincie en VERA.
Samen maak je de vereniging ROHDA-Raalte Presentatie leden 2 november 2011.
Digitaal Sociaal Huis Samenwerkingsproject Vlaams-Brabantse sociale huizen 2 februari 2009.
Procedure vermissing thuis verblijvende personen met dementie
Workshop: actieplan netwerking Netwerk je sterk Nicolas De Baere (BBL)
Groningen = Oranje = VVD. In beweging  We kunnen niet alles.  We zijn vrijwilligers.  Geen uitgebreide plannen of beleidsstukken.  Welke accenten.
De bevolking betrekken bij het ( lokale ) veiligheidsbeleid :
Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen Marieke van Ginkel
PBO Platform Belangenbehartiging Ondernemersverenigingen presentatie adviesraad OF 31 januari 2011.
De Zorgvraag centraal; De wijkzuster terug
Voorstel drugbeleidsplan Kortenberg Hier mag nog aan geschaafd worden...
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID HOE MAKEN WE DIT HAALBAAR?
BUURT INFORMATIE NETWERK LOCHRISTI samen zorgen voor een veilige buurt Buurt Informatie Netwerk Lochristi Januari2010.
BUURT INFORMATIE NETWERK LOCHRISTI samen zorgen voor een veilige buurt Buurt Informatie Netwerk Lochristi april2010.
FairTradeGemeente. Een campagne van: Max Havelaar Oxfam-Wereldwinkels Vredeseilanden.
GGZ Netwerkbijeenkomst Midden Limburg 26 juni
Buurtinformatienetwerken Edegem
SLIMME SAMENWERKING tussen lokale besturen Hasselt, 5 maart 2015.
Uitdagingen voor regionale (samen)werking in Midden-West-Vlaanderen
Informatieavond ‘Vliegende Brigade’ Lage Zwaluwe
Derde jaarvergadering BIN LIEZEBOS maart 2015 Jaarvergadering 2015 van het B.I.N. LIEZEBOS.
Nationaal Eenzaamheid Congres 24 september 2015 Nico Ooms Samen onder één dak.
WELKOM Doenja Eevenaar, wijkagent Seizoenenbuurt Almere Buiten
WhatsApp maakt uw buurt veiliger!
Projectbureau Herbestemming Kerken Begeleidingsaanbod voor steden en gemeenten voor haalbaarheidsonderzoeken rond de toekomst van parochiekerken Samenwerkingsverband.
INFORMATIEAVOND VOORKOM WONINGINBRAAK/BABBELTRUC Maandag 7 april 2014.
HOE HOU IK MIJN BIN LEVENDIG PROVINCIALE WERKGROEP “HOE HOU IK EEN BIN LEVENDIG”
Groepsvereniging & Beheerstichting. Je hebt een Scouting groepsvereniging, maar wat nu …….? Kennisnetwerk Scouting Nederland.
WhatsApp-groep GB Welkom bij de bijeenkomst: WhatsApp-groep Veiligheid Gemert-Bakel.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Burgers en politie: samen sterk! Evaluatie veiligheidsprojecten Zonaal Veiligheidsplan Hoofdcommissaris Denis Bergmans Korpschef Lokale Politie.
Dinsdag 26 mei 2015 Evaluatie BuurtInformatieNetwerken 2014 Wijnegem “Samen zorgen we voor veiligheid”
Veiligheid in de wijk en Burgerparticipatie ALV Buurtvereniging Wilhelminapark.
Experimenten Ambulante Jeugdzorg zonder indicatie Nijmegen en regio Noord-Veluwe Doel Doelgroep Afsprakenkader Werkwijze Overeenkomsten en verschillen.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Buurtpreventie Samen voor een veilige en leefbare buurt.
De nieuwe woningwet. Wat betekent dat voor u?
- Welkom op onze tweede open dorpsraad 5 oktober
BuurtInformatieNetwerken (BIN)
HOE HOU IK MIJN BIN LEVENDIG
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Preventie”.
Presentatie buurtinformatienetwerken BIN - NIEL
Bewoners werken voor en met elkaar aan goed samen–leven in hun buurt.
BuurtInformatieNetwerken (BIN)
BuurtInformatieNetwerken (BIN)
Huurdersadviesraad De Mandel.
Cliëntenraad Sociaal Domein
SAMEN VOOR EEN VEILIGE BUURT. Om snel én moeiteloos melding van verdachte personen, groepen, voertuigen en de omgeving te maken.
Whatsapp en politie.
Ledenvergadering 23 oktober 2015
Buurtpreventie via Whatsapp
Whatsapp en politie.
Buurt Informatie Netwerk
Overlegplatform Aide à la Jeunesse / OCMW's
Welkom bij de bijeenkomst: WhatsApp-groep Veiligheid
1e ledenvergadering 1E LEDENVERGADERING 23 februari 2015
BIN-Z Informatie.
Veiligheid van huisartsen
Algemene ledenvergadering BIN Hey-End 2012
Welkom in Leuven Noord Ga op zoek naar het blad van jouw partnergroep (lokale besturen, beroepsbeoefenaars, diensten en centra, ggz-partners, erkende verenigingen.
Naar een vitale samenwerking tussen kinderopvang en lokaal bestuur
Buurtpreventie via Whatsapp
Transcript van de presentatie:

WELKOM OP HET BURENOVERLEG ESSEN 25 februari 2015

DOEL VAN DEZE BIJEENKOMST kennis te maken met de werkwijze van de burgerinitiatieven welke zijn genomen aan beide zijden van de grens om inbraken te voorkomen. Contacten te leggen welke kunnen leiden naar een samenwerking.

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË -het ontstaan -het doel -de wettelijke basis

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË De aanleiding: In 1994 werden in de West Vlaamse grensstreek herhaaldelijk overvallen gepleegd door de KAPPA-bende. Het waren bendes uit Noord- Frankrijk die in die streek ramkraken pleegden om kleding van het merk Kappa te stelen

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË recht in eigen handen: Handelaars namen gezamenlijk acties om deze overvallen een halt toe te roepen. De overheid voelde zich genoodzaakt om regels uit te vaardigen om escalatie te voorkomen. Dit bracht mee dat “buurtinformatienetwerken” konden opgericht worden mits voldaan werd aan een aantal voorwaarden.

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË Definitie van een Buurtinformatienetwerk: Een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers en politiediensten opzetten binnen een bepaalde omgeving met de bedoeling informatie uit te wisselen volgens een vooraf uitgewerkt communicatieplan.

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË Drie partners werken samen: -de burgers -de politie -het gemeentebestuur

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË Twee soorten BIN’s: BIN : bedoeld voor de inwoners van een bepaalde wijk / omschrijving BINZ: bedoeld voor handelaars binnen een omschrijving / gemeente.

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË Doel van een BIN: -Samen inbraken voorkomen -wederzijds informatie uitwisselen -Verhogen van het veiligheidsgevoel -Versterken sociale samenhang -Samenwerking politie-burgers optimaliseren -Het realiseren van een veilige en leefbare omgeving in samenwerking met de burgers Veiligheid = gedeelde verantwoordelijkheid

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË informatie-uitwisseling: -Politie geeft informatie aan de BIN’s -Bin bestuur geeft deze informatie verder door aan haar leden. -Maar…. de Bin leden blijven meldingen of informatie wel rechtstreeks aan de politie doorgeven.

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË De wettelijke basis: De Belgische overheid heeft deze vorm van organisatie erkend en neergeschreven in verschillende omzendbrieven: 1998: Omzendbrief I/VSPP/8 2001: Omzendbrief I/VSP/2001/16 2010: Omzendbrief (10/12/2010)

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË Hoe kunnen we samen inbraken voorkomen: -Door BIN-leden te verwittigen of attent te maken op onveilige situaties kan in meerdere gevallen erger voorkomen worden. -Burgers gaan zich meer betrokken voelen, letten op onveiligheden en melden deze ook vlotter bij de politie. -Het aanreiken van preventieve tips kan hierbij nuttig zijn !

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË BIN-werking: -een BIN is een feitelijke vereniging met een bestuur. Het zijn de leden die het bestuur kiezen. -Binnen de BIN moet een financieel beleid gevoerd worden (lidgelden/ betalen oproepen) -Eens per jaar moet een algemene vergadering worden gehouden, alle leden moeten uitgenodigd worden.

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË wat kan binnen de BIN-werking NIET: -Het organiseren van patrouilles, interventies of het op zich nemen van politionele taken. -een voorrecht afdwingen bij contacten met politie

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË wanneer worden BIN leden dringend verwittigd ? -bij heterdaad (poging) inbraak -na melding of vaststelling van een verdachte situatie -als medewerking bij een opsporing gevraagd wordt (vb. bij een verdwijning, …)

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË Hoe worden BIN leden dringend verwittigd ? -via een telefonische boodschap op een door de leden zelf gekozen toestel. (vaste lijn/ GSM) -er kan een keuze gemaakt worden : -tussen 8u en 22u -altijd.

BUURTINFORMATIENETWERKEN. IN BELGIË wie zorgt voor het verwittigen BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË wie zorgt voor het verwittigen ? -Het versturen van dringende boodschappen gebeurt uitsluitend door de politiediensten. -in principe is het de dispatcher van het commando-centrum van de politie die de dringende boodschap inspreekt en verstuurt.

BUURTINFORMATIENETWERKEN. IN BELGIË de niet-dringende boodschappen BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË de niet-dringende boodschappen ? -Op regelmatige tijdstippen reikt de lokale politie ook niet-dringende informatie aan. -deze informatie omvat preventieberichten, waar-schuwingen bij een inbrakenplaag in de regio, een bepaalde modus-operandi, oproep om meer info te verkrijgen, enz…... -dit wordt samengevat in een BIN-FLASH die aan de coördinator wordt verzonden.

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË feedback na iedere BIN-oproep -nadat een BIN via het communicatiesysteem is gestart zal de politie feedback geven. -dit gebeurt met een FEEDBACK-FLASH die aan de coördinator wordt gezonden.

BUURTINFORMATIENETWERKEN BUURTINFORMATIENETWERKEN IN BELGIË alle informatie komt terug bij de politie -het mag niet de bedoeling zijn dat BIN-leden politionele informatie gaan uitwisselen met hun BIN-bestuur . -dergelijke meldingen moeten rechtstreeks bij de politie gedaan worden.

BIN’s IN DE POLITIEZONE GRENS

BIN’s IN DE POLITIEZONE BIN’s IN DE POLITIEZONE GRENS De politiezone GRENS omvat het grondgebied van de gemeenten: ESSEN KALMTHOUT WUUSTWEZEL

BIN’s IN DE POLITIEZONE BIN’s IN DE POLITIEZONE GRENS In deze politiezone zijn er momenteel 45 actieve BIN’s. Twee BINs zijn nog in een oprichtingsfase. ESSEN 13 (+ 1 in oprichting) KALMTHOUT 15 WUUSTWEZEL 17 (+ 1 in oprichting)

BIN’s IN DE POLITIEZONE. GRENS aantal inbraken in de politiezone 2013 BIN’s IN DE POLITIEZONE GRENS aantal inbraken in de politiezone 2013 297 inbraken 2014 204 inbraken 2015 25 inbraken (tot 2/2/2015)

BIN’s IN DE POLITIEZONE BIN’s IN DE POLITIEZONE GRENS aantal dringende BIN-oproepen in de politiezone 2013 145 2014 94 2015 20 (tot 8/2/2015)

BIN’s IN DE POLITIEZONE BIN’s IN DE POLITIEZONE GRENS aantal BIN-flashes verzonden in de politiezone 2013 35 2014 22 2015 3

BIN’s grenzend aan NEDERLAND AFBAKENING BIN BORDEN BIN STICKERS

BIN’s GRENZEND AAN NEDERLAND

BIN NIEUWMOER-CITY

BIN KAMMENSTRAAT en omgeving

BIN HORENDONK

BIN HOENDERHEIDE

BIN HOEK ESSEN

BIN BRAKEN

BIN WITHOEFSE HEIDE

TAAK VAN DE GEMEENTE Zorgen voor het plaatsen van BIN borden Steun van de gemeente Gratis ter beschikking stellen lokalen Gratis drukwerk Betaling borden Subsidies Financiële steun

STAPPENPLAN OPRICHTING BIN Evaluatieverslag min 1x/3j Jaarlijkse ledenvergadering Stappenplan Ondertekening charter en opstart Stuurgroepvergadering Infovergadering buurt (beslissing +opgave kandidaten) Proloog eeste gesprek met initiatiefnemers

HOE VERDER. Waarom deze bijeenkomst HOE VERDER ? Waarom deze bijeenkomst ? - om elkaars werking te leren kennen - om elkaar als persoon beter te leren kennen - om afspraken te maken rond informatie-uitwisseling

DE LOKALE POLITIE ZONE GRENS “excellente dienstverlening” “altijd en overal”

DE LOKALE POLITIE ZONE GRENS www. pzgrens. be info@pzgrens. be 0032. 3