Duurzaam aankopen van voeding en catering

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VOEDING Het klimaat verandert. Wat kan je zelf doen? 2012.
Advertisements

1 Basis doelstellingen voor een toekomstig Gemeenschappelijke Landbouw Beleid (GLB) Boerenbond – VODO werkgroep Landbouw.
Kenmerken van Keurmerken
Duurzaam productie-en materialenbeheer waarom? 8 Dec 2008 Kristof Debrabandere.
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
De stadsboer als sociaal ondernemer!
Techniek Eigen inhoud rekening houdend met de toepassingsgebieden:
College 5 Ethiek en business.
Waarom een Award?  Doel: toekomstige food managers bewust maken van de aspecten gezondheid en meerwaarden van voedsel.
Rechtvaardige Transitie Enkele uitdagingen voor de vakbonden.
Fair Share.
Een groeiende economie is niet noodzakelijk een betere economie
CASCADEREGELING VOOR VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN: Is er een vergund therapeutisch diergeneesmiddel voor deze diersoort en deze indicatie in België beschikbaar?
Meer halen uit de biologische kringloop
Overheidsopdrachten en de sociale economie in Vlaamse lokale besturen Alex Verhoeven.
Een rol voor sociale economie in de aanpak van voedselverlies? 10u30-10u40 Tine Van Rumst KOMOSIE vzw.
Voedselverliezen & Landbouw
Aandachtspunten bij duurzaam aanbesteden
Gescheiden Inzameling STImuleren
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Inleiding herziening richtlijn brandstofkwaliteit 98/70/EG CCIM- stakeholderoverleg.
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Voorstelling van de catalogus
Voedingscentrum Bachelors Award 2011 Datum:……. Opleiding:….
VERANDERINGEN IN DE LANDBOUW  Nieuw contract met samenleving voedselvoorziening  voedselkwaliteit, voedselveiligheid, milieu, natuur, landschap, dierenwelzijn,
Voedingscentrum Bachelor’s Award
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
Potverdorie, eet normaal!
DUURZAAM ONDERNEMEN DEFINITIE PIJLERS ACTIEPLAN M.V.O CONCREET
Een Coduco presentatie Presentatie schoonmaakmiddelen Netwerk overheidsaankopers.
Bioweek 2015 van 6 tot 14 juni “Met bio investeer ik in de toekomst”
ALMYS Vruchten uit het « Belgische Terroir » binnen het bereik van de stedelingen.
Goederenverwerking H20 Milieu Manager Handel.
Als consument breng je schade toe aan het milieu. Dat is niet te voorkomen. Maar je kunt de schade wel beperken door verantwoord gedrag. © Noordhoff Uitgevers.
KAM H3 Milieu Logistiek teamleider.
Wat voedt jou deel 1..
Van missie naar markt De drie belangrijkste vragen voor succes.
1 Duurzaam aankoopbeleid bij de Provincie Antwerpen Conferentie Duurzame aankopen, POD DO 1 december 2011 Workshop 3: slimme stappen om tot een 'duurzaam.
Potverdorie, eet normaal!
WELCOME TO OUR LAUNCH EVENT. ONDERZOEK IVOX Perceptie, behoeften, prioriteiten en gedrag mbt duurzaamheid bij de Belgen meten en beter begrijpen 1000.
Katrien Verbeke Stad Gent. 5 objectieven 1.Een meer zichtbare, kortere voedselketen 2.Duurzamere voedingsproductie en – consumptie 3.Sterkere sociale.
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
10 mei 2016 Energie en milieu Antwerpen (EMA) Monique Van Dousselaere Duurzaam raamcontract hygiënische papierwaren stad Antwerpen.
Vooruitblik op het Sloveense voorzitterschap van de Europese Unie inzake Leefmilieu Marjan Decroos Vlaams milieu- en energieattaché – Afdeling Internationaal.
Afbeelding voorkant advies. Opdracht voor de werkgroep “Op welke wijze kan gescheiden inzameling van huishoudelijk afval worden verbeterd zodat recycling.
RO & Milieu Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Sandra Anzion
Voedselverlies in Vlaanderen
EDO-café duurzame voeding
Naar een duurzaam voedselsysteem
Lokale Voedseldag Duurzaam aankopen: Fair Trade.
(Onderdeel van IBS Onderhouden)
Duurzaamheid voedselketen.
Factsheet Voedingscentrum
Duurzaamheid voedselketen.
Juridische aspecten van duurzame overheidsopdrachten
Welke mogelijkheden biedt de nieuwe regelgeving voor duurzaam aanbesteden? Leen Van der Meeren.
Informatiebijeenkomst gemeenteraad Groningen
Afval of product Olaf van Hunnik 26 juni 2018.
Van wet naar Brabantse praktijk
Labels Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen?
Duurzaam ondernemen.
SROI Stadswerk.
Afvalstof of grondstof? Introductie
Hoofdstuk 3 Eerlijke handel
Hoofdstuk 2 Natuur en milieu
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Transcript van de presentatie:

Duurzaam aankopen van voeding en catering Leen Van der Meeren Steunpunt Duurzamer Lokale Overheidsopdrachten, VVSG

Wat is duurzame voeding? Vijf kenmerken Uit de regio Seizoensgebonden Biologisch Minder vlees Eerlijke handel Vijf voordelen Gezonder leefmilieu Rechtvaardigere samenleving Betere gezondheid Groter dierenwelzijn Bewuste consument

Een opdracht voor de lokale besturen? Marktsturende rol Voorbeeldconsument Welzijn personeel en inwoners Engagement en politieke steun

Ecologische voetafdruk verminderen Van Naar Vlees Vegetarisch -40% Groenten vliegtuig Groenten lokaal -28% Niet-bio Bio -15% Niet-seizoens Seizoens Groenten exotisch -4% Groenten Europees -1%

Milieueffecten Apparatuur Teelt Transport Restafval Verpakking Energie en Klimaat Restafval Verpakking Grondstoffen en materialen Schadelijke stoffen Water en Bodem Duurzaam gevangen of gekweekte vis Natuur, biodiversiteit en ruimte Dierenwelzijn Gezondheid en welzijn

Sociale effecten Fairtrade Arbeidsvoorwaarden (IAO) Sociale economie Sociale rechtvaardigheid Sociale economie Tewerkstelling Veiligheidsuitrusting arbeiders Veiligheid

Voorbereiding en marktonderzoek Werkelijk gebruik inventariseren en evalueren (verspilling tegengaan) Mogelijkheden voor een duurzaam assortiment onderzoeken (draagvlak?) Gezondere alternatieven stimuleren Herbruikbaar servies versus duurzame disposables Duurzame verpakkingen kiezen Aanschaf duurzamere keukenapparatuur bekijken

Bestekcriteria Selectiecriteria: milieumanagementsystemen (vooral bij cateringdiensten) Technische criteria Gevarieerde en gezonde voeding Producten uit de biologische landbouw Aquacultuur- en zeeproducten tot stand gebracht met duurzame praktijken en methoden Dierlijke producten tot stand gebracht met inachtneming van strenge normen voor dierenwelzijn op basis van nationale richtlijnen Catering: fruit en groenten zijn zo veel mogelijk seizoensgebonden Catering: gebruik van papierproducten uit gerecycleerde vezels Catering: gebruikte apparatuur voldoet aan normen voor energiezuinigheid

Bestekcriteria Gunningscriteria Uitvoeringsvoorwaarden Meer producten zijn van biologische oorsprong dan minimaal vereist in de technische specificaties Verpakking uit gerecycleerd materiaal of hernieuwbare grondstoffen Uitvoeringsvoorwaarden Eerlijke handel, arbeidsvoorwaarden Veiligheid voor arbeiders Catering: gebruik van herbruikbaar bestek, glaswerk, servies Catering: ingezette voertuigen moeten ten minste voldoen aan de voorschriften voor uitlaatemissies (euronorm) Catering: cateringmedewerkers opleiden in beperking, beheer en gescheiden inzameling van afval en productinformatie

Aandachtspunten: keurmerken en labels Huidige wet (15 juni 2006): geen duurzaamheidseisen definiëren d.m.v. verwijzing naar keurmerk (in strijd met vrije mededinging) Wel: onderliggende keurmerkvereisten (+ keurmerken toelaten als bewijs) Nieuwe wet (12 mei 2016): art 54: concreet label of keurmerk voorschrijven ter definitie van bepaalde eisen Milieu-, sociale en andere keurmerken Technische specificaties, gunningscriteria en uitvoeringsvoorwaarden Voorwaarden (gelijkwaardige aanvaarden, verband met voorwerp van de opdracht,…)

Aandachtspunten: lokale en streekproducten Gelijkheidsbeginsel wet van de overheidsopdrachten: Plaatselijke of regionale ondernemingen mogen niet bevoorrecht worden Mogelijke oplossingen: Onderhandelingsprocedure Seizoensgebonden

Infobronnen Gids voor duurzame aankopen BioForum Fairtrade Belgium en FairTradeGemeente Vredeseilanden EVA vzw Visinfo Seizoenskalender

Voedselverlies Voedselverlies is elke reductie in het voor menselijke consumptie beschikbare voedsel dat in de voedselketen, van oogst tot en met consumptie, plaatsvindt

Cascade van waardebehoud Voorkomen van voedselverlies aan de bron Toepassen voor humane voeding Inzetten voor veevoeder of dierenvoeding Inzetten als grondstoffen in de niet-voedingssectoren van de industrie Verwerken tot meststof door vergisting en/of compostering

Duurzaamheidsoverwegingen bij aankoop Hoeveelheid aangekochte voeding zo goed mogelijk afstemmen op het reële verbruik Voorzien van voeding met een zo lang mogelijke houdbaarheidsdatum (marktkennis) Afstemming van de verpakking op de hoeveelheid en de aard van het te leveren voedsel Opleiden en sensibiliseren van het personeel van de opdrachtnemer Sensibilisering van de gebruiker Investeren in apparatuur die voedselverliezen beperkt Mogelijkheid om niet verbruikte voeding op een nuttige wijze te verwerken

Duurzaamheidsoverwegingen bij aankoop Mogelijkheid om de niet verbruikte voeding te valoriseren door gift aan sociaal initiatief Niet verbruikte voeding die toch wordt weggegooid correct sorteren zodat de resten nog nuttig worden gebruikt Waar mogelijk inzetten op het monitoren van de voedselverliezen