Bokbieren 8 bokbieren 3 Belgische

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Bezoek aan een BIJENKORF. Bezoek aan een BIJENKORF.
Advertisements

De TWV heeft weer wat! Uitnodiging B i e r p r o e v e n.
TRAPPIST ‘t is gelijk nen engel die op mijn tongske p…
BEER the healthy fuel That keeps men going….
3.3 zaadplanten bedektzadigen struiken
Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist.
Witbier Witbier: drie stellingen Geschiedenis Karakteristieken
Productie Wijn.
Suriname Soraya van Lomwel.
Sigarenclub Dirk Martens
Italië Door Sien en Ester.
Eva Bekemans Danaaï Vroman
De ronde van Frankrijk, deel 1: Calvados
De belgen hebben een nieuwe tempel Een duidelijk bewijs van een nieuw geloof…
Chardonnay.
Een middeleeuws toernooi uit liefde voor bier
Gemaakt door Michelle & Lisette
21 April 2010 Booreiland Deep Horizon explodeerde, raakte in brand, zonk en de olie blijft in zee stromen.
Wijn.
Hop geeft bier bitterheid, aroma en flavour
Koffie.
1.Mouten 2.Brouwen 3.Kelderprocessen
Hop geeft bier bitterheid, aroma en flavour
Bierbrouwerij Heineken Amsterdam Door: Rob Maat
Er is geen ontkomen aan, de herfst is in het land.. Ellende voor mens en dier… Met slechts één voordeel: De herfst komt, en gaat weer… En dat kunnen we.
Grondstoffen voor de bierbereiding
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 11 februari 2015.
WELKOM Van harte welkom op deze informatieavond van het Elburger Bier Genootschap.
WASSERREICH UND HOPFENARM. IST EIN BIER, DASS GOTT ERBARM.
By Laurens D. &Yuri K..  Softdrug  Fijngehakte vrouwelijke bloemen  Cannabis sativa  Geestveruimende werking  Oorsprong west en centraal Azie.
Uitgekookt Hertog Jan. Programma Ontvangst + koffie Voorwoord voorzitter Presentatie door vertegenwoordiger Marco Otte van Hertog Jan Geschiedenis brouwerij.
WELKOM Van harte welkom op de veertiende officiële bijeenkomst van het Elburger Bier Genootschap.
De humor van ( ) Zijn echte naam is Samuel Clemens. Hij werd geboren in 1835 in Missouri en gestorven in 1910 na carrière als schrijver en humorist.
Brouwerij de Praght Gepresenteerd door : Aart Vos Rosalie Vos Aad van ‘t Hof.
Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 7 april 2016.
E.B.G bijeenkomst woordje voorzitter aanvang avond Presentatie brouwerij “het witte paard” Proeverij Pauze Proeverij rondvraag Einde avond.
Een bierreis door Noord Frankrijk
Lichte Bieren. Lichte bieren Alcoholpercentage 2-4 % Geen “Light-bieren” Vaak de lichtste bieren van een bepaald type.
BOKBIER of BOCKBIER Ontstaan Historie Bokbier in Nederland.
Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
Trappisten en hun bieren. De buitenlandse trappisten
Bierproeverij 20 januari 2016
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Surinaamse groenten.
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
KWB-Groenenhoek Bierproefavond Tripels 29 November 2017.
Wijn maken.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Klaasdekkerstraat Beveren
Bier Verenigt, gedeelde passie
Brouwerij Brunn.
Pinot Noir 2016 Op en top pinot noir met iets aards, gekruids, rokerigs en veel rood fruit. Gemaakt met zachte hand; elegant, lichtvoetig, verfijnde houdinvloed.
De Beverse Mout.
MOODBOARD TER INPUT tbv ontwikkeling van het PAAP® merk
Transcript van de presentatie:

Bokbieren 8 bokbieren 3 Belgische 4 Nederlandse (waarvan 2 in België gebrouwen) 1 Duits

1. Wildebok België Alc. 6,5 % De Scheldebrouwerij – Meer

Wildebok is een bruin-rood bokbier met een alcoholpercentage van 6,5%. Het wordt sinds 1995 gebrouwen. Vroeger in Nederland, en sinds de verhuis in 2007 in Meer. In 2008 werd Wildebok uitgeroepen tot lekkerste bokbier van Nederland. En in 2015 bronzen medaillewinnaar op het PINT Bokbierfestival

Smaak volgens de brouwer : "Het schitterend robijnrode bier staat bol van tonen rijp fruit, karamel en chocolade. De geroosterde mout zorgt niet alleen voor een rijke geur maar ook voor een heerlijke nasmaak waar de karameltonen plaatsmaken voor een bittertje." Wordt het hele jaar door gebrouwen.

Bokbier of bockbier Bokbier of bockbier : afgeleid van het Duitse Bockbier Een sterk seizoensbier Oorspronkelijk zijn bokbieren van lage gisting met een alc.% van 6,5 %, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer hoge gisting bokbieren op de markt gekomen met een alc.% van 7 % en meer. Een donkere variant wordt tussen oktober en februari gebrouwen, met een verkooppiek rond oktober en november en wordt herfstbok genoemd. Vanaf de vastentijd tot mei wordt ook bokbier verkocht dat meestal blond of amberkleurig is en lentebok of meibok wordt genoemd.

2. Anker Herfstbok België Alc. 6,5 % Het Anker - Mechelen

Anker Herfstbok is een amberkleurig bokbier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,5% Het bier werd gelanceerd in 2003 en is vooral bestemd voor de Nederlandse markt. Ongefilterd, troebele amber. Smaak van gebrande mout en een milde hopbitterheid.

Bokbier : oorsprong Bokbier is van oorsprong een Duitse biersoort. Andere landen waar bokbier wordt gebrouwen, zijn Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië. Het Nederlandse bokbier heeft zich vanaf de jaren 80 van de twintigste eeuw tot een afzonderlijke stijl ontwikkeld met zo z'n eigen tradities en als opvallendste kenmerk dat bokbieren zowel onder- als bovengistend kunnen zijn. Ook in België worden bokbieren in Nederlandse stijl gebrouwen, maar die zijn voornamelijk bestemd voor de Nederlandse markt. België zelf kent geen bokbiertraditie.

3. Valkebergse Gringelbock België / Nederland Alc. 6,5 % Scheldebrouwerij - Meer

Authentiek donker bockbiertje uit Valkenburg Gebrouwen in België – Scheldebrouwerij Valkebergse Gringelbock is dubbel gehopt, ambachtelijk gebrouwen en langdurig gelagerd Een bier met een heerlijke volle smaak Ingrediënten : gerstemout, calvados, Canisius appelstroop

Nederland bockbierenland In België zijn er een tiental bokbieren, meestal gebrouwen voor de Nederlandse markt en moeilijk te verkrijgen in België. In Nederland waren er vorig jaar een 90-tal, dit jaar zijn er al een 125-tal

4. La Trappe Bockbier Nederland Alc. 7 % Koningshoeven - Berkel-Enschot

Enige Trappistenbockbier ter wereld Gebrouwen met uitsluitend natuurlijke ingrediënten en gist lichtjes na op de fles Dieprood van kleur, een zeer volle smaak en een moutige geur De aromatische hopsoorten en gebrande moutsoorten geven een fijne bitterheid die verrassend samensmelt met de lichtzoete ondertoon. Kenmerken : ongefilterd, bovengistend, Trappistenbockbier.

5. Brand Dubbelbock Nederland Alc. 7,5 % Brand - Wijlre

Een diep roodbruin bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 7,5% Sinds 1987 op de markt Het bier dankt zijn smaak onder andere aan de dubbel lange rijping In 2011 en 2012 behaalde Brand Dubbelbock de zesde plaats in de blindproeverij “Het lekkerste bockbier van Nederland” in de categorie Zwaar bockbier

Ontstaan van de naam bokbier Het verhaal gaat dat de naam aan het begin van de 17de eeuw in Beieren ontstaan is en een verbastering zou zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de middeleeuwen een beroemde bierstad. "Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock". Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.

Ontstaan van de naam bokbier Er zijn nog meer verhalen over de oorsprong en naamgeving van het bokbier, waarin wel een verband met de bok wordt gelegd. Het zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar (soms afgebeeld als half mens, half bok) die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bokbier dus. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking (mouten) worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de 'herfst'-bok.

6. Leute bokbier België Alc. 7,5 % Van Steenberge - Ertvelde

Leute Bokbier werd voor het eerst door brouwerij Van Steenberge gebrouwd in 1927. Na een aantal jaren werd de productie stopgezet De bok en de hopperank in het logo verwijzen naar de bokken van de toenmalige brouwerij-boerderij en de aanpalende hoppevelden Leute Bokbier werd pas in 1997 opnieuw geproduceerd Leute Bokbier is een donkerrood zwaar bier van hoge gisting dat nagist op de fles Het heeft een zeer aromatische smaak, niet te uitgesproken zoet maar vol en mild in de mond

Enkelbok - Dubbelbok Oorspronkelijk was bokbier een bier van lage gisting van rond de 6,5% alcohol, robijnrood van kleur en met een moutige en wat karamelachtige smaak. Tegenwoordig wordt daar (in Nederland) niet meer streng op gelet en is feitelijk alles mogelijk. De enige eis die in de bierverordening aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Er zijn tegenwoordig zwaardere bokbieren (meer dan 6,5% alcohol) en met verschillende grondstoffen, zoals tarwe

7. Veldensteiner Saphir Bock Duitsland Alc. 7,8 % Kaiser Bräu - Neuhaus

Een donkere en massieve dubbele Bock Volle en fluweelzachte smaak. Subtiel waarneembare, fruitige aroma's van saffier hop Toetsen van karamel, vanille en honing Gebrouwen volgens het Beierse Reinheitsgebot van 1516.

Evenementen in Nederland Zo veel mogelijk Nederlandse en enkele buitenlandse bokbieren worden sinds 1978 elk jaar gepresenteerd op het PINT Bokbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het betreft voornamelijk bokbieren op vat. Sinds 1996 is er in Utrecht in oktober een jaarlijks Bockbierfestival op het Ledig Erf. Sinds 1996 wordt in Zutphen in de maand oktober de Nationale Bokbierdag georganiseerd, een evenement met diverse activiteiten die in het teken staan van het bokbier en dat inmiddels zeer grote bezoekersaantallen trekt. … en vele andere bockbierproeverijen

8. ReuZ Dubbelbock België / Nederland Alc. 7,8 % De Proefbrouwerij – Lochristi Voor Brouwerij Reuzenbieren – Moergestel (bierfirma)

Er werd geen pilsmout gebruikt, maar er is gekozen voor 5 verschillende gekleurde mouten : pale ale, munich, amber, meladonin en special B Gebruikte hopsoorten zijn Nelson Sauvin en Saaz (en ook nog eens met Saaz gedryhopt) Een bock met hoge gisting, vergist met Weihenstephaner Weizengist Deze gist zorgt er voor dat het bier een zekere frisheid kent en dat er naast zoet en bitter ook een beetje zuur in de hoofdsmaak zit De nasmaak vloeit over in zoet en bitter en blijft lang hangen

Aankoop bieren (om mee te nemen) Wildebok € 2,00 Het Anker Herfstbok € 2,00 Valkebergse Gringelbock € 2,00 La Trappe Bockbier € 2,00 Brand Dubbelbock € 2,00 Leute Bokbier € 2,00 Veldensteiner Saphir Bock € 2,00 Reuz Dubbelbock € 3,00