Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Advertisements

GE 2012 Martini-nascholing Groningen, 19 april 2012
Materie, energie en leven
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Wereldwijd Aan het ontbijt.
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Tussendoortjes en frisdrank
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Thema 2: Voeding en Vertering
Materie, energie en leven
Voeding bij Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa
De hete brij van glutenvrij
De invloed van voeding op sportprestaties
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
FEIT OF FABEL? De diëtiste,
Voortgezette assimilatie =
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Voortgezette assimilatie =
Nascholing voor praktijkondersteuners
T4 – Voeding en Vertering
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Basisstof 5: Eetbare wortels, stengels en bladeren
ZEN BODI™ AFSLANKING OP MAAT SCHEMA 10 KG EN MEER AFVALLEN
Koolhydraten
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Voeding & Vertering.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Spreekbeurt over. Inhoud: Wat is Coeliakie Wat is gluten Kruisbesmetting Hoe word je ziek van gluten Hoe word je weer beter: glutenvrij eten Wat eten.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
 Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat.
Koolhydraten en eiwitten
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Groen op je bord.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Lesweek 4 Theorie pagina 194 t/m 207 Voedingsproblematiek Diëten
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Au, ik heb buikpijn ! 13 april 2017
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Spreekbeurt over.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
Het eten.
Spijsvertering, les 1 D17vab.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Thema 2 Voeding en vertering
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa Jeanne Damman Lammy van der Helm

Programma Rol van voeding Voedingsproblemen Algemene voedingsrichtlijnen Nieuwe behandeling: FODMaP-beperkte dieet

Voedingsstoffen Alle bruikbare bestanddelen van voedingsmiddelen. De rest wordt…..?

Voedingsstoffen Energieleverende stof Reserve stof Bouwstof Regulerende stof of beschermende stof

De drie voedingsstoffen in ons voedsel die energie leveren zijn: Vetten Koolhydraten Eiwitten De energie komt vrij bij de afbraak van voedingsstoffen in de cellen.

Voedingsproblemen Ondervoeding Oorzaken: Verminderde eetlust Resorptiestoornis: Ziekte van Crohn Colitis Ulcerosa

Voedingsproblemen Overgewicht Oorzaken: Verbeterde eetlust Prednison

Richtlijnen Goede Voeding Bij ondervoeding, overgewicht en bij ziekte in rustige fase geldt: Richtlijnen Goede Voeding

Bij ziekte in rustige fase vaak PDS-achtige klachten: Relatie met voeding?

Nieuwe behandeling Het FODMaPbeperkte dieet Aantal gerandomiseerde onderzoeken met 68 – 87% significante klachtenvermindering Onze eigen ervaring (n=50): 84% verbeterd

FODMaP Dus, drukverhoging ontstaat door: 1. veel kleine onverteerde moleculen in het colon 2. die gefermenteerd kunnen worden door de darmflora Welke moleculen zijn dit ? 1. niet resorbeerbaar door mensen 2. niet resorbeerbaar door een deel van de mensen (bijv. lactose, fructose)

FODMaPs Kleine koolhydraten die in grote hoeveelheden in de voeding voorkomen, (soms) niet verteerd worden en o.a. gasvorming kunnen veroorzaken

FODMaP F ermenteerbare O ligosacchariden: fructanen en galactanen brood, pasta, broccoli, kool, uien, peulvruchten D isacchariden bijv. lactose in melk, yoghurt M onosacchariden bijv. fructose appel, peer, gedroogd fruit and P olyolen perzik, pruimen, bloemkool, mais, champignon, kunstmatige zoetstoffen bijv. sorbitol, xylitol

FODMaPs Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Polyolen FODMaPs 1. Oligosachariden* (Fructanen, Galacto-oligosachariden) 2. Disacharide (Lactose) 3. Monosacharide (Fructose) 4. Polyolen* (Sorbitol, Xylitol, e.d.) * kunnen niet geresorbeerd worden

Mogelijk mechanisme

Waar zitten ze in?

Voeding met weinig FODMaP Wat mag dan nog wel? Voeding met weinig FODMaP Fruit: banaan, aardbeien, grapefruit, kiwi, sinaasappel Groente: wortel, spinazie, sperziebonen, sla, tomaat Aardappelen Zuivel: harde kaas, lactosevrije melk, boter Granen: geen tarwe: glutenvrij, spelt, rijst Zoetstoffen: suiker (sucrose), glucose

Het FODMaP beperkte dieet in de praktijk a. Eliminatiefase Duur: 6-8 weken Doel: vermindering van klachten b. Herintroductiefase Duur: minimaal 5 weken Doel: identificeren welke FODMaP(s) klachten veroorzaakt

Eliminatiefase Minimaal 6 weken dieet strikt volgen Resultaten meten d.m.v. klachtenscorelijst (zowel frequentie als ernst)

Obstipatieklachten Psylliumvezels zonder toevoeging van inuline en/of sorbitol bijv. metamucil suikervrij

Herintroductiefase Wanneer starten met herintroductie? Het dieet is effectief Patiënt is gemotiveerd

Hoe start de herintroductie? Het dieet blijven volgen Per week één FODMaP testen Werkboek gebruiken Klachten registreren

Vragen??