Formeel Strafrecht, De Verdachte

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Advertisements

Rechtsstaat Civitas Hoofdstuk 7
Inbeslagneming (IBSN)
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Introductie in het recht
Rechtspraak Paragraaf 10.
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
Bestuursrecht Klas MED1 LES 1.
Normstelling bestuursrecht
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
RECHTSSTAAT Scheiding der machten
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
1 Inleiding Hoofdstuk 1.
Hoofdstuk 7: Nederland een rechtsstaat Hoe worden rechten gegarandeerd?
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
Hoofdstuk 3 Inleiding Recht
Inleiding Recht en rechtspraak Rechterlijke organisatie Rechtbank
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Hfdst 30 De politiestrafbeschikking
Hfdst 15 strafprocesrecht
Hfdst. 9 De strafbepaling
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Strafrecht en Strafvordering
Het strafproces in een rechtsstaat
Hfdst. 25 Burgerlijk recht Blz Identiteitsgegevens Voornaam/-namen: Ouders kiezen de voornaam/-namen van hun kind. De ambtenaar van de Burgerlijke.
Opdracht krantenartikelen
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Hfdst. 19 Aanhouden Blz
Workshop Versterken van de aanpak van zorgfraude door opsporing Ilja Beentjes Rechercheur Kristina Bozic Adviseur.
Transactie wordt fiscale strafbeschikking Mr. J.H.(Hans) Peek Peek advocaten-belastingkundigen te Utrecht Specialisten in FIOD- en douanezaken 6 oktober.
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
Rechtstaat les 3. Heb jij wel eens iets crimineels gedaan?
INFORMATIEAVOND VOORKOM WONINGINBRAAK/BABBELTRUC Maandag 7 april 2014.
Inhoud  Indeling van de rechtszaak  Het verloop van de rechtszaak.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Burgernet en ondernemers: een logische combinatie.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Internet en seks.
Internet en grenzen Plaatje.
Inleiding recht Hoofdstuk 5.
Criminaliteit Criminaliteit als sociaal en politiek probleem
Recht in Gedwongen Kader
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
Thema 2: De rechtsstaat.
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Befje op Befje af.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Grootste verschil Nederland & Turkije
Paragraaf 4 en Halt.
Opening De rechter opent de rechtszaak, vraagt om de personalia van de verdachte, en geeft dan de officier van justitie het woord. Tenlastelegging De officier.
Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie & Mensenhandel
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 KGT Lesweek 3
Wat is criminaliteit? Thema Criminaliteit.
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
Hoofdstuk 4 Rechtssysteem in Nederland
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
bezoek strafzaak voorbereiding op takenserie 3
Hoofdstuk 5: Schuldig of onschuldig?
Opgepakt.. en dan? Criminaliteit.
Aantekening van: De gevangenis in
Transcript van de presentatie:

Formeel Strafrecht, De Verdachte Hoofdstuk 6 SPV pagina 2 t/m 12

Wat gaan we behandelen? Wat is formeel strafrecht? Doel strafvordering? Artikel 1 Strafvordering Waar vind je strafvordering? De drie fasen van het strafprocesrecht De wettelijke omschrijving van een verdachte Gradaties van verdenking Rechten van de verdachte (vijf rechten)

CENTRALE FIGUUR IN HET SRAFPROCES IS DE VERDACHTE GEEN VERDACHTE (BIJNA) GEEN BEVOEGDHEDEN

Inleiding 1

Wetboek van strafvordering Recht Privaatrecht Materieel Burgerlijk wetboek Formeel Burgerlijk procesrecht Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering Publiekrecht Staatsrecht Grondwet Gemeentewet Provinciewet Bestuursrecht Algemen wet bestuursrecht Een aantal losse wetten Strafrecht Formeel strafrecht Wetboek van strafvordering Materieel strafrecht Wetboek van strafrecht Indeling recht

Casus Bij de politie wordt aangifte gedaan van diefstal van een fiets. Een week later spoort de Politie Gerard op als verdachte van dit misdrijf. Gerard wordt aangehouden en zijn fiets wordt in beslag genomen. Nadat hij is aangehouden, wordt hij voorgeleid voor de hulp officier van justitie. De hulp officier beveelt dat de verdachte wordt vastgehouden voor onderzoek. Na een aantal uur, als het onderzoek is afgelopen, mag hij naar huis. Een maand later krijgt hij een dagvaarding voor de rechtszaak. Na de zitting veroordeelt de rechter hem tot een taakstraf van 200 uur.

Formeel Strafrecht (Strafprocesrecht) Strafvordering omvat de gehele procedure in strafzaken, vanaf het moment dat het vermoeden bestaat dat iemand zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit tot het moment dat die persoon zijn straf heeft ondergaan. Strafvordering heeft tot doel HET ZOEKEN NAAR EN VINDEN VAN DE WAARHEID naar aanleiding van een gepleegd strafbaar feit. Strafvordering heeft alleen plaats op de wijze bij de wet voorzien. (Artikel 1 Sv)

Fasen Strafproces Fase 1: Voorbereidend onderzoek = Opsporingsonderzoek Fase 2: Onderzoek ter terechtzitting = Rechtzaak Fase 3: Tenuitvoerlegging = ondergaan van maatregel of straf Het strafproces begint bij de ontdekking van het strafbare feit en eindigt nadat de veroordeelde zijn straf heeft ondergaan

De Verdachte artikel 27 SV In artikel 27 geeft het Wetboek van Strafvordering aan wat in het strafproces onder het begrip verdachte moet worden verstaan: Als verdachte wordt, voordat de vervolging is aangevangen, aangemerkt als verdachte degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit voortvloeit, en Nadat de vervolging is aangevangen, wordt als verdachte aangemerkt degene tegen wie de vervolging is gericht.

De verdachte artikel 27 (WvSV) Individuele factor Het vermoeden moet gebaseerd zijn op feiten of omstandigheden De concrete factor Het vermoeden moet redelijk zijn Objectieve factor Het vermoeden moet betrekking hebben op een strafbaar feit De specifieke factor Verdenking tegen een specifiek persoon

Casus “Individuele factor” Je bent op surveillance in het winkelcentrum. Als je langs de hoofdingang van de Blokker loopt, hoor je het alarm bij de ingang afgaan. Als je naar de hoofdingang kijkt, zie je diverse personen de winkel verlaten. Je hoort een verkoopster roepen: “Houdt de dief”

Casus “Concrete factor” Het vermoeden moet gebaseerd zijn op feiten of omstandigheden Je surveilleert in de vooravond in jouw gemeente. Als je om 20.00 uur een winkelstraat inrijdt, zie je een man voor een juwelierszaak staan. Hij schrikt kennelijk bij het zien van de politie en rent weg.

Casus “Specifieke factor” Tijdens een surveillance krijgen twee agenten de opdracht van de meldkamer naar een woning inbraak heterdaad te gaan. Wanneer zij in de buurt van de woning komen zien zij twee verdachten met een TV in hun handen wegrennen uit de voortuin van de woning. Hierop houden de twee agenten de verdachten aan voor diefstal.

Jurisprudentie Hollende kleurling-arrest Damrak-arrest Opdracht: wat zijn de verschillen?

De Sporthal Zijn deze jongens als verdachte aan te merken Bij een sporthal is de laatste tijd veel last van diefstal uit de kleedkamers. Het fietsenhok van de sporthal is sinds een tijdje een plek waar de jeugd veel rond hangt. Het vermoeden is dat de jongeren met de diefstallen te maken hebben. Er is echter nog niemand geweest die de jongens op heterdaad heeft kunnen snappen. Zijn deze jongens als verdachte aan te merken

Een redelijk vermoeden mag op één feit of omstandigheid berusten Stelling Een redelijk vermoeden mag op één feit of omstandigheid berusten

Gradaties van verdenking Heterdaad Ernstige bezwaren Redelijk vermoeden Geen verdenking

Rechten van de verdachte U bent aangehouden door de politie en naar het bureau gebracht. Opdracht: Lees de folder: “U wordt verdacht van een strafbaar feit”. Welke rechten heeft u als verdachte? hyperlink

Socrative meerkeuze vragen Ga naar: www.socrative.com Kies: student LOGIN Roomname: BOALEERMIDDELEN Noteer: Voornaam + Achternaam

Open Vragen 1. Wat bedoelt men de bepaling van artikel 1 van het Wetboekvan Strafvordering, namelijk dat strafvordering alleen plaats heeft op de wijze bij de wet voorzien 2. Wat is het doel van strafvordering? 3. Wanneer is iemand verdachte? 4. Wat betekent de concrete factor, objectieve factor en specifieke factor m.b.t. het aanmerken van een persoon als verdachte? 5. Wat betekent de objectieve factor? 6. Wat betekent de specifieke factor? 7. Maak de meerkeuze vragen van hoofdstuk 6 op de website van het SPV.