Inleiding recht Hoofdstuk 5.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Advertisements

Rechtsstaat Civitas Hoofdstuk 7
© Copyright 2010 by ir. J. AriensBouwrecht week 11 Welkom bij Bouwrecht Semester 3.
Introductie in het recht
Juli ’14AFDO-NCI Persoonlijke aansprakelijkheid van vrijwilligers en bestuurders Dronten 5 oktober 2009 Wietze Smit.
Rechtspraak Paragraaf 10.
ADMINISTRATIEVE SANCTIES
ABBB Algemene rechtsbeginselen als een bron van administratief recht als materiële (beginselen sensu lato) en formele bron (beginselen sensu stricto) van.
ARBEIDSRECHT HRM-DT 1e JAAR LES 1
Bestuursrecht Klas MED1 LES 1.
Systeem van het recht Rechtsbron Interpretatie Objectief recht
Normstelling bestuursrecht
3 factoren die de Google Ranking bepalen 1. Pagerank 3 factoren die de Ranking bepalen: “ Goede content “ 2. Duur op website + social media knoppen 3.
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Inleiding Internationaal Recht
1 Inleiding Hoofdstuk 1.
Wat gaan we vandaag doen?
Hogeschool Rotterdam1 INLEIDING TOT DE COLLEGES. Hogeschool Rotterdam2 HUISREGELS : NIET ETEN. MOBIELTJES UIT. WANNEER IK AAN HET WOORD BEN DAN LUISTEREN.
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Hoofdstuk 3 Inleiding Recht
Inleiding Recht en rechtspraak Rechterlijke organisatie Rechtbank
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Recht H5 Rechtssysteem en familierecht Ondernemer.
Hfdst 15 strafprocesrecht
Hfdst. 9 De strafbepaling
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Deltion College Engels A1 Lezen [Edu/002] thema: Headlines can-do : kan het onderwerp vaststellen van korte berichten in een krant © Anne Beeker Alle rechten.
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Staatsrecht van het Koninkrijk
Hfdst. 25 Burgerlijk recht Blz Identiteitsgegevens Voornaam/-namen: Ouders kiezen de voornaam/-namen van hun kind. De ambtenaar van de Burgerlijke.
Criminaliteit & Rechtsstaat
Uit Praktisch Burgerlijk Recht
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Aantekeningen paragraven
Rechtsstaat 4Havo Paragraaf 2 Wie kan de macht van de overheid controleren?
Grammatica leren. Inleiding Ook de grammatica kun je leren. De grammatica zijn eigenlijk de spelregels van de taal. Regel kun je leren en toepassen. Hieronder.
Kennen en kunnen Wat je moet kennen en kunnen voor de SO Woordenschat H1 t/m H4 1. Woordraadstrategieën: -zoek een synoniem; -zoek een omschrijving of.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Formeel Strafrecht, De Verdachte
Recht in Gedwongen Kader
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Opdracht Nederlands Je doet in een groepje van vijf personen een klein literatuuronderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek beschrijf je in een verslag.
Thema 2: De rechtsstaat.
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
Lezen H1 t/m H3 In deze PowerPoint: Op onderwerp: Op leesstrategie:
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Hoofdstuk 9 M&O + in groepjes Havo3 iPad.
Grootste verschil Nederland & Turkije
Cursus 1.1 Werken met Kaarten Klas 1 KGT Lesweek 4
Aantrekkelijk formuleren
Personeel en Organisatie P&O
Thema 14 Wet- en regelgeving
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 KGT Lesweek 3
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Hoofdstuk 4 Rechtssysteem in Nederland
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
bezoek strafzaak voorbereiding op takenserie 3
Milieu wet en regelgeving
Se AANDACHTSPUNTEN.
Milieu wet- en regelgeving
Milieu wet- en regelgeving
Rechtsbronnen en bronnen van recht
Pak je boeken! Paragraaf 3.4!
Erosie en Sedimentatie
Transcript van de presentatie:

Inleiding recht Hoofdstuk 5

Waar gaan we het over hebben? Wat “recht” is; Wat het doel van recht is; Indeling van het Nederlands Recht; Wat de verschillende rechtsbronnen zijn; Wat het verschil is tussen materieel en formeel recht

Wat is recht? Wat is Recht: Het is een verzamelnaam voor alle regels (regelgeving/ wetten/verordeningen) die er bestaan. Doel van recht: Het recht moet er voor zorgen dat mensen goed met elkaar kunnen samenleven.

Wetboek van strafvordering Wetboek van strafrecht Privaatrecht Materieel Burgerlijk wetboek Formeel Burgerlijk procesrecht Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering Publiekrecht Staatsrecht Grondwet Gemeentewet Provinciewet Bestuursrecht Algemen wet bestuursrecht Een aantal losse wetten Strafrecht Formeel strafrecht Wetboek van strafvordering Materieel strafrecht Wetboek van strafrecht Indeling recht

Rechtsbronnen Waar vinden wij recht: Welke rechtsbronnen zie je terug in het filmpje? Tip: Het zijn er vier.

Rechtsbronnen Wettelijke strafbepaling De wet Een Algemene Maatregel van Bestuur Een ministriële regeling Een verordening of keur Internationaal recht EVRM Verdragen Jurisprudentie Rechterlijke uitspraken Gewoonte Uiterst zeldzaam

Privaatrecht Het privaatrecht regelt de juridische betrekkingen tussen burger en/ of bedrijven onderling. Dit wordt ook wel burgerlijk recht of civiel recht genoemd. Onderwerpen die het privaatrecht behandeld zijn bijvoorbeeld: Echtscheiding Arbeidsovereenkomst Koop en verkoop Schade

Publiekrecht Het publiekrecht regelt de betrekking tussen burgers en de overheid en tussen overheden onderling. Het publiekrecht is onder te verdelen in: Staatsrecht Bestuursrecht Strafrecht Opdracht: Lees pagina 3 van hoofdstuk 5 en maak voor jezelf een omschrijving van deze begrippen.

Privaat of Publiek recht? Bert heeft ruzie met zijn buurman over een boom in zijn tuin.

Privaat of Publiek recht? Arie spuit graffiti op de muur van de buurman

Privaat of Publiek recht? Gerben heeft ruzie met zijn baas. Deze ontslaat hem.

Privaat of Publiek recht? Martijn rijdt door rood met zijn auto

Privaat of Publiek recht? Kees heeft 2 weken geleden een TV gekocht. Deze wil hij terug brengen, maar de winkelier geeft aan dat het om ondeskundig gebruik gaat.

Verschil materieel en formeel strafrecht Materieel strafrecht gaat over strafbare feiten en algemene bepalingen Het geeft antwoord op de vragen: Welke gedragingen zijn strafbaar? Wie kunnen daarvoor worden gestraft? Welke omstandigheden zijn van belang voor de stafbaarheid? Welke straf mag worden opgelegd? Formeel strafrecht gaat over het strafprocesrecht en opsporingsbevoegdheden Het geeft antwoord op de volgende vragen: Welke bevoegdheden hebben de opsporingsambtenaren als ze een strafbaar feit opsporen? Welke rechten heeft de verdachte? Hoe verloopt de rechtszaak tegen de verdachte?

Spelregels huiswerk Het huiswerk wordt ingeleverd op een door de docent bepaald moment. Je maakt je huiswerk! Het huiswerk bestaat veelal uit het maken van open/meerkeuzevragen en het maken van samenvattingen. Het huiswerk kun je maken tijdens de zelfstudie-uren

Huiswerk Ga naar de pagina: www.wetten.nl en zoek naar het Wetboek van Strafrecht of gebruik google. Op www.wetten.nl staan altijd de meest up-to-date wetten. Uit hoeveel boeken bestaat het Wetboek van Strafrecht? Hoe heten deze boeken? Geef een korte beschrijving van de boeken. Zoek de slotbepaling op van boek 1 en beschrijf in eigen woorden wat hiermee wordt bedoeld. Ga naar de pagina: www.wetten.nl en zoek naar het Wetboek van Strafvordering of gebruik google. Op www.wetten.nl staan altijd de meest up-to-date wetten. 5. Uit hoeveel boeken bestaat het Wetboek van Strafvordering? 6. Hoe heten deze boeken? 7. Geef een korte beschrijving van de boeken.

Openvragen Wat wordt verstaan onder het begrip “recht” Wat is het doel van het recht? Welke rechtsbronnen kent het Nederlands recht? Wat is het verschil tussen publiek en privaatrecht? Omschrijf de begrippen materieel en formeel recht en geef van ieder een voorbeeld Geef een omschrijving van vijf soorten rechtsgebieden Wat is het verschil tussen formeel en materieel recht Beschrijf vier onderwerpen die worden beschreven in het materieel strafrecht Beschrijf vier onderwerpen die worden beschreven in het formeel strafrecht Beantwoord de bovenstaande vragen mede met behulp van de volgende website. www.rechtvoorjou.nl