Samen bouwen aan een passend, veilig en duurzaam traject

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zeer Intensieve Behandeling
Advertisements

Transitie Jeugdzorg.
Startbijeenkomst voorlopersaanpak 23 april 2012
Wat is het OCB? Het Orthopedagogisch Centrum Brabant is een instelling voor behandeling van jongeren met een licht verstandelijke beperking die gedragsproblemen.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Transitie jeugdzorg.
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
SGJ Christelijke Jeugdzorg
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Sybe Bijleveld Advies Trends in de jeugdzorg Vanuit het perspectief van de financier Ede, 10 juni 2010.
Kinder- en jeugdpsychotherapie en jeugd-ggz na de transitie © 2013 Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie –
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
PROGRAMMA WORKSHOP Wie zijn wij en wat doen we: (30 minuten)
MBO passend onderwijs
Diversiteit & Jeugdzorg
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Doorgaande zorg na de Jeugdzorg Rietveld-van Wingerden, M. (2005),Jeugdzorg.Protestant.nu.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
juni Transitie jeugdzorg
Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (Hulp aan Huis)
Lokale opvoedhulp en opgroeihulp en de Centra voor Jeugd en gezin Jo Hermanns CO ACT Consult UvA.
Kenniscafé Transformatie Jeugdzorg Utrecht
Gezin in beweging De impact van een ziek kind op het hele gezin
Als taal leren niet vanzelf gaat; vroegtijdige interventie op maat
Doorgaande zorg na jeugdzorg
OT 1 Prijs Prestatie 15 augustus 2014
Verbinden van zorg en onderwijs
SAmenwerken aan VEiligheid
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
KINDEREN MET EEN BEPERKING
Inkoop Jeugdhulp 2015 Vóór 1 januari 2015 Inkoop 2015: proces
De wens om ouder te zijn en het belang van kinderen Altrecht Preventie Jeugd Altrecht SPB Utrecht Altrecht Kind Jeugd en gezin.
1G1P voor de JGT’s ZUID-HOLLAND NOORD November 2014.
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
Route Arbeid Jongeren Pro-VSO met ontwikkelingsperspectief arbeid
= Hulpverlening voor jongeren en hun gezin Een waaier aan voorzieningen Hulpverlening waarvoor iedereen kan aanmelden en hulpverlening die opstart via.
Perspectief van de cliënt
Een evenwicht tussen moeder moeten zijn en puber mogen zijn presentatie : Susanne Dreuw & Anne Wijns 24 maart 2015.
Tussen wal en schip 2 februari Wie is De Lichtenvoorde? De Lichtenvoorde ondersteunt en begeleidt mensen met een lichte, matige of ernstige verstandelijke.
Een verbinding van….. Stand van zaken….. -Betrokken bij bijna 100 zaken -Succesvol in de samenwerking zorg, politie, justitie : dus multidisciplinair.
Richtlijn Pleegzorg Mariska de Baat (NJi) en Marieke van Wesel (De Rading) 12 juni 2015.
Workshop Specialistische Jeugdzorg Bestuurlijke conferentie jeugdzorg Gelderland 23 mei Bert Frings Wethouder Zorg en Welzijn, gemeente Nijmegen.
Aanpak Transitie Jeugdzorg vanuit perspectief zorginstellingen Den Helder, 27 januari 2012 Lucy Schmitz (kernbestuur BOJOZ)
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
1 30/05/ Transformatie Zorg voor Jeugd Bijeenkomst “Veiligheid en transitie van de jeugdzorg” 24 juni 2014 Gemeente Utrecht Paul van Dijk.
Hervorming langdurige zorg: AWBZ en Jeugdwet drs. Aaltje Hartholt-Hofstee, Directie Langdurige Zorg. 21 juni 2013.
(L)VB – Jeugd Naar maatschappelijke participatie.
Voor behandeling van jongeren, en hun ouders, met ernstige & complexe gedragsproblemen.
Psychiatrische intensieve behandeling voor autisme of Het PIBA-model Embregts P. en Nieuwenhuijzen M. (2008) Boek: Begeleiding van kinderen en jongeren.
Nieuw onderwijsconcept en plaatsing. Besluit 1. Extra begeleidingsbehoefte: Aanmelding gebeurt bij een VO - ‘moeder’school. 2. Flexibel arrangement met.
Voor Ambulante behandelmogelijkheden van jongeren met ernstige gedragsproblemen en hun gezinnen/netwerk Diagnostiek Ambulante behandeling Deskundigheids-
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Richtlijn Ernstige gedragsproblemen
Passend onderwijs.
Een alternatief voor JeugdzorgPlus via Shared Decision Matching en JIM
Stichting Jeugdformaat
Matched Care – School Jaap-Harmen Smit SNAP trainer / Vaktherapeut PMT Intermetzo_1.
24 uurs diagnostiek, een specialisme! 16 juni 2016 Sandra Baggen,
Presentatie opendeurdag 17 april 2016
Tussen wal en schip 2 februari 2016.
Workshop ”Doen Wat Werkt”
STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement
Tariefstelling 2018 Jeugd.
CKG de kleine parachute
WELKOM! 16 maart 2017.
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Matched Care – School Jaap-Harmen Smit SNAP trainer / Vaktherapeut PMT Intermetzo_1.
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Samen bouwen aan een passend, veilig en duurzaam traject Meedenken over het juiste pad naar volwassenheid

Dat kunnen we niet alleen!! Elker Jeugd en opvoedhulp Elker is de specialist in jeugd- en opvoedhulp in de hele provincie Groningen. Met meer dan 350 medewerkers met bezieling maakt Elker dagelijks voor een groot aantal kinderen en gezinnen het verschil. “Ieder kind verdient het om het beste uit zichzelf te kunnen halen” Maar… Dat kunnen we niet alleen!!

“Veilige en duurzame trajecten” Ouders en netwerk optimaal betrekken, er loopt altijd een intensief ambulant traject voor het hele gezin. We zetten het kind binnen het gezin centraal. We leggen de verantwoordelijkheid daar wat hij hoort. Samenwerking met verwijzers, behandelaren en gemeente is essentieel. Verblijf is een tijdelijke interventie binnen een hulptraject.

“Veilige en duurzame trajecten” Belang benadrukken van perspectief en duur bepalen, afhankelijk van gestelde behandeldoelen. Waar mogelijk voorkomen van contactbreuk therapeut/behandelaren. De jongere goed voorbereiden op wat hem/haar te wachten staat, duidelijke overgangsplannen. Niet te veel verschillende gezichten. Intensieve nazorg: time-out, Bed Op Recept.

Wanneer een verblijfstraject? Veel incidenten, hoge crisisgevoeligheid (maar geen crisis!) Langdurige onmacht bij opvoeders Als er sprake is van onveiligheid Langdurige hulpverleningsgeschiedenis waarbij niks meer lijkt te werken Systeemproblematiek die de kindproblematiek versterkt of andersom Kortdurende intensieve behandeling zorgt voor perspectief Er is bij zowel kind als ouders motivatie voor verandering

Behandelgroepen Elker Contextbeschrijving Specialistisch ambulant team: IAG, IPG, MDFT, Systeemtherapie 4 behandelgroepen en 1 crisisgroep; Way Out (12-18 jaar) Orthopsychiatrische behandelgroep Twist (12-18 jaar) Orthopedagogische behandelgroep Fleks (14-18 jaar) Orthopedagogische behandelgroep Kajuit (14-18 jaar) Orthopedagogische behandelgroep Hulst Orthopedagogische crisisgroep Behandelgroep voor 8 jongeren, geschakelde woningen met tussendeur Vooral individuele regels en afspraken

Methode van werken Specialistische ambulante systeembehandelaar start in de thuissituatie of eerdere verblijfsplek, maar we doen het niet over! Basis van het zorgprogramma is cognitief gedragstherapeutisch, systemisch en traumasensitief. Medewerkers herhaaldelijk getraind in behandelend opvoeden, CCB en trauma. Per groep minstens 2 CGW-ers. Behandeling gericht op vergroten competentie en jongere weer naar school, werk of dagbesteding (rehabilitatie). Monitor effectieve jeugdzorg

Individueel- en groepstherapeutisch aanbod Cognitieve gedragstherapie Cognitief gedragstherapeutisch werk EMDR PMT TOP’s! Traumatraining Groeps PMT Systeemtherapie Trainingen voor ouders / brusjes

Perspectief Terug naar huis Pleegzorg of netwerkpleegzorg Gezinshuis Begeleid kamer wonen Beschermd wonen Zorgboerderij of woonhoeve

Tygo (14 jaar)

Andrej (16 jaar)