Het onbewuste regeert Ap Dijksterhuis

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Toen God “de vrouw” maakte, was hij al 6 dagen aan’t overwerken.
Advertisements

Asymmentrische informatie
Persoonlijk Leiderschap
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Lagoonia Je vliegtuig is neergestort op een eiland in de Stille Zuidzee en je bent een van de overlevenden. Zult u in staat om andere overlevenden te vinden,
Sander Mager Roel Lafeber CE2A. Sinds een aantal maanden ben ik erg fanatiek de game ‘’Candy Crush’’ aan het spelen. Een klasgenootje van mij speelde.
Door: Karlijn, Amber & Stefani. H23.
Hoe moet je het vooral NIET doen?
levenslessen 7 % Steeds even klikken om verder te gaan !
Risico’s en gevaren van techniek
Het Puberbrein Marion Wijnja ´Oog voor Ouders´
voor de zomervakantie tot
Als je dit krijgt Betekent het dat je
die niet om jou zou huilen.
Positieve psychologie Wat is het Wat je aandacht geeft, groeit Positieve emoties hebben zin Wij zijn allen ok Hoe in te zetten bij depressie?
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Levensvragen Over geluk…..
Het leven.
Hoe word je gelukkig ? Datum: Les 2 Ethiek – Hoe word je gelukkig – Les 2.
Het is precies 19:06.
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Luisteren Parafraseren; Reflecteren van gevoel; Herhalen; Ordenen;
Cultuurparticipatie bij jongeren
Huil niet om iemand, die niet om jou zou huilen.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Het nieuwe solliciteren:
8.2 en 8.3: solidariteit en arbeid Nakijken (inleveren) Intro HC HW.
Gelukkige Medewerkers presteren beter!
De stilte is een prachtige taal die weinig mensen kennen.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Over het ijzeren gordijn: de grenzen van sectoraal beleid Wim Groot Universiteit Maastricht.
WOW: enqueteren bij Jumbo
Het schrijven van een verhaal
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
De meeste mensen met psychische stoornissen zijn gelukkig
Mijn Leefstijl. EVEN VOORSTELLEN… Kan je een inschatting maken van de prijs van een product. Besef je dat reclame invloed heeft op wat je besteedt. Weet.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
STRESS OP HET WERK. Kort profiel Cruciaal  December 1999 opgericht  te Alphen aan den rijn  Lokatie: Tauro Trade Center.
Workshop Plannen. Welke associatie heeft u bij het woord plannen? Uitstippelen, ordenen, voorzien Vooruit kijken, inrichten, bedenken, creëren.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
Profileren via sociale media Anita Boerema. Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst.
Wat is het? Ondervoeding Voedingstoestand waarbij sprake is van een tekort of disbalans van energie, eiwit en/of andere voedingsstoffen, die leidt tot.
G ELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN H ET VERLANGEN NAAR GELUK IS VOLGENS ONDERZOEK UNIVERSEEL WENSELIJK EN MENSELIJK Sheila Neijman,
8e Wereld wonder : Samengestelde Interest
Depressie: een sterke emotie - ziekte
Het schrijven van een verhaal
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Breinleren.
Psychologie Sociale leertheorie
WINTERSE GEDACHTEN.
Covey trainingsavond.
What will you do to change the
Beste ath 4..
Nee Zeggen!.
Goede voornemens.
VINK ELECTRIC CAR CENTER fiat500electric.com
Voel je wel in je vel !.
De stilte is een prachtige taal die weinig mensen kennen.
RÜYA Bijeenkomst 1 Meiden.
Deelvraag: Waar hoor ik bij?
Gesprekstechnieken Les 5.
Prioriteiten stellen.
Berichten in de media Mediaboodschappen.
Liefde en relaties.
Berichten in de media Mediaboodschappen.
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Transcript van de presentatie:

Het onbewuste regeert Ap Dijksterhuis Hoogleraar Psychologie Radboud Universiteit Founding partner d&b Schrijver

Lift filmpje, social pressure; willingness to conform

Op naar geluk Geluk.. geeft energie - leidt tot een lagere bloeddruk na een stressvolle gebeurtenis leidt tot een hogere pijngrens leidt tot een beter functionerend immuunsysteem Geluk geeft energie, geluk beïnvloedt zelfvertrouwen. Maar het heeft ook heilzaam effect op bloeddruk, en op je immuunsysteem. Maar hoe onderzoek je dat? Je kan een grote groep mensen zo af en toe eens vragen hoe gelukkig ze zijn, en vervolgens kijken hoe oud ze worden. Twee nadelen, 1. het duurt vijftig jaar, 2. geluk hangt samen met heel veel andere factoren die ook levensverwachting beïnvloeden. Je moet geluk isoleren. En toen kwamen de onderzoekers met een prachtig idee. Ze kwamen erachter dat er twee nonnenkloosters… Experiment uitleggen

Op naar geluk Hoe oud werden de nonnen… 7-11 jaar. Net als roken en obesitas.

Op naar geluk Maar is geluk maakbaar? Is het niet vooral afhankelijk van de omstandigheden, en voor de rest genetisch bepaald? We noemen het niet voor niets geluk! MOGELIJKE INTERACTIE. Drie ingredienten. Genen, omgeving, eigen keuzes. Wat draagt hoeveel bij.

Op naar geluk Hoe gelukkig ben je nadat je: Tussen de 50.000 en 1 miljoen dollar hebt gewonnen in een loterij? Een ongeluk hebt gehad waardoor je voor de rest van je leven een verlamd onderlichaam hebt? INTERACTIE Wat is het effect van een loterij? En wat van een verlamming?

Op naar geluk Geluk meteen erna: Brickman et al., JPSP.

Geluk meteen erna en over zes maanden: Op naar geluk Geluk meteen erna en over zes maanden: Brickman et al., JPSP.

Op naar geluk Waarom nemen we aan dat omstandigheden veel invloed hebben? Onmiddellijke beloning/straf Focusing illusion Correlatie versus causatie Lachen met Bono

Op naar geluk “California dreaming” Waar zijn mensen gelukkiger, in Michigan of in Californië?

Correlatie versus causatie Op naar geluk Correlatie versus causatie Lachen met Bono

Geluk = 40% genen + 10% omstandigheden + 50% eigen keuzes Op naar geluk Geluk = 40% genen + 10% omstandigheden + 50% eigen keuzes

INTERACTIE: WAAROM Naar boven halen: Autonomie. Hierarchy

Op naar geluk Je krijgt 20 euro en wordt gevraagd om: Iets voor jezelf te kopen Iets voor een goede vriend of vriendin te kopen Waar denk je dat je gelukkiger van wordt? Waar word je gelukkiger van? Alphen ad Rijn

Op naar geluk Je krijgt 20 euro en wordt gevraagd om: Iets voor jezelf te kopen Iets voor een goede vriend of vriendin te kopen Waar denk je dat je gelukkiger van wordt? Waar word je gelukkiger van? Alphen ad Rijn

Waarom zijn wetenschappers gelukkig? Op naar geluk Waarom zijn wetenschappers gelukkig?

Waarom zijn bankiers ongelukkig? Op naar geluk Waarom zijn bankiers ongelukkig?

Op naar geluk Barrières: Elke vorm van regelgeving/bureaucratie die niet strikt noodzakelijk is, beperkt autonomie. 9 tot 5?

Op naar geluk Wat ondermijnt het gevoel van autonomie: Regels Deadlines Druk – het feit dat je altijd bereikbaar bent Bureaucratie/onnodige verslaglegging Verplichte vergaderingen met (bijna) alleen mededelingen Te veel competitie Onnodige hiërarchische lagen Een te grote rol voor extrinsieke beloningen (geld) Geen echte vakanties houden INTERACTIE; VRAGEN AAN PUBLIEK. WAT ONDERMIJN AUTONOMIE

Op naar geluk

Op naar geluk Omstandigheden hebben lang niet zoveel invloed op geluk als we denken. Bovendien is de invloed van omstandigheden relatief kortdurend. Vrijwel altijd minder dan een paar maanden.

Op naar geluk Tip: Richt je leven zo in dat je een ding tegelijk doet: E-mail en andere media? Bij elk bericht te kies je voor een van de drie volgende acties: je beantwoordt het bericht onmiddellijk je gooit het bericht weg je bepaalt precies wanneer je het bericht beantwoordt ("op de to do lijst voor morgenochtend tussen 9 en 10"). Andere opties mogen niet

Op naar geluk Tip: The WWW oefening. What went well. Schrijf elke avond even over 3 dingen die goed zijn gegaan tijdens de dag.