Burger in vier rollen Burgers als kiezers Burgers als rechtsonderhorige Burgers als klant Burgers als producent van politiek hier situeert zich, onder.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Stadsburgerschap en participatie in het lokaal sociaal beleid
Advertisements

project Bijzondere vriendschappen
November 14, 2012.
Gedachtewisseling Interne staatshervorming 18 mei 2010.
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
Burgerparticipatie voorbij de representatie ?
Netwerken met Jongeren
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Het Politiek Systeem 2 Beleid Politieke Cultuur
De beste krachten, zoeken, vinden en… ook inzetten
Dienst Wijken 1 Beter participeren in de gemeente Utrecht Acties van de gemeente om participatie en betrokkenheid van burgers bij de ontwikkelingen in.
Joop Hofman. Participatie & Loop der jaren Inhoud Partijen Proces Bloopers.
Burgerparticipatie op het platteland Ervaringen vanuit het sociaal-cultureel volwassenenwerk 1 31 maart 2011 Hannes Hollebecq.
NME: kiezen, leren, meedoen
Begeleidingsplannen GGZ
Ouder worden: een lange en schitterende toekomst
Als meedoen pijn doet Lessen voor bestuur en beleid van 8 jaar onderzoek naar burgerinitiatieven Sociaal debat Binnenlands Bestuur 24 oktober 2013 Evelien.
Jongeren Preventie Team
Joop Hofman Presentatie Joop Hofman - Rode Wouw Leerkring Achterhoek 1.
Baudewijn Franssen en Michiel Verbeek
BLIK OP DE SAMENLEVING.
Herstructurering Sociaal Domein
Versterken van de Democratie: Burgerparticipatie in 2010
Waarom dit literatuuronderzoek?
Politiek.
Verkiezingen 2006.
Een manifest als start en overbrugging
Opvoeding tot democratisch burgerschap
TRAJEKT Samen kunnen we alles
► 18de eeuw: trias politica Basis van de moderne democratie: scheiding der machten ST R ATEN_GENERAAL © 2010 Regering Parlement Justitie.
Overheidsparticipatie in een energieke samenleving - Leren door Doen
De praktijk van vernieuwende democratie in gemeenten Team: Evelien Tonkens Margo Trappenburg Menno Hurenkamp Jante Schmidt mmv. Jolijt Bosch Casper Siffels.
Netwerkleren in het onderwijs
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
De Toekomst van adviesraden Bert Holman Voorzitter Koepel Wmo-raden Heereveen 29 oktober 2015.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
HNW Workshop Ambtenaar 2.0, 19/10/ HET NIEUWE WERKEN BIJ DUO.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
De burger aan zet Ben van Essen Strateeg provincie Limburg, Voorzitter Vereniging Kleine Kernen Limburg, Welzijnsstg. Synthese, Gezondheidscentrum America.
Universiteit Derde Leeftijd Geel – 15 november 2011.
Feedback Stakeholders Jong & Overal thuis Dialoogdag 21 april tal stakeholders aanwezig 13 werksessies Doel Dialoogdag Verrijking en toetsing.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
Participatie Nieuwe Stijl Schakdeldag 21 juni 2016 Annemieke van Brunschot, VNG Heleen Smit, ministerie IenM Even voorstellen: wie zijn wij? Directie.
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Besturen met Burgerkracht
lokaal • maatschappelijk • betrokken
Werken in de Tussenruimte
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Resultaatgericht Samenwerken
GOVERNANCE AS THE GOVERNING OF THE COMMONS
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Lokaal, Sociaal en Beleid Een problematiek in viervoud
PArticipate! Cultuurparticipatie & sociale cohesie
Recht gelijke kansen wonen, leven etc. Samenleving toegankelijk
Vermaatschappelijking van zorg
Drie schema’s Die je kunnen helpen om het verhaal achter het decreet duidelijk te maken …
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 5: Beleidsbeïnvloeding
Burgerschap binnen VM2: op weg naar een doorlopende leerlijn
Naar een stad waarin iedereen meedoet
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Start to Buurtsport David Nassen - directeur ISB
Trefdag Ouderen en lokaal beleid 4/4/2019
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

Burger in vier rollen Burgers als kiezers Burgers als rechtsonderhorige Burgers als klant Burgers als producent van politiek hier situeert zich, onder andere: Kom op voor je Wijk samenwerken voor een Klimaatneutraal Leuven politiek = mee vorm geven aan de samenleving burgerschap begint aan de voordeur van eigen gedrag en keuzes tot collectieve acties

‘de burger’ bestaat niet Bedrijvig, Bezorgd, Bedreigd: profielen van burgers Burgers participeren: op verschillende manieren op verschillende momenten rond verschillende thema’s en verschillend in de tijd Participatie evolueert naargelang context en persoonlijke situatie

Waarom het wijkniveau? Meteen zichtbaar werken aan de samenleving Verhoogt de kwaliteit van het dagelijkse leven: zie Leef- of Speelstraten (de straat als het verlengde van de living) Is gewoon plezierig: nieuwe mensen leren kennen, actief zijn buiten de dagelijkse routine Actief leren door actief te zijn (nieuwe competenties) Om mee te doen, omdat anderen meedoen Maar actief burgerschap valt niet samen met de buurt

The food of feeling is action Belangrijk en essentieel punt:

Participatie in drievoud Politieke participatie: ingericht door het bestuur zelf (verkiezingen, adviesraden, inspraakprocedures,...) Civiele burgerparticipatie: autonome burgerinitiatieven (breed te bekijken, niet alleen op buurt en wijkniveau) Sterk in opkomst (autonoom, individueel) Vrouwelijker, Jonger, Diverser Sociale participatie: voedingsbodem voor politieke en civiele participatie

Samenleving vernetwerkt Burgers en middenveld zijn autonomer, mondiger, deskundiger Van representatie naar netwerken Van gestuurde informatie naar autonome communicatie (informatisering) Doe – gericht, tijdelijk, informeler, veel minder hiërarchisch Multi – cultureler in alle betekenissen

Van buiten naar binnen Klassieke inspraak: van binnen naar buiten Denken vanuit de ‘beheerswereld’ Druk van steeds meer professionele organisaties, ook van ambtenaren Participatie: van buiten naar binnen, hoe participeert het bestuur bij burgers? Denken vanuit de ‘leefwereld’ Hoe stimuleren we vanuit het bestuur participatie, hoe gaan we om met burgerinitiatief, welke effecten heeft ons beleid op burgers?

Niet meer de markt, niet meer de overheid: de burger

Het lokale als een labo voor vernieuwing van de democratie

Vanaf hier een ander register: we focussen nu op de micro – relaties op lokaal niveau, de relaties tussen mensen die de overheid vertegenwoordigen en mensen die burgerinitatieven vertegenwoordigen. Zie Barber. Op lokaal niveau innovatie maar ook meer pragmatiek.

Een inspirerend bestuur durft proberen, durft risico nemen: vertrouwen in democratie en in mensen

Politici Ambtenaren Veldwerkers Systeemwereld Overheid Tussenruimte Leefwereld Burgerinitiatieven Schema dat ik later nog gebruik: nu systeemwereld overheid en burgerinitiatieven