Seminar Wet DBA en (Bovib-)Modelovereenkomst

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De muziekdocent als ondernemer
Advertisements

Aansprakelijkheid: wees bewust van uw risico’s!
07 april 2014 OSB - AWOG NEN / SNA-Keurmerk.
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Weg met de klassieke benadering van werknemersbescherming? Lucy van den Berg 5 maart 2012, Utrecht.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
De ANBI mr. A.B.M. (André) Loesink.
Specialist in sportkader
(Freelance) Ondernemen Bijeenkomst: Kivi Niria Plaats: Driebergen Datum: 2 november 2004 Presentator: Paul Wolbers.
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Docent: S. Allaoui Consumentenrecht.
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Vrijheid van vestiging
De nieuwe werkkostenregeling
ACIS/UvA/Ou Jac Rinkes 19 maart 2010
Introductie Stichting OOGG Marion Doveren directeur
Statuut van de vrijwilligers, knelpunten en oplossingen
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE TRUSTEE
Gebruik maken van de artiestenregeling.
Overeenkomst.
Minor Financieel advies en ondersteuning Verzekeringen, week 6 bedrijfsverzekeringen W.H. Korthouwer Week 5 Zorg-en inkomensverzekeringen.
Arbeidsrelaties van de toekomst Monique Ramondt. Introductie Vestigingsplaats: Zutphen Dienstverlening in geheel Nederland aan eindgebruikers/bemiddelingsorganisaties.
Module 2 : Ondernemerschap Door Ingrid van Houwelingen ©2013.
Minor ondernemen Financieel Plan en prijsstelling
Wet aanpak schijnconstructies
NvVA 12 november 2015 Handleiding Omgaan met Passende arbeid door arbeidsdeskundigen bij passende arbeid in het civielrecht Mr. Thom Wildeboer.
Symposium Rechtspositie huishoudelijk personeel 26 november 2015 ‘Werken in het huishouden: geen baan als alle andere’
Arbeid & maatschappij Inhoud: Actualiteit Wat is arbeid?
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Bovib informatiesessie: De WDBA; hoe nu verder? 0.
Schoorstenenconferentie ‘Veiligheid en aansprakelijkheid’ 28 oktober 2015, Kantens mr. Arvin Kolder.
Ontwerpadvies Positie zelfstandig ondernemers. Inleiding  Adviesaanvraag: Het kabinet vraagt de raad advies over “de gevolgen van de toename van het.
Even voorstellen: Judith Kies Payroll Experts Payroll Specialist Minder risico, meer zekerheid Kostenbesparende oplossing Geen administratieve zorgen.
Bouwend Nederland Advies Voorlichtingsbijeenkomst contactgroep Financiën Regio Zuid: “VAR wordt afgeschaft, Wat nu?” door: Chantal Bos Maart 2016.
Wet DBA, einde VAR Wat is de impact voor mij?
Informatiesessie Wet DBA
“Much ado about nothing” én “Steen in de Vijver” Henk Wesselo 17 februari 2016 Wet DBA:
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Overeenkomst niet goed opgezegd Schadevergoeding.
Good thinking! Van VAR naar Modelovereenkomst De rol van de intermediair Marc Nijhuis, CFO De Staffing Groep.
Stedendag verantwoording GSBIII GSB prestatie-indicatoren 20 november 2008 Drs.D.E.(David) Zijlmans RA.
Alles over de gewijzigde
Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers. Van VAR naar DBA BNO Kring Noord voorlichtingsbijeenkomst Modelovereenkomsten 29 april 2016 Groningen.
FNV Vrouwennetwerk 27 mei 2016 ZZP in coöperatie: samen sterk Dr.mr. Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt.
Logo klant 1 Var verdwenen, modelovereenkomst verschenen 2 juni 2016 Door: Wouter van Twillert.
Hoofdstuk 3 (1.2 – 12%) De kandidaat kan gegeven een aantal voorbeelden benoemen of deze vallen onder primaire arbeidsvoorwaarden, zoals salaris en vakantiedagen/toeslag,
Intermediairdagen.nl #IMD15 Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties 9 juli 2016.
Welkom! Kick-off IF ZZP Netwerk Gastspreker: Maarten Post, ZZP Nederland.
1 Wet DBA en WWZ 28 juni 2016 Mr. Marie-José Stam Juridisch sparringpartner bij personeelsvraagstukken
Verander Perspectief en Ontdek
Aangifte IB en omzetbelasting voor ondernemers
Afspraken inzet leden Kenniskring VOR bij RWS
Even voorstellen Wie wij zijn en wat wij doen!
De privaatrechtelijke zorgplicht van de verzekeringstussenpersoon
Grenswerkers in Europa Een onderzoek naar fiscale,
Status wet DBA na kamerbrief 18 november
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
Vooraf: Welkom, Ga lekker zitten >> Jasje uit
Voorganger als werknemer
Schoorstenenconferentie ‘Veiligheid en aansprakelijkheid’
Van VAR naar modelovereenkomst
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
mr. Bas Degelink CPL, advocaat bij DLA Piper
Welk sociaal statuut voor de Deliver bezorgers ?
Van de WNRA in de WAB Welke valkuilen kleven er aan de WAB en het private arbeidsrecht Volgende slide Mr. B.P.H. (Bram) Hautvast.
Risico’s en verplichtingen bij het inhuren van
Transcript van de presentatie:

Seminar Wet DBA en (Bovib-)Modelovereenkomst overeenkomsten Gezamenlijk belang

Agenda Intro Wie, Wat, Waarom Historie OvO/historie VAR Gesprekken met BD Modelovereenkomsten Problemen Oplossingen Implementatie Goed/fout Proces Monitoren Verzekeringsplicht 5. Visie/toekomst

Introductie (Wie) ABU NBBU Belastingdienst Bovib-leden Mark Bassie Boris Emmerig Rob de Laat Karl van der Horst ABU NBBU Belastingdienst Bovib-leden Mark Bassie Igor de Glas Erwin van Hattem

Introductie (Wat) Introductie (Waarom) is de relatie in dit seminar tussen The Compliance Factory en de Bovib ? Is dit een Bovib-event ? Stond al gepland Lid van de Bovib Introductie (Waarom) Overeenstemming Bovib met Belastingdienst Gaat diep in op de inhoud van de modelovereenkomst(en) Duidelijkheid Direct tegengeluid op groeiende “anti-zzp stemming” en “payrollarisering”

Flex in de economie

Flex als sluitpost ?

Schijnzelfstandigheid ….? De Arbeidsrelatie De Ondernemer: De Zelfstandige: De Werknemer: Winstoogmerk Fiscale voordelen Pensioen geregeld Ondernemersrisico Eigen keuzes/intentie Sociaal stelsel Debiteurenrisico Debiteurenrisico Inkomensgarantie Investeringen Zuinig zijn Financiële zekerheid Reclame/acquisitie Eigen kennis CV Werkgelegenheid Resultaatsverplichting Economisch afhankelijk Eigen rekening/risico Resultaatsverplichting Inspanningsverplichting Uit uitkeringsstelsel Voldoende reserves (Tijdelijke ) Arbeidsovereenkomst Overeenkomst van Opdracht Schijnzelfstandigheid ….?

Opdracht en Opdrachtgever Artikel 7:400 BW. De overeenkomst waarbij de ene partij, de opdrachtnemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verbindt buiten dienstbetrekking werkzaamheden te verrichten, die in iets anders bestaan dan het tot stand brengen van een werk van stoffelijke aard, het bewaren van zaken, het uitgeven van werken of het vervoeren of doen vervoeren van personen of zaken. Een te verrichten werk. Aanneming van werk (werk van stoffelijke aard tegen een door de opdrachtgever te betalen prijs in geld) Iemand die in opdracht werkt is niet in dienst, zoals een werknemer. Dat betekent dat hij niet verplicht is tot het opvolgen van instructies en zich tot de vervaardiging van het eindproduct heeft verbonden. Opdrachtgever: De wederpartij van degene die zich verbindt tot het verrichten van werkzaamheden ter uitvoering van een overeenkomst van opdracht.  Organisatorische eenheid die opdracht geeft voor het uitvoeren van activiteiten dan wel het leveren van producten of diensten.

Vereiste BD-voorwaarden 1. Inschrijving KvK 2. BTW-nummer 3. Aansprakelijkheid van de zzp’er jegens betrokkenen 4. Geen onredelijk concurrentie-/relatiebeding Risico van non-betaling door het bedrijf waar de zzp’er de werkzaamheden uitvoert 6. De vrijheid om te werken voor andere opdrachtgevers 7. Geen gezag vanuit de intermediair 8. Geen gezag vanuit het bedrijf waar de zzp’er de werkzaamheden uitvoert 9. Gereedschappen/materiaal voor rekening van de zzp’er.

Jurisprudentie - ontwikkelingen Arbeid, loon, gezag Tekst van het contract versus uitvoering van het contract Bedoeling van partijen Holistische benadering

Voorbeeld: PostNL-jurisprudentie Hof Arnhem 17 augustus 2016 Het hof stelt voorop dat bij de toetsing of een rechtsverhouding beantwoordt aan de criteria voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst acht moet worden geslagen op alle omstandigheden van het geval, in onderling verband bezien. Daarbij dienen niet alleen de rechten en verplichtingen in aanmerking te worden genomen die partijen bij het aangaan van de rechtsverhouding voor ogen stonden, maar dient ook acht te worden geslagen op de wijze waarop partijen uitvoering hebben gegeven aan hun rechtsverhouding en aldus daaraan inhoud hebben gegeven. Voorts is niet één enkel kenmerk beslissend, maar moeten de verschillende rechtsgevolgen die partijen aan hun verhouding hebben verbonden, in hun onderling verband worden bezien (laatstelijk Hoge Raad 9 oktober 2015, ECLI:NL:HR:2015:3019).

Fiscale kaders loonbelasting Echte dienstbetrekking Fictieve dienstbetrekking Wettelijk aangewezen arbeidsverhoudingen waarvoor fiscale inhoudingsverplichtingen gelden Wet DBA Gelijkgestelden Thuiswerkers Artiestenregeling

Voorbeelden fictieve dienstbetrekkingen Aanneming van werk Tussenpersonen, agenten Stagiaires Meewerkende kinderen Commissarissen (Statutaire) bestuurders van lichamen Sekswerkers Topsporters Werken door tussenkomst van een derde (intermediair) Thuiswerkers Gelijkgestelden (als niet-ondernemer met een bepaalde regelmaat een periode werken voor dezelfde opdrachtgever) Opting-in (kiezen voor dienstbetrekking) (Partners van) houders van een aanmerkelijk belang, die arbeid verrichten voor het desbetreffende lichaam Artiesten en beroepssporters die werken op basis van een overeenkomst van korte duur Bemanning van vissersvaartuigen (deelvissers)

Belastingrecht versus arbeidsrecht Loon Gezag Hof Den Haag 2 april 2012 (Lasser) Hof Den Bosch 28 januari 2014 (Belastingadviseur) Rechtbank Rotterdam 13 november 2015 (Universitair docent) Rechtbank Noord-Holland 18 december 2015 (Pakketbezorger)

Modelovereenkomst “Vrije Vervanging” Arbeid Loon Gezag

Movk “Geen Werkgeversgezag” Arbeid Loon Gezag

Commissie-DBA Samenstelling Taak Duur G.C. Boot (voorzitter) R.A.A. Duk L. van den Berg L.J. Verhoeven M.E. Slot Samenstelling Onderzoek naar de juistheid van door de Belastingdienst beoordeelde (model)overeen- komsten Toetsing (model) overeenkomsten aan het huidige wettelijk kader Aanbevelingen doen Taak Ingesteld op 15 april 2016 Eindrapport voor 31 december 2016 Tussenrapportages mogelijk Duur

Tussenkomst versus bemiddeling Freelancer Intermediair Bedrijf Tussenkomst Bemiddeling Freelancer Intermediair Bedrijf

Tussenkomst fictieve dienstbetrekking Als dienstbetrekking wordt beschouwd de arbeidsverhouding van degene die door tussenkomst van degene tot wie de arbeidsverhouding bestaat, persoonlijk arbeid verricht ten behoeve van een derde. Bovenstaande is niet van toepassing met betrekking tot de arbeidsverhouding van degene, die arbeid. verricht in de uitoefening van een bedrijf of in de zelfstandige uitoefening van een beroep

Movk “Tussenkomst VNO/NCW “ Artikel 9.1 Opdrachtgever en Opdrachtnemer willen de toepasselijkheid van de fictieve dienstbetrekking van tussenkomst voorkomen. Daarvoor is van belang dat Opdrachtnemer de werkzaamheden verricht in de uitoefening van een bedrijf of in de zelfstandige uitoefening van een beroep. Opdrachtgever mag redelijkerwijs aannemen (bewijsvermoeden) dat hiervan sprake is als hij, in aanvulling op deze overeenkomst: a. vastlegt: de inschrijving van Opdrachtnemer bij de Kamer van Koophandel; het BTW-nummer van Opdrachtnemer; en b. in ieder geval afspraken heeft gemaakt over: aansprakelijkheid van Opdrachtnemer jegens de Derde; een concurrentie- en/of relatiebeding dat de Opdrachtnemer niet onredelijk beperkt in het verwerven of uitvoeren van opdrachten voor andere opdrachtgevers; het risico van non-betaling door de Derde.

Movk “Tussenkomst VNO/NCW “ Artikel 9.2 Het bewijsvermoeden van het eerste lid van dit artikel is niet van toepassing indien Opdrachtnemer hoofdzakelijk werkzaam is voor Opdrachtgever op basis van (opvolgende) opdrachten van (gezamenlijk) langere duur dan gelet op de aard van de werkzaamheden gebruikelijk is. VAAGHEID troef! Model Fastflex (Kopie eerste concept-versie Bovib, geen handige actie, ongeschikte movk)

Modelovereenkomst Bovib – Bewijsvermoeden weggeschreven Negen factoren – Verwerkt in overeenkomst Bovib Inschrijving KvK BTW-nummer Aansprakelijkheid van de zzp’er jegens betrokkenen Geen onredelijk concurrentie-/relatiebeding Risico non-betaling door bedrijf waar de zzp’er de werkzaamheden uitvoert De vrijheid om te werken voor andere opdrachtgevers Geen gezag vanuit de opdrachtgever (zijnde de intermediair) Geen gezag vanuit het bedrijf waar de zzp’er de werkzaamheden uitvoert Gereedschappen/materiaal voor rekening van de zzp’er Geen economische afhankelijkheid ZZP`er van opdrachtgever Opdrachtgever is intermediair

Structuur overeenkomst Bovib ZP’er Opdrachtgever (=Intermediair !) Client Tussenkomst

Beheersmaatregelen Ondernemerscheck Monitoring uitvoering opdracht Aandacht voor positie intermediair t.o.v. cliënt Basis voor beheersmaatregelen is gelegd in de Bovib-movk Uitwerking is maatwerk Fiscus denkt mee, maar geen goedkeuring Extra slot op de deur : beschikking geen verzekeringsplicht

Movk “Bemiddeling ABU” Het verzoek heeft betrekking op een tripartiete overeenkomst die ziet op bemiddeling tussen Opdrachtgever en Zzp’er en opdrachtverstrekking door Opdrachtgever aan Zzp’er. Uit de beoordeling komt naar voren dat bij werken op basis van deze overeenkomst uitsluitend een arbeidsrelatie ontstaat tussen de opdrachtnemer/Zzp’er en de Opdrachtgever/derde, na bemiddeling door de intermediair/Bemiddelaar. Opdrachtnemer/Zzp’er verplicht zich uitsluitend tegenover Opdrachtgever/derde om arbeid te verrichten, waarbij uitsluitend die Opdrachtgever/derde de afgesproken beloning verschuldigd is. De tripartiete overeenkomst voorziet in (optionele) bijkomende dienstverlening door intermediair/Bemiddelaar ten behoeve van beide andere partijen. Dit kan onder meer betrekking hebben op de afhandeling van de facturering namens de Opdrachtnemer/Zzp’er en het vervullen van een kassiersfunctie met betrekking tot de betalingen die Opdrachtgever/derde verschuldigd is aan Opdrachtnemer/Zzp’er.

Stappenplan INVENTARISEER FEITELIJKE SITUATIE BEPAAL ARBEIDSRELATIE OBV FEITEN BESLIS OVER ZZP OF LOONDIENST BESPREEK RESULTAAT VOORLEGGEN ? BEPAAL (MODEL)OVEREENKOMST/TCF REGISTREER SITUATIE/KLACHTENPROCEDURE PERIODIEKE CHECK

Flex in de toekomst Wat mogen we verwachten ? Bedrijfsleven Beleidsbepalers Meer coördinatie Verkiezingen Projectbasis/SOW “Reparatie” DBA Payrollen en misbruik Jurisprudentie Keurmerk Bovib Handhaving (?) Handhaving

Met Waardering en Respect ‘Als ik nóg een oproep mag doen: laten we elkaar nu geen sprookjes vertellen de hele tijd. Dat je zzp’er via payrollers zou moeten gaan inhuren, is echt objectief onzin. Natuurlijk kunnen er goede redenen zijn om met payrollers te werken, maar de afschaffing van de VAR heeft daar echt niets mee te maken.’ Bron: Eric Wiebes, 07-09-2016, interview Forum (VNO-NCW) Met Waardering en Respect

Contactgegevens The Compliance Factory BV 0345-531700 Karl van der Horst kvdhorst@compliancefactory.nl 06 / 53461734 Holla Advocaten 088-440 2400 Boris Emmerig b.emmerig@holla.nl 06 / 52 505 900 Oplossingen voor de inhuurproblematiek ten gevolge van wijzigende regelgeving kunnen bij ons verkregen worden. Organisatorische, operationele en juridische ontzorging; = 100% vrijwaring !