BB - Theorie Donderdag 15-september.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Advertisements

Leergang Ervaringsdeskundigheid Veerkracht
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 3 Marie-Joze van Raak
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Psychiatrie Eetstoornissen en voedings- en eetstoornissen bij het jonge kind Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Thema 2, week 1.4 Leerdoelen en instructiemodellen 22 september 2014
+ Kind in ontwikkeling deel A Thema 1 Baby. + Welkom! Programma Expertgroep aan zet, hoe? Praktijkopdracht Inleiding in de module/studiehandleiding Opdrachten.
Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hr.nl/vrije Project: Oriëntatie op het beroep.
ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
KWALITEITSDAG VGN Handreiking Ondersteuningsplan.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Veranderingen in ABWZ, veranderingen in onderwijs?
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Toekomst AWBZ: zeker van zorg? Monique van der Meulen 7 november 2008.
1 Onze cliënten aan het woord – onderzoek naar cliëntervaringen Leekerweide en Ipso Facto Ipso Facto beleidsonderzoek Postbus AG Gouda T:
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
CQ-index Kwaliteitsdag 9 januari 2012 CQ-index Ontwikkeling Stand van zaken Toepassing.
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Passend Onderwijs: Een nieuwe werkelijkheid? STRATEGISCHE SESSIES (V)SO STRATEGISCHE SESSIES (V)SO Regio bijeenkomst April 2014.
Startnotitie dagactiviteiten 1.Huidige situatie 2.Stip op de horizon 3.Focus bestuurlijke aanbesteding 4.Financiële doelstellingen.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Cliënten Over Kwaliteit (COK). Over het LSR Het LSR, landelijk steunpunt (mede)zeggenschap Koepelorganisatie voor cliëntenraden Kwaliteitsonderzoek, training,
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Oog voor Jongeren met een licht verstandelijke beperking Jopie Nooren Voorzitter Raad van Bestuur Lunet zorg 3 september 2012.
Vragen & discussie Aan de keukentafel, De rol van de ouderenadviseur bij het aanmelden en/of aanvragen van hulp.
BB - Theorie Donderdag 22 september. Vandaa g Aanwezigheid Terugblik vorige week Theorie les Begeleidingsmethoden in de gehandicaptenzorg Afsluiting.
BB - Theorie Donderdag 27-oktober. Vandaa g A en A Terugblik vorige week: Toets cijfers Lesstof hoofdstuk Kwaliteit van leven Kwetsbaarheid in de zorg.
BB - Theorie Donderdag 3 november. Vandaa g A en A Terugblik vorige week: cijfer terug? Sturen versus loslaten Nieuwe hoofdstukken Omgaan met agressie.
Inleiding Toenemende vergrijzing, ook bij ouderen met een beperking
Utrecht, 2 december 2016 ‘In dialoog: Het leven begint bij 18’ zorgeloos leven en verplichte (na)zorg Utrecht, 2 december 2016
Vandaag Aanwezigheid Presentaties psychiatrie en verslavingszorg Theorie les Begeleidingsmethoden in de ouderenzorg Afsluiting.
Kwaliteitszorg
Opdracht Nederlands Je doet in een groepje van vijf personen een klein literatuuronderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek beschrijf je in een verslag.
Ontwikkelingspsychologie 16september
Overheveling AWBZ naar Wmo en de rol voor HR
BB - Theorie Donderdag 6-oktober.
Psychologie Les 1: Introductie.
ADL 31 mei 2016 Berthe/Mirjam.
Zorgvragers in de gehandicaptenzorg
Organische meststoffen
Meten is weten, maar wat wil je meten? En vooral, wat wil je weten?!
BB - Theorie Donderdag 10 november.
Les 1 “Drie methodieken” thema 9.1. en 9.2.
Doelen behalen met activiteiten
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Consumentengedrag Les 1: Introductie
Begeleiden Les 8.
OPweg Innovatief project
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Profiel- en keuzedelen kiezen
Thema 4 Integratie van mensen met een verstandelijke beperking
Ontwikkeling van de adolescent Identiteitsontwikkeling
Informatie Inkoop Langdurige Zorg Volwassenen in Rotterdam
Begeleiden Les 7.
Thema 4 Integratie van mensen met een verstandelijke beperking
ISociaal Programma gericht op stroomlijning van informatievoorziening van het sociaal domein om de inwoner sneller aan een passende oplossing te helpen.
Eigen regie: niets voor deze doelgroep? Natuurlijk wel!
Intensieve begeleiding
ADL Les 1.
Zorgleefplan.
Hoofdstuk 2: Wat vind jij en wat weet jij?
Hoofdstuk 2 Paragraaf 4 Bladzijde
Paragraaf 3.3 Rivieren van ijs
Kunstmeststoffen Les 3 test.
Leerhuis WBC Aan de Pas Start
Transcript van de presentatie:

BB - Theorie Donderdag 15-september

Vandaag Aanwezigheid Overzicht inhoud komende lessen Theorie les Afsluiting

komende periode 15 September: Boek: bieden van ondersteunende begeleiding, thema 1: ondersteunen bij leven en wonen in de sector zorg en welzijn. Blz. 3t/m6 thema 1: begeleidingsmethoden in de gehandicapten zorg. Blz. 7t/m15 22 September: thema 1: begeleidingsmethodieken in de psychiatrie. Blz. 16t/m23 29 September: thema 1: begeleidingsmethodieken in de ouderenzorg. Blz. 24t/m29 thema 1: kwaliteit van leven en geborgenheid. Blz. 30t/m 38 6 Oktober: Toets Bestuderen wat tot nu toe is besproken. Ook met daarbij behorende opdrachten etc. thema 1: kwetsbaarheid in de zorg. Blz. 39t/43 27 Oktober: Boek: Bieden van ondersteunende begeleiding, thema 3: sturen vs. Loslaten. Blz. 108t/m114   3 November: Boek: bieden van ondersteunende begeleiding, thema 3: omgaan met agressie. Blz. 115t/m 118. thema 3 : beïnvloeden door begeleiden. Blz. 119t/m122 10 November: Wanneer een thema nog niet voldoende behandeld is er tijd om te bespreken. Verwerkingsopdracht (en) / voorbereiding op de toets 17 November: Toets . Bestuderen uit het boek bieden van ondersteunende begeleiding. Thema 1: bladzijde 3t/m43 Thema 3 bladzijde 108t/m122. Power Points Opdrachten bijhorende bij de lessen.

Huidige Ontwikkelingen Ondersteunen bij leven en wonen in de sector zorg en welzijn Blz 3t/m6 Huidige Ontwikkelingen De zorg veranderd Vraag gestuurd werken. Vergrijzing en afname van het aantal jongeren Toenemend aantal alleenwonenden en eenoudergezinnen Groeiend aantal allochtonen Cliënten worden mondiger en kritischer Hulpvragen worden zwaarder en complexer Als beroepskracht wordt een voortdurende flexibiliteit verwacht om in te kunnen spelen op deze ontwikkelingen

Opdracht 1 Huidige ontwikkelingen in de zorg en welzijn en de gevolgen.

Begeleidingsmethoden in de gehandicaptenzorg Blz 7t/m 15 De zorg aan mensen met een beperking op lichamelijk, zintuigelijk en/of verstandelijk gebied Een beperking Als mensen door een stoornis of beperking belemmerd zin in ‘normaal’ functioneren Functiebeperking Visie op de zorg: Niet richten op de beperkingen, maar op de mogelijkheden. Iets blijvends

Opdracht Vroeger en nu Tijdlijn Middeleeuwen-----vanaf 1500-----1780-----1900-----1945-----1955-----1960-----1990

De stem van cliënten met een beperking Participeren in de samenleving, Hun leven mogen zij zoveel mogelijk op eigen inzicht eigen mogelijkheden eigen kracht Inrichten. Ondersteuningsmodel Iedere cliënt heeft een persoonlijk ondersteuningsplan. De zorg/hulpverlener is een gesprekspartner van de cliënt die goed moet luisteren naar de hulpvraag en de wensen van de cliënt.

Hulpvraag van cliënten met een beperking Hulpvraag van de cliënt staat centraal Inventariseren van de hulpvraag Wensen en behoeften omschrijven Het verduidelijken van de hulpvraag, om de betekenis te achterhalen. Lichamelijk Verstandelijk Sociaal Scholing Werk Vrijetijd Combinatie van Niet altijd makkelijk: geen hulpvraag hebben Hulpvraag is niet realistisch. Tegenstrijdig Doorvragen kan boosheid of teleurstelling bij cliënten oproepen

Afsluiting Wat hebben we gedaan: Hoofdstuk over de ontwikkelingen in de zorg en welzijn Begonnen met het hoofdstuk gehandicaptenzorg Volgende week: Gaan we verder met de gehandicapten zorg en Begeleidingsmethoden in de psychiatrie