Sensibilisering arbeids(re-)integratie Zorg– en hulpverleners

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kader - situering Vlaams Regeerakkoord
Advertisements

Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo. I. Waarom het Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo ?
Netwerk GGZ Kempen - GTB/VDAB
Sociale activering in OCMW Gent
De intrede van leerlingen uit BuSO - OV2 op de arbeidsmarkt
Diestsepoort 6/63 – 3000 Leuven
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
BuSO De Kouter Kortrijk Nieuwe regelgeving ondersteunende maatregelen
Visie op ons loopbaanbeleid
ARMOEDE =  Netwerk van sociale uitsluitingen die elkaar versterken.  Meerdere domeinen van individueel en collectief bestaan.  “Binnenkant”: kwetsuren.
Infosessie Werken met een functiebeperking K.H.Leuven – K.U.Leuven 15 februari 2011.
Welkom!.
Doel samenwerking: Samenwerking RIZIV-ZF-VDAB-GTB
Welkom!.
EAD Consulentendag 2011 Diversiteitswerking Sectorconvenants 16 september 2011.
ONDERNEMINGENONDERNEMINGEN.  De sociale economie bestaat uit een verscheidenheid van bedrijven en initiatieven die in hun doelstellingen de realisatie.
Oproep Innovatie Brussel, 12 november 2013 ESF-Agentschap Vlaanderen.
Divers personeel Een aangepaste klantenservice voor een divers doelpubliek Opbouwen van een sterk imago. Verborgen talenten, creativiteit en flexibiliteit.
Mijn Trajectboekje Een handige hulp?.
Aan de bak Behoefte aan arbeidsbemiddeling in een detentiecontext.
(SLOT)EVENT WIN² 10 OKTOBER 2013 LEUVEN Algemene Inleiding Frank Vandenbroucke.
 Sociale Werkplaatsen gecontesteerd  Onrechtmatige staatsteun  Markt als dominant gegeven  Groepsvrijstellingsverordening  DAEB (Diensten van algemeen.
W2-conceptnota VVOS Oost-Vlaanderen – 24/05/2013 Peter Cousaert
Onderzoek ervaringen van cliënten, jobcoachen en trajectbegeleiders met uitzendarbeid beeldvorming van uitzendconsulenten en werkgevers over het ATB-netwerk.
Mobiliteitscentrum.
1 Uitstroom Sociale Economie ESF november 2012.
Commissie diversiteit 17/11/2014 Annemie Merckx Compaan – Sofie Drieskens Job-Link Samen maken we het verschil.
Gelijke Rechten voor Ieder Persoon met een handicap
VLAAMSE BELEIDSMAATREGELEN IN SECTORAAL PERSPECTIEF Faiza Djait.
Instrumenten en voorzieningen
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Doelstelling:. mensen ondersteunen in het. verwerven en versterken van
Welkom Kader GTB Participatieladder Maatregelen arbeidsbeperking
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid Ook ikv verhoogde asielinstroom VVOS Vlaams-Brabant 2 februari.
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Hoe bereiden we ons optimaal voor? HR-uitdagingen tijdens een doorstroomtraject Thomas Bossuyt Partner BDO #SamenStromen.
Versterking CliëntenPositie (VCP) mei ICF International Classification of Functioning, Disability and Health.
Studiedag I.C.F. als Werk-Zorg-taal? 29 april – 10 mei ‘16 Het gebruik van I.C.F. in diverse sectoren en contexten. of op zoek naar een taal voor arbeid.
UWV WERKbedrijf en werkgeversPAG 2 Deze presentatie UWV WERKbedrijf Missie, visie en ambities Dienstverlening Samenwerking gemeente Leudal – UWV WERKbedrijf.
ICF gegevens-set ‘werk’ HOE KWAM DEZE VDAB-GEGEVENS-SET TOT STAND?
DERDE AANVRAAGTERMIJN SECTORPLANNEN Actieteam crisisbestrijding Stichting van de Arbeid
Concreet aan de slag met coreset ICF 1. Indiceringsinstrument obv ICF Hoe is het indiceringsinstrument opgebouwd? 43 categorieën Elke categorie is voorzien.
JOBCOACHING vzw VOKANS UNIZO 19 april Vokans vzw Visie en missie VisiePermanente vorming Participatie arbeidsmarkt Fundamenteel recht.
SERR Meeting Naar een sluitende aanpak voor werkgevers.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Youth empowered by Skills ROUBAIX Cijfers en trends 2.
@Level2work Contactdag Levenslang leren 24/03/2017
OCMW in tijdelijke werkervaring: BeroepsVerkennendeStage
Aanpak Asielzoekers 1.
art 60§7 / tijdelijke werkervaring
Inzetten van het netwerk als hefboom voor re-integratie
GOB (gespecialiseerde Dienst voor opleiding, begeleiding en bemiddeling) Anne Vanbruystegem Jana Faes.

Jongerenwerking VDAB: reguliere werking en specifieke dienstverlening
Infodag onderwijs Welkom!
Inschatten van dienstverlening
Hervorming van het PWA-stelsel: naar een nieuw instrument “Wijk-werken” binnen het Vlaams activeringsbeleid.
Samenwerking tussen actoren werk en zorg
DE PARTICIPATIELADDER
PWA / art 60§7 / tijdelijke werkervaring
ESF Jobcoaches VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN.
Adviserend geneesheer:
KONEKT Beeld je in: je bent 12 jaar en je krijgt te horen dat je nooit zal kunnen werken. Dit is het verhaal van honderden jongeren met een verstandelijke.
Doorstroom naar (echt) werk
Supported Employment en meerwaarde van leerstage naar werk
« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»
MeeGaan vzw   Visie.
Transcript van de presentatie:

Sensibilisering arbeids(re-)integratie Zorg– en hulpverleners

Situering socio-economisch Fysieke en psychische arbeidsbeperking -> uitsluiting Arbeidsmarkt Werkzaamheidgraden van arbeidsgehandicapten en van de totale bevolking (15-64) Bron : FOD Economie –AD Statistiek en Economische Informatie – telkens 2e kwartaal in 2002, 2007, 2009 en 2010 (Vlaams Gewest). Bewerking : Departement WSE

Situering socio-economisch Werk is belangrijk: • Financieel • Sociale relaties • Persoonlijke ontwikkeling Tewerkstellingsgraad van personen met arbeidsbeperking ligt in Vlaanderen lager dan andere Europese landen: • Vlaams gewest: 42,5% • Frankrijk, Zweden, Zwitserland, Ijsland > 65% • Sociaal zekerheidssysteem = duaal

Situering socio-economisch Responsabilisering overheid rond arbeidsreintegratie: • Werkgevers & arbeidsgeneesheren • Bv. re-integratieplan zieke werknemers • Mutualiteiten • Bv. re-integratieplan arbeidsongeschikten zonder job • Behandelende sector: • Nieuw getuigschrift arbeidsongeschiktheid • Herstelgerichte visie

Arbeidsmarkt: Participatieladder

Participatieladder Trede 6 – 3: Sector Werk Trede 6: betaalde tewerkstelling in reguliere arbeidsmarkt: vb: slager, bakker, supermarkt, Nike,… Trede 5: betaalde tewerkstelling in reguliere arbeidsmarkt met ondersteuningsmaatregelen van vb: Vlaamse Ondersteuningspremie, andere tewerkstellingsmaatregelen of sociale/beschutte werkplaatsen vb: Kringloopwinkel Trede 4: tijdelijke activerende trajecten: activeringsbegeleiding, waarin extra zorg –en empowermentbegeleiding kan ingezet worden Trede 3: arbeidsmatige activiteiten zoals arbeidszorg, dagactiviteitencentra Trede 2 – 1: Sector Zorg

Tewerkstelling ondersteunende maatregelen BTOM De Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP); Een tegemoetkoming in de aanpassing van de arbeidsomgeving (incl. kledij en gereedschap); Een tegemoetkoming in vervoers –en verblijfsonkosten; Schrijf-, oraal, -en gebarentaaltolken voor doven en slechthorenden; tewerkstelling beschermde werkplaats; tewerkstelling in lokale diensteneconomie; tewerkstelling in sociale economie;

Ondersteunende diensten Werkwinkel: VDAB = Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding Doelstelling is om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samen te brengen en werkzoekenden te begeleiden en bemiddelen naar de arbeidsmarkt. GTB = Gespecialiseerde trajectbepaling en –begeleiding Doelstelling is tewerkstelling op maat rekening houdend met de talenten en beperkingen van de cliënt.

Verloop arbeidsbemiddeling - Iteratief werken - Acties gericht op werk - Samen met team en netwerk Onze bemiddeling krijgt, ongeacht de focus of de duurtijd, vorm in versterkende klantencoaching: de klant is in beweging, wij ondersteunen hem hierin waar nodig. 1 We werken hierbij iteratief (zie volgend dia). 2 De acties die de klant neemt, zijn gericht op werk: zo kort en krachtig mogelijk om snel vooruit te kunnen in zijn loopbaan. Enkele voorbeelden: De VERA’s, opleidingen en de beroepsverkennende stage. (opleidingen, VERA’s en de stage worden op de volgende dia’s toegelicht) 3 En we doen dit niet alleen, maar samen met een GTB team en een team met partners, alsook met het netwerk van de klant.

Iteratief werken In beweging zijn is dynamisch, zonder vaste volgorde en ruimte voor flexibiliteit: naarmate de bemiddeling vordert, komen nieuwe loopbaanvragen van de klant op de voorgrond, onderneemt hij mogelijks andere acties dan de geplande, … De bemiddeling is dan ook geen lineair proces van, in elk contact met de klant is er een nieuw proces van inschatting-actie-evaluatie.

Acties gericht op werk - Groeps -en individueel aanbod: op maat van de cliënt - Werkplekleren Als een opleiding een meerwaarde is, gaat GTB met de klant op zoek naar de juiste partner hiervoor. Dit kan gaan over het aanleren van een volledig ‘nieuw beroep’, of het ontwikkelen van competenties, aanleren van attitudes,… (VERA’s en de stage worden op de volgende dia’s toegelicht)

Werkplekleren Werkplekleren is een verzamelnaam voor maatregelen die het voor werkzoekenden mogelijk maken om een job te leren op de werkvloer. Er bestaan verschillende vormen van werkplekleren: - Opleiding / stage - (G)IBO We schakelen een stage in om zicht te krijgen op het functioneren van de klant op de werkvloer: welk soort werk wil/kan hij? Welke specifieke ondersteuning heeft hij nodig? De klant gaat zelf op zoek naar een stageplaats die hem interesseert, met ondersteuning van zijn bemiddelaar. Er kan een evaluatie op de werkvloer gebeuren met de werkgever en de klant of een observatie (bijv. om zicht te krijgen op de fysieke draagkracht van de klant en mogelijke aanpassingen).

Samen met netwerk Netwerk van de klant Werkgevers VDAB/DABP Opleidingsorganisaties (GOB, 3en, VDAB,… ) Klant Zorgpartners Mutualiteit Samen kunnen we meer: we werken samen met diverse partners (zie schema). Uitleg bij schema: GOB: gespecialiseerd opleidingscentrum en biedt opleidingen, stages in bedrijven om praktijkervaring op te doen en ondersteuning in het solliciteren. Zorgpartners: als de klant er nood aan heeft, zorgen we ervoor dat hij terecht kan bij de juiste zorgpartner (bv. CGG, psycholoog,…). Ook tijdens de bemiddeling werken we samen met zorgpartners zodat de afstemming zorg-werk goed verloopt. Mutualiteit: we werken samen met de mutualiteiten zodat we ook klanten t.l.v. de mutualiteit, in goede afstemming met hun medisch adviseur, kunnen begeleiden naar werk. Zorg- en hulpverleners Arbeidszorgcentra/ Niet-commerciële organisaties

Samen met netwerk Samenwerking verbeteren, door gebruik gemeenschappelijke taal = ICF (INTERNATIONAL CLASSIFICATION OF FUNCTIONING, DISABILITY AND HEALTH) In kaart brengen van iemand zijn functioneren: o Het perspectief van het menselijk organisme o Het perspectief van het menselijk handelen o Het perspectief van de mens als deelnemer aan het maatschappelijk leven. Gebruik maken van gestandaardiseerde documenten.

Zorgpad - Werk ESF-project, Innovatie • September 2015 – juli 2017 • Samenwerking tussen GTB & LISTEL Doelgroep: • Personen met fysieke of psychische arbeidsbeperking • Behandeling binnen eerstelijn • Werkenden – werkzoekenden • Terug naar arbeid (verschillende vormen) Gebruikers: • Eerstelijn: Huisartsen, kinesitherapeuten, psychologen, ergotherapeuten, medisch adviseurs, casemanagers zorg,… • Werkactoren: Trajectbegeleiders GTB/VDAB, arbeidsgeneesheren, casemanagers werk,…

Zorgpad Werk - Doelstellingen • Zelfwerkzaamheid van cliënt versterken d.m.v. • Inbrengen van herstelvisie ‘begeleiding en werk’ • Inzetten van instrumenten ‘belasting-belastbaarheid’ • Cliënt ervaart begeleiding als naadloos traject d.m.v. • Multidisciplinair overleg en diverse communicatie-methoden • Gebruik gemeenschappelijke taal, ICF • Éénduidige instrumenten • Verhoogde tewerkstelling + ontwikkelen basis zorgpad, in te kantelen in andere, pathologie-gebonden richtlijnen, zorgpaden