Ontdekking en verovering 2.4 Europeanen in Amerika

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Advertisements

Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Het buitenlands beleid leerdoelen • Weten tegen welke achtergrond de Amerikaanse regering de Monroedoctrine afkondigde; • Kunnen aangeven waaom.
Plantagekolonies Transatlantische slavenhandel Abolitionisme
Ontdekkers leggen de wereld open Atlassen en kaarten
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
COLUMBUS.
8.6 Het moderne imperialisme
Standenmaatschappij De Maya-samenleving was een standenmaatschappij, dat wil zeggen dat er in lagen werd geleefd. De hoogste laag, de belangrijkste mensen,
Hoe het houden van vee de kansen van de Europeanen bepaalden.
John Cabot Op weg naar Canada.
Verovering Zuid-Amerika
Imperialisme 12.
Hoofdstuk 3.
Paragraaf 5.2 Vorige les: investituurstrijd en kruistochten
Ontdekkers van de wereld
Gemaakt door: Esther, Oscar en Jaimie.
v.a. Ongeveer 1000 komen steden op Ontstaan van handelsnetwerken
Oriëntatie │_______│________ | _______________
Een langzaam veranderd wereldbeeld
Latijns Amerika Regio in beeld.
Verovering Zuid-Amerika
Europese Expansie overzee
Ontdekkingstochten.
2.4 Europeanen in Amerika.
Muziek: Nino Bravo “América” Vertaald uit het Frans Freddy Storm 06/2011.
Ontdekkers en hervormers
Paragraaf 2.3 Amerika vóór Columbus.
Een nieuwe tijd Waar gaat het over?.
H2 ontdekking en verovering
Westerse wereld.
H2 Ontdekking en verovering
Aan het eind van de Middeleeuwen wist men nauwelijks hoe de wereld er uitzag Men had de meest fantastische ideeën over de wezens die voorbij de bekende.
Europese expansie 2.2.
Kolonialisme en slavernij
Het BEGIN VAN DE EUROPESE EXPANSIE
Kolonisatie en Dekolonisatie
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Europeanen in Amerika, Afrika en Azië
Middeleeuws wereldbeeld
Grote Ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
Slavernij in Europese kolonies
55 punten te behalen, groepje met meeste punten wint. Score tijdens het nakijken. De quiz bestaat uit 22 vragen. QUIZ HOOFDSTUK 2: ONTDEKKING & VEROVERING.
H5.2 Europeanen ontdekken de wereld
Audio Nino Bravo “América” Net zilver (Latijn Argentum), vandaar de naam Rio de la Plata, dat was de natuurlijke manier om deposito's van zilver te bereiken.
Europeanen in Amerika. Wat gaan we doen? Huiswerk De ontdekkers De veroveraars Zwaarden, paarden en ziektekiemen.
De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.
Europa kreeg prachtige producten uit Azië over land en via de Middellandse Zee. Door oorlog werd dit onmogelijk. Bartholomeus Diaz ging voor Portugal.
Tijd van vorsten en ontdekkingen Christophorus ‘Christoffel’ ColumbusChristophorus ‘Christoffel’ Columbus (1492) Ontdekkinsreiziger Italiaans.
Tijd van ontdekkers en hervormers 1500 – 1600
Regenten en vorsten 2.3 Europa en de wereld
Tijd van Regenten en Vorsten 1600 – 1700
Koloniale verleden.
Ontdekking en verovering 2.5 Slavernij in Europese kolonies
Ontdekking en verovering 2.2 De Europese expansie begint
Geschiedenis van Suriname
Paragraaf 5.2 Europeanen ontdekken de wereld Vroegmoderne tijd
Hoofdstuk 2 Ontdekking en verovering
Ontdekkers en Hervormers 1.4 Europeanen in Azië
Ontdekking en verovering 2.3 Amerika vóór Columbus
Regenten en vorsten 3.6 De wereld van Pocahontas
Slaven op de plantages.
Een langzaam veranderd wereldbeeld
Ontdekkers en Hervormers 1.5 Europeanen in Amerika
Ontmoetingen in verre streken
De tijden..
§5.3 De ontdekkingsreizen
Transcript van de presentatie:

Ontdekking en verovering 2.4 Europeanen in Amerika Hoofdstuk 2 Ontdekking en verovering 2.4 Europeanen in Amerika

§2.4 Spanjaarden en Portugezen in Amerika In deze presentatie leer je over: De eerste Europese kolonie De Nieuwe Wereld Spaanse veroveraars Nederlagen van de indianen

De eerste Europese kolonie Columbus stichtte in 1492 de eerste Europese kolonie op het Amerikaanse continent. De kolonisten waren de eerste allochtone Amerikanen. Allochtoon: afkomstig uit een ander gebied.

Route van Christoffel Columbus om een nieuwe zeeweg naar Azië te vinden

Route van Christoffel Columbus om een nieuwe zeeweg naar Azië te vinden

Christoffel Columbus De beroemdste ontdekkingsreiziger uit het tijdperk van de grote ontdekkingen. Hij werd bekend met zijn ‘ontdekking’ van Amerika in 1492. Op 12 oktober 1492 ontdekte Columbus de Nieuwe Wereld. Hij landde op de Bahama's. Hij noemde de bewoners indianen. Christoffel Columbus (1451 – 1506)

Extra filmpje over Columbus, de ontdekkingsreiziger Geen Indië, maar Amerika (duur: 4:12 minuten)

Histoclips: De ontdekkingsreizen van Columbus

Amerigo Vespucci Was een Italiaanse ontdekkingsreiziger die in dienst van Spanje en Portugal delen van Amerika verkende. Amerika is naar hem vernoemd. Vespucci noemde dit nieuwe land de Nieuwe Wereld. Amerigo Vespucci ( 1454 – 1512)

Ferdinand Magellaan Was een Portugese ontdekkingsreiziger, die in Spaanse dienst de eerste zeilreis rond de wereld leidde. Tijdens deze reis sneuvelde hij op de Filipijnen. Ferdinand Magellaan 1480 - 1521

Aantekeningen § 1.5 A Gevolgen van de ontdekkingsreizen: Een groot deel van de wereld werd in kaart gebracht (rond 1580 zo goed als klaar) Een wereldeconomie kwam tot stand. Na de grote ontdekkingen ging men ook over tot grootschalige kolonisatie. abrupt einde aan de beschavingen van de indianen. Dit kwam deels door het geweld van de veroveringen, maar het was vooral de onbekendheid met een aantal ziektes die het meest verwoestende effect teweegbrachten. Minstens 50% en mogelijk 90% van de lokale bevolking verloor tussen 1492 en 1650 het leven. Ook op Afrika hadden de ontdekkingen grote invloed. Voor de arbeid ging men uiteindelijk over op slavernij. Columbiaanse uitwisseling (uitwisseling van landbouwrassen, ziekten en culturen tussen de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld).

Columbiaanse uitwisseling De uitdrukking wordt gebruikt voor de enorme uitwisseling van landbouwrassen, ziekten en culturen tussen de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld na de ontdekking van Amerika in 1492. Landbouw en voedsel: Vanaf 1492 aardappelen buiten Zuid-Amerika het paard in Amerika Tomatensaus, gemaakt van tomaten uit de Nieuwe Wereld Koffie en suikerriet uit Voor de Columbiaanse Uitwisseling waren er geen sinaasappelen in Florida, geen bananen in Honduras, geen rubberbomen in Afrika, geen koeien in Texas, geen ezels in Mexico en geen chocolade in Zwitserland. Zelfs de paardenbloem is als kruid door Europeanen naar Amerika gebracht. Zieken: Met het nieuwe contact tussen de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld werden ook ziekten uitgewisseld tussen beide werelddelen. Doordat vooral de Oude Wereld veel epidemieën kende, was het effect hiervan vooral verwoestend in de Nieuwe Wereld.

De Nieuwe Wereld Na Columbus voeren meer ontdekkingsreizigers naar het westen. Vespucci kwam erachter dat Amerika een nieuw werelddeel was dat de Oude Wereld (Europa, Azië en Afrika) niet kende. Hij noemde het de Nieuwe Wereld (Amerika). Brazilië werd door de Portugezen ontdekt en opgeëist.

Spaanse veroveraars Na de ontdekking kwamen Spaanse veroveraars naar Midden- en Zuid-Amerika. Ze namen grote delen in bezit. Motief: rijkdom en aanzien krijgen. Cortés verwoestte in 1521 het rijk van de Azteken in Mexico. Pizarro veroverde in 1532 het Incarijk in Peru.

Spanjaarden vernietigen Azteekse beelden.

Nederlagen van de indianen Oorzaken nederlagen indianen: Geen stalen (vuur)wapens Geen paarden Indianen geen eenheid Verzwakt door besmettelijke ziektes In 1630 was 95 procent van de autochtone bevolking van Amerika uitgestorven.