De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ontdekking en verovering 2.5 Slavernij in Europese kolonies

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ontdekking en verovering 2.5 Slavernij in Europese kolonies"— Transcript van de presentatie:

1 Ontdekking en verovering 2.5 Slavernij in Europese kolonies
Hoofdstuk 2 Ontdekking en verovering 2.5 Slavernij in Europese kolonies

2 §2.5 Kolonialisme en slavernij
In deze presentatie leer je over: Koloniseren Spaans bestuur Plantages Slaven uit Afrika Kapitaal in de West

3 Koloniseren Na de verovering begon het koloniseren van Amerika. Honderdduizenden Spanjaarden vestigden zich er. Spanjaarden koloniseerden Amerika om eraan te verdienen. Dit heet kolonialisme.

4 Spaans bestuur De Spanjaarden stelden in de kolonies een Europees bestuur in. Ambtenaren op een speciaal ministerie in het moederland hielden toezicht op de kolonies overzee. Ministerie: afdeling van het bestuur van een staat. Moederland: land dat heerst over kolonies.

5 Plantages De kolonisten beheerden in Amerika zilvermijnen en stichtten er plantages. Ze lieten indianen als slaven voor zich werken. Die sloegen echter op de vlucht of stierven door uitputting en ziekten. Plantage: groot landbouwbedrijf in de tropen met meestal één product.

6 Koffieplantage Leeverpoel in Suriname (rond 1750)

7 Slaven uit Afrika Vanaf de 16e eeuw vervoerden Europeanen elf miljoen zwarte slaven uit Afrika naar Amerika om in de Amerikaanse kolonies te werken. Zij waren het alternatief voor de minder geschikte indianen. Deze trans-Atlantische slavenhandel was onderdeel van een driehoekshandel: producten uit Europa -> Afrika zwarte slaven uit Afrika -> Amerika plantageproducten uit Amerika -> Europa

8

9 Slavenhandel aan de Afrikaanse kust (1788)
Slavenhandel aan de Afrikaanse kust (1788). Hun behandeling was onmenselijk.

10 Ze verdienden er veel kapitaal (groot geldbedrag) mee.
Kapitaal in de West Nederlanders, Engelsen en Fransen stichtten ook kolonies in de West (West-Indië, het Caraïbisch gebied en de landen eromheen). Ze verdienden er veel kapitaal (groot geldbedrag) mee. Door de Europese expansie ontstond ook uitwisseling van planten en dieren tussen de werelddelen.


Download ppt "Ontdekking en verovering 2.5 Slavernij in Europese kolonies"

Verwante presentaties


Ads door Google