De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kolonialisme en slavernij

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kolonialisme en slavernij"— Transcript van de presentatie:

1 Kolonialisme en slavernij
Beeldmateriaal bij 7.4

2 Bartolomé de las Casas Spaanse priester en beschermer van de rechten van Indianen. Indirect verantwoordelijk voor het ontstaan van trans-Atlantische slavenhandel.

3

4 Slavenhandel in Afrika
Europese slavenhandelaren leverden zwarte Afrikanen om te werk te worden gesteld in de mijnbouw en op plantages.

5 De slavenmarkt Inspectie van slaven door plantage eigenaren in West-Indie.

6 Dwarsdoorsnede van een slavenschip
Een minimum aan leefruimte betekende een maximum aan laadvermogen, zo redeneerden de slavenhandelaren. Dat e.e.a.te koste ging van de kans om de overtocht naar Amerika te overleven, werd op de koop toe genomen.

7 Werken op een suikerriet plantage

8 Brandmerken van een slaaf
Initialen van de eigenaar werden in de slaaf gebrand om het eigendomsrecht te bevestigen. Mocht een gevluchte slaaf gevangen worden, dan kon men m.b.v. het brandmerk de rechtmatige eigenaar achterhalen.

9 Slavenopstand in Virginia (VS)

10 lijfstraffen Gevluchte slaven werden in het openbaar (dood)gemarteld en terechtgesteld om als afschuwwekkend voorbeeld te dienen ten opzichte van de overige slaven.

11 Am I not a man and a brother
Propagandamateriaal van de abolitionistenbeweging in het Engelse Lagerhuis. De Engelsen zouden als eerste Europese natie maatregelen treffen tegen de slavernij door in 1807 de slavenhandel door Britse onderdanen te verbieden. In werd de slavernij in alle Britse koloniale gebieden afgeschaft.

12 Protest Redevoering van de Amerikaanse abolitionist Wendell Philips, rond 1850. Merk het zwarte echtpaar op, rechts op de afbeelding: Philips liet zich in het openbaar dikwijls vergezellen door ex-slaven die door hem waren vrijgekocht.

13


Download ppt "Kolonialisme en slavernij"

Verwante presentaties


Ads door Google