Wat voedt jou, deel 2 Les 1 Spijsvertering De mond en keelholte.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Welkom bij de les : EHBO, ziekteleer,
Thema: mensen Je eten op reis.
Les 6 Spijsvertering en enzymen
Enzymen voor de vertering
Het spijsverteringsstelsel
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Op reis van MOND tot KONT
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
SPIJSVERTERING Anatomie.
Ben je er klaar voor? Druk dan op de knop:
Verteringsstelsel.
Voortgezette assimilatie =
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Door: Joyce Bosma, Robin Beck, Kayleigh Volkering, Marlon Krieger
T4 – Voeding en Vertering
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
J Bügel Noorderpoortcollege
Het verteringsstelsel
Wat voedt jou, deel 2 Les 2.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
De Organen.
VHP Les 10.
Afweer.
SpijsverteringsOrganen
Het verteringsstelsel
De liefde gaat door de maag
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsverteringsstelsel
Spijsvertering.
Inleiding Stofwisseling
. Mond en keelholte.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Slokdarm en maag.
A: Zetmeel knippen met speeksel-enzym
De liefde gaat door de maag
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Antwoorden les 2 Insuline en glucagon hebben een antagonistische werking. Wat wil dat zeggen? Tegengestelde werking op bloedsuikerspiegel. Welk hormoon.
Spijsvertering.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Verbranding en ademhaling
Digestie anatomie en fysiologie
Voel je wel in je vel !.
Voeren en verzorgen Periode 3
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Spijsverteringskanaal
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
H6: Anatomie & Fysiologie
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Transcript van de presentatie:

Wat voedt jou, deel 2 Les 1 Spijsvertering De mond en keelholte.

Spijsvertering  Wat betekent: spijsvertering?

De mondholte, la os  Opnemen van voedsel  Helpen bij het fijnmaken van het voedsel  Vermengen met speeksel  Toevoegen van het spijsverteringsenzym: amylase  Waarnemen van smaak andere belangrijke functies van de mond:

 Waarom kauwen we eigenlijk ?

Speeksel  Speeksel bestaat uit water, slijm en een enzym  Speeksel bevat :  Mucinen: maken het speeksel viskeus (dikker) en behoeden de mond voor uitdrogen  Groeifactoren stimuleren wondgenezing  Antistoffen (eiwitten tegen lichaamsvreemde stoffen)  Speeksel bevat onder andere het enzym amylase Amylase breekt zetmeel af  Functie speeksel:  Vergemakkelijken van het slikken en het naar beneden glijden van voedsel door de slokdarm.

speekselklieren  1.5 L per dag produceren deze klieren speeksel 3 grote speekselklieren - oorspeekselklieren 25 % - onderkaakspeekselklieren 70 % - ondertoonspeekselklieren 5 %

RL

Tong  Dik slijmvlies  Ruw  Smaakpupillen  kauwen, slikken, spreken, proeven

Primaire smaken

 _en_keelholte.php _en_keelholte.php