STMR Professionals kunnen delen van mantelzorg overnemen (respijtzorg) Kwart van de mantelzorgers is overbelast Inschakelen vrijwilligers gebeurt door.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Welkom Afdeling Zorg KBO 29 augustus Aanleiding • Rapport ledenonderzoek KBO Loon op Zand • Vraag om coördinatie en meer samenhang • Toekomstige.
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Zorg Beter mét Vrijwilligers
Conditietest als basis voor samenwerking. De conditietest is een hulpmiddel voor vrijwilligersgroepen om: de huidige kwaliteit van de groep te meten en.
Initiatiefgroep Twente Opgericht in juni 2006, door de Regionale Cliëntenorganisatie Trimaran Bestaat uit 8 personen vanuit verschillende doelgroepen.
Netwerkondersteuning en trajectbegeleiding
Nieuwe vrienden maken en
Optimale Parkinsonzorg
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Integraal onderdeel van Project 3: Leven en geld Cohort Schuldhulpverlening.
Damme en Knokke-Heist VOORSTELLING THUISZORGPLATFORM.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
Wmo-scan voor dorpshuizen!
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
JAN DE WILD VRIJWILLIG OUDERENADVISEUR SBOG. TIEL,18 NOVEMBER 2014 Veranderingen in de langdurige zorg.
Route van PO naar VO. Route van PO naar VO Wat brengt de wet passend onderwijs ons oud nieuw Steeds meer kinderen werden doorverwezen naar het speciaal.
Burgerinitiatieven.
Stichting Welzijn Bommelerwaard Samen zoeken naar een oplossing!
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
 probleemstelling  doelstelling  werkwijze  bereik doelgroep  interessescoringskaart  evaluatie.
Kan een digitaal netwerk een meerwaarde bieden in ondersteuning van mantelzorgers in de thuissituatie? Leen Bouckaert Ruben Vanbosseghem.
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
STURINGSMODEL WMO LELYSTAD
Wmo-scan voor dorpshuizen! Plattelandsparlement 14 november 2015 Gerrit Kapteijns.
“NIET DENKEN MAAR DOEN” Eindconferentie kennisplatform Impreze
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Bijeenkomst mantelzorg- en vrijwilligers beleid Gemeente Zundert, 2015 Eva van den Broek.
Hervorming Langdurige Zorg Transitie Vivent Thuiszorg Terug naar de Bedoeling.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Netwerkpuzzelen Projectleidersoverleg Sociaal isolement Rotterdam, 3 december 2013.
Vrijwilligersbeleid bij SVC’08.  Beoefenen en bevorderen van de voetbalsport in al zijn vormen. Wij doen dit door deel te nemen aan door de KNVB georganiseerde.
Westland Sociaal in beweging ! Probus 16 maart 2016.
1 Speciale bijeenkomst Kringberaad Land van Cuijk 14 augustus 2013 ‘s-Hertogenbosch Een nieuw perspectief voor belangenbehartiging.
Project: Handen in één voor jeugd met Toekomst Projectleider: Ron van Aggelen.
2 jaar Veens: Verhalen & Feiten Gemeente: Veranderingen in het sociale Domein: het moet anders in Veenendaal ! Model Veenendaal - aanbesteding Vitras,
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Iedereen doet mee!. Aanleiding Nodig in nieuw zorglandschap.
Draagvlak voor functiecreatie Participatief ontwikkelen.
Auteur: Felicie van Vree, Susan van Klaveren Datum: 4 februari 2010 Van AWBZ naar Wmo: zoeken naar nieuwe vormen van ondersteuning Susan van Klaveren en.
Evaluatieverslag coördinator ouderensteunpunten gemeente Landerd.
Jong en geborgen op de Dialoogdag Enkele boeiende themasessies – Telkens een stuk inhoud uitgelicht – Met per sessie een 15-tal deelnemers Nog vele.
Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Ledenvergadering De WMO op Slochter schaal.. Ledenvergadering Wat is de WMO. De WMO is een nieuwe zorgwet.De WMO is een nieuwe zorgwet. Legt de uiteindelijke.
Regionale werkconferentie Samen Sterk voor Mantelzorg
ZORG EN WONEN Welke zorg krijg ik thuis?
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
Agenda Ontstaan Samen in de Stad Ontwikkeling Kernwoorden/visie
Oudertevredenheidsonderzoek:
Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
ViaVia Info-presentatie
De Vreedzame school Ouderavond 17 maart 2009 Het Klinket Welkom!
Bijlagen factsheet In voor Zorg
Regionale werkconferentie Samen Sterk voor Mantelzorg
Samenwerken met vrijwilligers en mantelzorgers
Ontwerp Wmo beleidsplan
Steunpunt Mantelzorg (ZwolleDoet!)
Vijf stappen Borgen Bewustwording Bespreekbaar maken Bewerkstelligen
MARKANT centrum voor mantelzorg
Veteranen Ontmoetings Centrum Zeeland Sterk door samenwerking
Van zorgen voor naar zorgen dat…
Uitvoering Nota NEW Ingang welzijn en zorg Woensdag 23 november 2017
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Wij komen centraal te staan !
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Transcript van de presentatie:

STMR Professionals kunnen delen van mantelzorg overnemen (respijtzorg) Kwart van de mantelzorgers is overbelast Inschakelen vrijwilligers gebeurt door professionals Wijkverpleging is niet overal aanwezig waar mantelzorg wordt geleverd Biedt vrijwilligers handvatten Wijkverpleging kan regisseursrol op zich nemen Steunpunt Mantelzorg Maak onderscheid tussen vrijwilligers en mantelzorgers Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden Vrijwilligers kunnen mantelzorgers ondersteunen Organiseren van activiteiten voor mantelzorgers Werkgroep WMO Mantelzorgers word je vaak door toeval Hebben een groot verantwoordelijk heidsgevoel Ontberen kennis en vaardigheden om signalen te vertalen Gevaar op sociaal isolement voor vragers en bieders Gevaar op overbelasting Biedt platform, achtervang, signaalfunctie en reflectie. De kanteling in de zorg is in volle gang – als u deze plaatst in een lokale gemeenschap – wat is naar uw mening dan nodig voor een succesvolle invulling?

STMR Door signaalfunctie niet pas ingeschakeld worden bij escalatie Digitaal inzicht geven in de zorgvraag en verdeling taken Meldpunt creëren zodat wijkverpleging eerder wordt bereikt Inzicht waar mantelzorger terecht kan met hulpvraag. Steunpunt Mantelzorg Preventief Er zijn 20 geregistreerde mantelzorgers in de Kern Werkgroep WMO Aantal mantelzorgers is erg groot Domotica Organiseer laagdrempelige bijeenkomsten Informeer de gemeenschap over het project De kanteling in de zorg is in volle gang – als u deze plaatst in een lokale gemeenschap – wat is naar uw mening de kansen?

STMR Mantelzorgers vinden het moeilijk het ‘los te laten’ Te groot willen starten De zorg is in de toekomst niet meer te betalen. Dit heeft ook effecten voor de mantelzorg Het begrip mantelzorg is niet bekend Steunpunt Mantelzorg Hoe krijg je de mantelzorgers in beeld? Werkgroep WMO In een kleine kern geldt de privacy als extra bezwaar Niet alle mantelzorgers zijn lokaal geregistreerd Hoe bereiken we de mantelzorgers en brengen we ze met elkaar in contact Noem de ‘zorgers’ geen mantelzorger De kanteling in de zorg is in volle gang – als u deze plaatst in een lokale gemeenschap – wat is naar uw mening de bedreigingen?

STMR OndersteunendParticiperend Steunpunt Mantelzorg Wil graag in een persoonlijk gesprek mogelijkheden bekijken Signalerende functieBijeenkomstenBurenhulp Werkgroep WMO Projectleidersrol extern beleggen Initiatief De kanteling in de zorg is in volle gang – als u deze plaatst in een lokale gemeenschap – wat zijn de mogelijkheden /rollen