HET RIJK IS MIDDEN ONDER U MIIJN KIND, AL HET MIJNE IS HET UWE HET RIJK IS MIDDEN ONDER U Galilea Met de zondares, beluisteren wij het “Peccavi” van Narcís.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Advertisements

Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Tussen Pasen en Pinksteren.
Hij is de opstanding en het leven, dat bewees Jezus door Lazarus, die al drie dagen in het graf had gelegen op te wekken uit de dood.
Maria neemt ons mee doorheen de sterkste momenten van haar leven…
Genezing: een gevoelig onderwerp met radicale uitersten:
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
…..overrompeld door verdriet
Wonderen.
Genade schenken 1.
Welkom in deze kinderdienst!
Het verhaal van Pasen.
Over hart en gedrag … - VYA 10 augustus
Romeinen 5:19 Zoals door de ongehoorzaamheid van één mens alle mensen zondaars werden, zo zullen door de gehoorzaamheid van één mens alle mensen rechtvaardigen.
1ste Paasdag 2015 Het graf is leeg! Voorganger: Ds. Marijn Rohaan
Welkom Voorganger: Ds. H.J.H. Pap Ouderling van dienst: S. van Dijken Organist: H. Haasjes Schriftlezing: Matt. 28: Ef. 1: 3-23.
18 Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. 19 Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door.
18de vd Tijd door het Jaar B Luisterend naar de lofzang bidden wij tot de handen van Jezus (“Ad manus” v Buxtehude) die de Broden vermenigvuldigden Regina.
15de vd Tijd door het Jaar B “De reis” van Eleni Karaindrou toont ons het missionaire leven: steeds op weg. Regina.
14de vd Tijd door het Jaar B Luisterend naar “Ad Faciem” van Buxtehude, eren we het geliefde gelaat van Jezus, verworpen door de mensen van Nazaret Regina.
20ste vd Tijd door het Jaar B Het zeer mooie adagio voor klarinet van Mozart (6’30) kan het leven over de dood heen oproepen Regina.
19de van de Tijd door het Jaar B Laat ons bidden bij het beluisteren van de zeer mooie muziek van het “Heer Jezus” van Th. L. De Victoria Regina.
Christus Koning van het Heelal Cyclus B Koraal van Bach voor het einde van het liturgisch jaar « Ecce Homo » in de Kalvariekerk ZONDAG.
HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS MIJN KIND, AL WAT VAN MIJ IS, IS VAN JOU HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS Cyclus C Muziek: Cantate 61 vd Advent (J.S. Bach)
Welkom Gezamelijke avonddienst, zondag 13 december 2015 Voorganger: Ds. H. J. H. Pap Ouderling van dienst: Egbert Duurkoop Organist: H. Snel Lezing: Psalm.
HET RIJK IS MIDDEN ONDER U MIJN KIND AL HET MIJNE IS HET JOUWE HET RIJK IS MIDDEN ONDER U DE TOP van de weg van de Vasten MIJN KIND, AL HET MIJNE IS HET.
De verlamde genezen Lucas 5: Lucas 19:10 Want de Zoon des mensen kwam om zoeken en te redden wat verloren is.
4G Genade Gratie Genade Gratie Gunst Genade Gratie.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Elfde zondag v.d. Tijd door het Jaar Cyclus C Muziek: “Yesav haEl” Joods-Spaanse liturgie 12 juni 2016 Toegang tot de archeo- logische resten van de stad.
HET RIJK IS MIDDEN ONDER U MIJN KIND, AL HET MIJNE IS HET JOUWE HET RIJK IS MIDDEN ONDER U Galilea Beluisteren wij met eerbied het zeer mooie “Recordare,
Het « Heer, ontferm U » van A. Pârt, nodigt ons uit tot intiem gebed HET RIJK IS MIDDEN ONDER U MIJN KIND, AL HET MIJNE IS HET UWE HET RIJK IS MIDDEN.
Waarom een opstanding? Zie preekschets op voor tekst bij de dia’s.
Vluchtelingeneditie Bijeenkomst 3
Wanneer is mijn geloof goed genoeg?
Huis te Kafarnaüm waar Jezus de toespraak houdt
Het verhaal van Pasen.
Paaswake We komen in stilte de kerk binnen.
Avondmaalsformulier 5 Christus gedenken
4G. 4G Genade Genade Gratie Genade Gratie Gunst.
Cyclus A ZONDAG 12 Luisterend naar “Qui sedes ad dexteram Patris” (4’15) vh “Gloria” vd Mis in si mineur v Bach, Belijden wij Jezus op aarde, om Hem te.
Les 3 Goed nieuws Wat doe ik hier vandaag?
Blok I Jezus ontmoeten – toen
Johannes 20 : Maria stond te huilen bij het graf van Jezus.
Les 14 Het rijk van Jezus Wat doe ik hier vandaag?
Beelden van de moskee van Omar
Les 2 Een nieuwe tijd Wat doe ik hier vandaag?
6 – Kun je steeds opnieuw beginnen?
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
ZONDAG 24 CycLus A Foto’s van Kafarnaüm
Welkom in deze kerkdienst
Les 4 Twijfelen Wat doe ik hier vandaag?
Les 6 De Vader roept Wat doe ik hier vandaag?
Cyclus A ZONDAG 32 De melodie vd “Dode bladeren” van Charles Trenet, doet denken aan de WAKE bij de levensavond.
Tempel reinigen schoonmaken, wassen.
MAKE LOVE – MAKE WAR Efeze 6:12
ELFDE van de TIJD DOOR HET JAAR
Welkom in deze kerkdienst
Hoofd in de wolken; voeten in de klei
Welkom in deze kerkdienst
Welkom Voorganger: Ds. Dekker Ouderling van dienst: Jenny Organist:
HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS
Muziek: “Hosanna” van Dufay
Muziek: “Pasen” J.S.Bach
“De moeder van Jezus” van Th. L. de Victoria, evokeert ‘het onthaal’
HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS
Streek van Dotan, tussen Galilea en Samaria
HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS
Bij de Vader Daar is het goed.
HET RIJK IS MIDDEN ONDER ONS HE RIJK IS MIDDEN ONDER ONS
Transcript van de presentatie:

HET RIJK IS MIDDEN ONDER U MIIJN KIND, AL HET MIJNE IS HET UWE HET RIJK IS MIDDEN ONDER U Galilea Met de zondares, beluisteren wij het “Peccavi” van Narcís Casanoves 18 e E. (7’34) Montserrat MIJN KIND, AL HET MIJNE IS HET UWE

Jezus kiest een NIEUW VOLK verenigd door zijn WOORD Lc 6,12 – 8,21: 1- Keuze van de 12 apostelen als zijn volk 2- Hij onderricht zijn leer (Preek in de vlakte) 3- Bevestigt zijn woorden met de wonderen: Centurio (zo 9); opwekking van het kind van de weduwe v. Naïm (zo 10); Hij is het die geneest: blinden, kreupelen (Antwoord aan de Doper) 4- Hij laat de zondares en andere vrouwen binnen in het nieuwe volk. (vandaag) 5- Hij legt hen de geheimen van het nieuwe RIJK uit (parabelen) - Zijn nieuwe FAMILIE zijn zij die naar Hem LUISTEREN Het meer vanaf Magdala

PASSAGES over MARIA v. BETHANIË en MAGDALENA in de evangeliën: Maria, zus van Martha en Lazarus : - Lc 10, Maria kiest het beste deel - Joh 11, dood v. Lazarus - Joh 12, Zalving te Behanië. Magdalena: - Mt 27 en 28, et Mc 15 en 16, bij het kruis, aan het graf en bij de verrijzenis – Lc 8, volgt Jezus in Galilea - Lc 24, graf en verrijzenis - Joh 19, bij het kruis – Joh 20, verschijning vd Verrezene. De VROUW die de voeten van Jezus ZALFT: Joh 12 Maria, zus van Martha en Lazarus te Bethanië, en Synoptici: “een vrouw” en geblameerd wegens het geld - Lc 7, een zondares en geblameerd door haar zonden. Telkens is Simon, een farizeeër, de gastheer. De auteurs gaan niet akkoord of Maria van Bethanië en Magdalena één persoon zijn, of twee of drie verschillende personen.

De ontdekte archeologische resten, spereken ons van een belangrijke stad, met de grootste haven van Israël. Video van Magdala: Nieuwe constructies Grote Byzantijnse gebouwen Straat met baden, 1 e E. Synagoge, 1 e E. Resten van Magdala

Lc 7,36-8,3 In die tijd vroeg een van de Farizeeën Jezus bij zich te eten. Jezus trad het huis van de Farizeeër binnen en ging aanliggen..

Al zouden we “farizeeërs” en zondaars zijn, Jezus neemt plaats aan onze tafel Wij kunnen allen SAMEN aanzitten aan tafel met Hem, zonder afstanden te scheppen Nieuwe kerk van Magdala

Een vrouw nu die in de stad als een zondares bekend stond, was te weten gekomen, dat Jezus in het huis van de Farizeeër te gast was. Zij nam een albasten vaasje met balsem mee en ging schreiend achter Hem, bij zijn voeten, staan. Haar tranen maakten zijn voeten nat …/

In plaats van zich te bedienen van de «Mikvaot» (zuiveringen) wierp de vrouw zich aan de voeten van Jezus De liefde vervult, de rituelen geven voldoening Kruik en Mikvaot van Magdala

/… die ze met haar hoofdhaar afdroogde. Zij kuste ze keer op keer en zalfde ze met de balsem.

En de Liefde wordt parfum Zij bemint omdat ze zich bemind voelde Byzantijns Mozïek met «Chrisma»

Toen de Farizeeër die Hem uitgenodigd had dit zag, zei hij bij zichzelf: 'Als dit een profeet was zou Hij weten wie en wat voor een vrouw het is die Hem aanraakt; het is immers een zondares.'

Voor haar is de vergeving een cultus Voor de Farizeeër is de cultus een privilege Synagoge voor de Joodse cultus te Magdala

Jezus gaf hem ten antwoord: 'Simon, Ik heb u iets te zeggen,' waarop deze zei: 'Zeg het, Meester.' 'Een geldschieter had twee schuldenaars, de een was hem vijfhonderd, de ander vijftig denariën schuldig. Omdat zij die niet konden teruggeven, schold hij ze aan allebei kwijt. Wie van hen zal nu het meest van hem houden?' 'Ik veronderstel', antwoordde Simon, ' diegene aan wie hij het meeste heeft kwijtgescholden.' Jezus zei tot hem: 'Uw oordeel is juist.' Daarop keerde Hij zich tot de vrouw en zei tot Simon: 'Ge ziet die vrouw daar? Ik kwam uw huis binnen; gij hebt niet eens water over mijn voeten gegoten, maar mijn voeten zijn nat geworden door haar tranen en zij heeft ze met haar haren afgedroogd. Gij hebt Mij niet eens een kus gegeven, maar zij hield, sinds Ik binnenkwam, niet op mijn voeten te kussen. Gij hebt mijn hoofd niet met olie gezalfd, maar zij heeft mijn voeten gezalfd met balsem.

De tranen, de haren, de kussen zijn uitingen van een hart, open als de wijdse zee Zonder vergeving blijft alles gesloten Strand en open zee van Magdala

Daarom zeg Ik u: haar zonden zijn haar vergeven, al waren ze vele, want zij heeft veel liefde betoond. Aan wie weinig wordt vergeven, hij betoont weinig liefde.'

Verrijzenis- ontmoeting De LIEFDE wordt paas- ervaring Visvangst te Magdala No clic

Daarop sprak Hij tot haar: 'Uw zonden zijn vergeven.' De medeaanliggenden vroegen zich af: 'Wie is deze man, die zelfs zonden vergeeft?' Jezus zei tot de vrouw: 'Uw geloof heeft u gered: ga in vrede.'

Dit Geloof redt ons Barmhartigheid is het grote MIRAKEL dat Jezus ons gebracht heeft Kerk in Magdala- Centrum

Er volgde nu een tijd, waarin Hij predikend rondtrok door stad en dorp en de Blijde Boodschap van het Rijk Gods verkondigde.

Tot de oogst overvloedig wordt Dit is het Goede Nieuws dat wij moeten doen groeien Galilea

Voor Lucas zijn ook de vrouwen leerlingen van Jezus - Een engel bezoekt Maria, vol van genade - Ontmoeting van Maria en Elisabet - Hanna in de tempel, naast Simeon - Aan de weduwe van Naïm geeft Hij de opwekking van haar kind - Martha en Maria nodigen Jezus bij hen uit - De zondares zalft Jezus (vandaag) - Vrouwen volgen Jezus (vandaag) - Klagende vrouw op de kruisweg Deze gebeurtenissen zijn eigen aan Lucas, toegevoegd aan de andere evangeliën Bekijk de volgende paragraaf:

De twaalf vergezelden Hem, en ook enkele vrouwen die van boze geesten en ziekten verlost waren: Maria die Magdalena wordt genoemd, uit wie zeven duivels waren weggegaan, Johanna, de vrouw van Herodes' rentmeester Chuzas, Susanna en vele anderen, die uit eigen middelen voor hen zorgden.

De uitgeslotenen van die tijd, worden door Jezus ingelijfd op voet van gelijk- heid. Een uitdaging voor onze maatschappij Zij gingen ook met Jezus mee Madelena, 15 e E. Tarragona

Verleen, Heer, dat wij allen, MANNEN én VROUWEN, U aanwezig weten aan onze zijde, en dat uw NABIJHEID ons nabij brengt aan de noden van de anderen

Monialen v. St. Benedictus v. Montserrat