1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering 18-05-2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Demografische veranderingen: Mijn dorp over 10 jaar
Advertisements

Presentatie ontwikkelingen Structuurvisie en Centrumvisie Ermelo
De Groene Heuvel “Hof van heden en de toekomst”. Schetsen voor de toekomst.
Debatavond over de toekomst van Stein 8 juni 2011 MFC Berg aan de Maas.
Samen groeien… naar een leefbare gemeente Zundert Zeker nu ! Verder werken aan ambities met realiteit.
Gemeenschapsbelang Venhorst in gesprek. De gemeente ziet graag dat jong volwassenen zich vestigen binnen de gemeente. Is dat duidelijk in het beleid te.
Presentatie gemeente Beek
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
MEER RAAD VOOR HET RIOOL Rioleringszorg Presentatie rapport Rekenkamercommissie 24 maart 2009.
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
Maatschappelijk Aanbesteden
Krimpen met perspectief
Wijkambitie Vleuten – De Meern 27 september 2012.
NME: kiezen, leren, meedoen
Presentatie Geert Keser 5 november 2010
De toekomst maak je zelf
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
EEN TOEKOMST VOOR MAASDRIEL Aan de slag voor alle kernen!
Leren in de regio Marc van Rooden, 26 mei Wat is RegioLeren Regio Leren is het ontwikkelen, uitbouwen en onderhouden van een regionale kennisinfrastructuur.
Subsidiebeleid Barendrecht
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS- VLAANDEREN Toelichting 21 januari 2011.
1 Collegewerkconferentie Holland Rijnland 10 juli 2014 #KRACHT15.
Fusie Wervershoof, Andijk en Medemblik. Programma Opening Dialoog tussen inwoners en raadsleden Pauze Samenvatting bijdrage inwoners Samenvatting afwegingen.
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
Zieuwent, Wi‘j doot ‘t samen!. Zieuwent? 1 van de 6 dorpen in gemeente Oost Gelre, Achterhoek Ca 2100 inwoners Ca 800 huishoudens Sociaal, actief betrokken.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Transitie jeugdzorg Raadsinformatie gemeente Landerd VV 12 juni 2012.
Kansen en mogelijkheden ‘Krimp tot kunst verheffen’ Kansen en mogelijkheden ‘Krimp tot kunst verheffen’ Presentatie krimp en leefbaarheid 7 februari 2013.
Prestatie afspraken met Union1 Prestatie afspraken Gemeente Oud-Beijerland en Union Commissie Ruimte + Commissie Samenleving 3 december 2008.
Sociaal Domein Kop van Noord Holland Samenwerking tussen gemeenten Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon.
Mobiliteitsvisie Oss Podiumbijeenkomst 4 februari 2010 Ellen Neelen.
Rick Haverkort Roelof de Boer. Coöperatieve vereniging Opgericht in 2006 met steun van de Provinsje Fryslân en Syntens Onafhankelijk adviseur voor het.
Grip op samenwerken Sturing door de raad Jeroen van Gool, ondersteuningsprogramma Slim Samenwerken.
Lokaal Woon en Leefbaarheids Plan. Lokaal Woon- en Leefbaarheids Plan  Waarom  Resultaten bijeenkomsten  Hoe nu verder.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Scouting in beeld bij je gemeente. 2 Scouts in beeld bij je gemeente Gemeenteraadsverkiezingen Aandacht vragen voor de wensen en uitdagingen op lokaal.
Bestemmingsplan Bedrijventerrein Voederheil II Gemeente Landerd Voorbereidende Vergadering van de gemeenteraad 6 december 2011.
Richard van Gemert 2 april 2013 Keyport Biobased Zevenellen.
As50+ SAMEN AAN ZET!. 1.De regionale opgave 1.Aantallen vluchtelingen 2.Soorten locaties 3.Draagvlak 2.Organisatie 3.Het regionale plan van aanpak 4.Lokale.
Werkconferentie economische vitaliteit, 1 november 2012Jan Sijtsma outube.com/watch?v=S9ISlgCG3bA ‘de KUNST van het VERBINDEN’
Vraaggerichte dienstverlening Nuth Wat hebben we gedaan: Ambtelijk op MT-niveau intentie uitgesproken: “we gaan voor de beschreven doelstellingen in de.
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Burgerbegroting Ronde Tafel Gesprek d.d. 2 juni 2016 De Wolden.
Haalbaarheid woningbouwlocaties Bij het vermoeden dat er voor een locatie belemmeringen te verwachten zijn, zijn eerst de onderzoeken m.b.t. de te verwachten.
Organisatieontwikkeling Bijeenkomst voor Informatie en Opinie 9 oktober 2012.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Discussie en vragen CoE Neber Parkstad Limburg Energie Transitie Uitvoeringsprogramma PALET 3.0.
Discussie aan de hand van stellingen. Stelling De kracht van Zuid-Limburg en met name van het zo te noemen Kerngebied ligt in de landschappelijke kwaliteit.
T ransformatie SRE. Herziening Regionale samenwerking Doel: 1. Sterker naar buiten treden. 2. Eenduidig opereren op regionale schaal. 3. Efficiënt (regio)intern.
Lokale invulling betrokkenheid raad bij decentralisaties Datum 4 april 2013.
Herindeling GNL
Regionale raadsbijeenkomst
Bijeenkomst zorgtafel J&O
Kampen merkbaar beter? Proces. Hobbels. Adviezen voor griffiers.
Ontwikkelingen Peuterspeelzaal
Uitvoeringsprogramma Landerd 2020 Sterkte-/zwakteanalyse
Presentatie Commissie Maatschappelijke Zaken september 2010.
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Krachtig inspelen op regionaal-economische opgaven
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
Structuurschets RONDOM KAMPERLAND.
Omgevingswet en omgevingsvisie
Oprichting Regionaal Landschap Schelde–Durme vzw
Uitdagingen voor lokale overheden
Democratische vernieuwing Nijkerk
Kadernota sociaal domein
Duurzaamheidsplan 26 december 2018 Algemene Commissie 17 mei 2016
Advies Commissie GGDrU Regio Amersfoort 21 juni 2018
MEIERIJSTAD 8 juni 2018 Fusiegemeenten ontstaan per
Transcript van de presentatie:

1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering

2 Proces De gemeenteraad van Landerd heeft in juni 2010 het college gevraagd een discussie voor te bereiden over de visie op de toekomst van de gemeente; Gestart met interviews met medewerkers van de gemeente; Discussies met inwoners, maatschappelijke organisaties, bestuurders en politici op 11 januari 2011 in Reek; Interviews met ambtenaren en bestuurders over de “opbrengsten” van 11 januari en de vertaling van de nu voor handen zijnde inzichten, naar een gedragen visie op 2020; Bespreking concept in de voorbereidende vergadering van 18 mei 2011; Forumdiscussie op 30 mei 2011; Vaststelling najaar 2011 door de gemeenteraad; Hierna opstellen uitvoeringsprogramma voor de komende jaren.

3 Onderwerpen Hoofdstuk 1Samenvattende visie Hoofdstuk 2Wonen Hoofdstuk 3Werken Hoofdstuk 4Zorg en voorzieningen Hoofdstuk 5Buitengebied: agrarische sector Hoofdstuk 6 Buitengebied: natuur en recreatie Hoofdstuk 7Regionale samenwerking Hoofdstuk 8Organisatieontwikkeling

4 Uitgangspunt Landerd hanteert het uitgangspunt: behoud van zelfstandigheid als gemeente. Kleinere gemeenten hebben onmiskenbare voordelen. Kortere lijnen tussen bestuur en burger en lagere kosten van de organisatie. De gemeente staat echter niet alleen in deze regio en maakt onderdeel uit van grotere samenwerkingsverbanden. Door middel van samenwerking kunnen de voordelen van de kleine gemeente, gekoppeld worden aan de grotere opgaven die Landerd als onderdeel van de regio heeft.

5 Visie In Landerd zetten in 2020, bewoners, organisaties, ondernemers en de gemeente, zich gezamenlijk in voor een positief woon-, werk- en leefklimaat. De omringende natuur is uitgangspunt voor profilering als recreatiegemeente. Landerd is in 2020 een zelfstandige gemeente, die samenwerkt met andere gemeenten in de regio. Bewoners zetten zich vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid in voor de samenleving, waarbij de gemeente de faciliteiten schept. Ondernemers ervaren in Landerd een positief ondernemersklimaat.

6 Wonen en werken Landerd is in 2020 een gemeente waar het prettig leven is, waar de burger handelt vanuit eigen kracht en medeverantwoordelijkheid, waar een sterke gemeenschapszin heerst en voldoende voorzieningen aanwezig zijn. De gemeente houdt scherp zicht op haar verantwoordelijkheden en treedt regisserend en faciliterend op. Lokale bedrijvigheid vindt in een voor ondernemers positief klimaat plaats.

7 Ontgroening, vergrijzing en krimp Landerd ondervindt in 2020 de gevolgen van ontgroening, vergrijzing en krimp. Dit gegeven zet aan tot aangepaste woningbouw, maatregelen ten behoeve van een positief woon- en leefklimaat voor zowel ouderen als jongeren, kwalitatief goed onderwijs en een sterk verenigingsleven.

8 Natuur en recreatie Landerd profileert zich in 2020 vanuit zijn omringende hoogwaardige natuur en landschap. In 2020 is de recreatiesector, een belangrijke hoeksteen van de lokale economie.

9 Zelfstandigheid Landerd is in 2020 een zelfstandige gemeente, die samenwerkt met andere gemeenten. De aansluiting bij het samenwerkingsverband ‘As-50’, ligt het meest voor de hand.

10 Ambtelijke organisatie Het realiseren van de visie wordt ambtelijk mogelijk gemaakt door een gemeentelijke organisatie, die naar buiten gericht is, zich vraaggestuurd organiseert en die zijn bedrijfsvoering efficiënt en effectief heeft ingericht.

11 Discussie De visie wordt door uw gemeenteraad vastgesteld. Het concept dat nu voorligt is daartoe de eerste aanzet vanuit het college. Uw raad is nu aan zet