De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

MEIERIJSTAD 8 juni 2018 Fusiegemeenten ontstaan per 1-1-2017.

Verwante presentaties


Presentatie over: "MEIERIJSTAD 8 juni 2018 Fusiegemeenten ontstaan per 1-1-2017."— Transcript van de presentatie:

1 MEIERIJSTAD 8 juni 2018 Fusiegemeenten ontstaan per

2 Fusie 2013 eerste besluiten genomen om te komen tot een fusie.
Motieven: een gemeente die er toe doet in de regio. Die in staat is ook op de lange termijn kwalitatief goede dienstverlening te bieden aan bedrijven en burgers. Die voldoende armslag heeft om flexibel in te kunnen spelen op ontwikkelingen in de maatschappij. Een gemeente die in staat is haar burgers alles te bieden wat men nodig heeft om prettig te kunnen leven. Werkgelegenheid, culturele vorming/ontspanning, wonen in het groen maar ook in stedelijk gebied. Er is vooral gezocht naar complementariteit in plaats van meer van hetzelfde. Waarbij de identiteit wordt bepaald door de burgers en niet door het bestuur. Dit jaar nog de grootste gemeente van Noord-Brabant

3 feitjes

4 Wij investeren in de kracht van de samenleving en hebben oog voor de menselijke maat. (visie)

5 Besturingsfilosofie die vertaald is in een passende organisatiefilosofie. Als het bestuur wil investeren in de kracht van de samenleving en oog wil hebben voor de menselijke maat moet dit in de organisatie terug komen. De visie van de organisatie luidt dan ook: Wij zijn de samenleving, wij zijn aandeelhouder, wij zijn de beste, wij zijn Meierijstad. 8 cultuurwaarden ondernemend, klantgericht, betrokken, trots, vertrouwen, innovatief, coöperatief, gastvrij. Om flexibel in te kunnen spelen op ontwikkeling moet de wijze van organiseren ook flexibel zijn en niet hiërarchisch ingesteld. Werkateliers gekoppeld aan zelforganisatie. Programmadragers als regisseur op de bestuurlijke ambitie. Buurtadviseurs gekoppeld aan wijken en dorpen, bedrijfscontactfunctionarissen die bedrijven helpen bij hun zoektocht naar dienstverlening. Contactwethouders voor dorpen en kernen. Al deze maatregelen moeten het mogelijk maken dat de burger de nabijheid van de gemeente blijft ervaren ondanks de grotere schaal.

6 EFFECT VAN DE SCHAALSPRONG
Bestuurlijk Positief: Vermindering bestuurlijke drukte: je kunt meer zelf doen. Opheffen ISD, uittreding belastingsamenwerking. Burgers hebben maar met 1 organisatie te maken. Alle dienstverlening zit bij elkaar. Door de omvang wordt er anders naar je gekeken in de regio. Samen met Den Bosch en Oss (motorblok van de regio). Je bent een speler van formaat. Contactwethouder. Collegiaal bestuur is belangrijk. College wordt meegenomen opiniërend bij diverse onderwerpen. Beleidsproces geeft veel ruimte voor inbreng van betrokkenen en raadsfracties. Doordat al het beleid moet worden geharmoniseerd ben je zichtbaar en weet je wat belangrijk wordt gevonden. Negatief: we zitten nu bij sommige onderwerpen in twee regio’s. WSD, GGD. Tijdelijk Anders: Afstand raad – organisatie. Moet je organiseren.

7 EFFECT VAN DE SCHAALSPRONG
Ambtelijk Positief: Minder formatie op bedrijfsvoering Meer formatie om de ambities te realiseren: buurtadviseurs, accountmanagersbedrijven. Meer specialisten ipv generalisten Professionaliseringsslag. Medewerkers op strategisch niveau (schaal 12) die kunnen de regionale rol pakken. Door de fusie staat de noodzaak van het anders organiseren niet ter discussie. Je kunt het anders organiseren. Leidinggevenden waren vroeger beste jongen of meisje uit de klas op inhoud en zo doorgegroeid. Nu kun je selecteren op andere kwaliteiten. Leidinggeven/coach. Negatief: niet iedere medewerker past deze schaal. Sommige dingen gaan in een kleine gemeente goed zonder hierover afspraken te maken. Nu heb je sneller een procesafspraak nodig. Bijv. telefoontjes etc.

8 EERSTE ERVARINGEN BURGERS/BEDRIJVEN
Burgers zijn nu al tevreden. Opstart was moeizaam maar nu bijna 1 ½ jaar na de start zijn burgers positief. Door de grotere schaal is er meer financiële armslag. Bestuurders zijn nog steeds zichtbaar bij evenementen, bezoeken wijk of dorpbijeenkomsten, er worden wijkschouwen uitgevoerd en in heel het harmonisatieproces wordt er goed naar de burgers geluisterd. Dossiers die lang zijn blijven liggen worden opgepakt en ter besluitvorming gebracht.


Download ppt "MEIERIJSTAD 8 juni 2018 Fusiegemeenten ontstaan per 1-1-2017."

Verwante presentaties


Ads door Google