De rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school. Anjuli Van Damme Lieven Pauwels.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Masterproef door Karl Destoop Academiejaar David Schroyens (Agentschap voor onderwijscommunicatie) Leen Neirynck (Vrij CLB Roeselare)
Advertisements

SSL-studiedagen februari 2011 De invloed van de studieloopbanen in het secundair onderwijs op het succes in het hoger onderwijs Kim Bellens & Jan.
Op stap naar secundair onderwijs
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Allochtone jongeren en criminaliteit, demografische aspecten
Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP.
Seminarie SSL - 26 november 2010
Jeugddelinquentie en levensstijlrisico’s in Brussel
VZW ARKTOS Vier provinciale vormingscentra
SSL-studiedagen februari 2011 De invloed van de belangstelling en de specifieke begaafdheid op de studiekeuze Ellen Deprez en Jan Van Damme.
Gokverslaving.
Allochtonen in het hoger onderwijs
D. Hermans, M.-C. Opdenacker, E. Van de Gaer & J. Van Damme Ongelijke kansen in het secundair onderwijs in Vlaanderen Een longitudinale analyse van de.
Jong geleerd, fout gedaan?
Vriendschapsrelaties van dove en slechthorende adolescenten
Gemiste kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg
Twee-factor Variantie-analyse
Cijferboek sociale ongelijkheid in het Vlaamse onderwijs
GENDERMECHANISMEN IN HET VLAAMSE ONDERWIJS Mieke Van Houtte Universiteit Gent Vakgroep Sociologie.
“Onderwijsonderzoek veronachtzaamt de rol van onderwijsopvattingen als een belangrijke factor voor het welslagen van ICT-integratie op school” J ohan van.
Cultuurparticipatie bij jongeren
Ante Groep 14.
Monitoraat 2: Bronnen.
Open Fora geweld op school en in de vrije tijd
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Sessie B4: Vroegtijdig schoolverlaten.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SSL-conferentie februari.
Een eigen persoonlijkheid
School, strain en jeugddelinquentie: een toets van Agnews contextuele General Strain Theory dr. Hanne Op de Beeck Prof. dr. Lieven Pauwels Prof. dr. Johan.
Congres Uit de Marge, Workshop Onderwijs 24/11/11
Sessie 1 Schoolloopbanen Nele Havermans (FaPOS, K.U.Leuven) Prof. Dr. Em. Jan Van Damme (K.U. Leuven) LAGO studiedag 22 september 2011.
Sessie 4 Interculturaliteit en diversiteit Graziela Dekeyser (FaPOS, K.U.Leuven) Imane Bouzarmat (Ella vzw) LAGO studiedag 22 september 2011.
Diversiteit, sociale cohesie en veiligheid in Amsterdamse buurtcombinaties 2003 en 2008 (work in progress) Floris Vermeulen Universiteit van Amsterdam.
Marginalisering van allochtone jongeren en risicofactoren in hun dagelijks leven L. Eldering & E.J. Knorth.
Van zorgstructuur naar begeleidingscultuur
Hangjongeren in Limburg: Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral, wat drijft hen? Een kwantitatieve studie naar het (anti)sociaal karakter van rondhangen als.
Delinquent gedrag bij Vlaamse jongeren.
“Ontwikkeling van hoogbegaafde leerlingen en schoolse kenmerken”
Onze school - beginsituatie OLVI Gent BSO +90% GOK-leerlingen 20 verschillende nationaliteiten 75% meisjes Enkel 2de en 3de graad = adolescenten Jaarlijkse.
School- en gezinsgerichte preventie: Literatuuronderzoek
Jongeren & Alcohol Jens Allaert.
Voortijdig schoolverlaten
Peiling Project Algemene Vakken in de derde graad bso
Leydi Johana Breuls “In hoeverre speelt de sociale samenstelling van een sportclub een rol in de beslissing van leden om te stoppen?“ 01 Waarom?
STEM monitor juli Doelstellingen STEM-actieplan STEM-actieplan streeft op middellange termijn naar: Meer starters en afgestudeerden.
Alcoholgebruik van Nederlandse jongeren: Effecten van cohort, leeftijd en sekse? Lot Geels, Meike Bartels, Toos van Beijsterveldt, Niels van der Aa, Jenny.
Trends in gezondheidsklachten en gezondheidsgedrag van jongeren Resultaten van de studie Jongeren en gezondheid Lea Maes en Anne Hublet Vakgroep Maatschappelijke.
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Jeugdcultuur week 6 Specifieke groepen het experimenteer gedrag voorbij.
Peiling wiskunde in de derde graad secundair onderwijs
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Ontwikkeling in adolescentie College 1; seksualiteit en verlangen en cognitieve veranderingen.
Hoofdstuk 3 Specifieke groepen Jongens meisjes. Girl power Meisje gelijkwaardig aan jongen Feministische revolutie: man de baas, vrouw indirecte invloed.
B ELANG VAN OUDERS EN VRIENDSCHAPSRELATIES. I NHOUD Onderzoeksproject VMBO- scholen Deelstudie 1 Deelstudie 2 Deelstudie 3 Deelstudie 4 Besluit.
DE EFFECTEN VAN GAMES ONDERZOCHT. INLEIDING  Voorbeeld Robert steinhauser.
Vandenberghe Jolien 1BAOc Onderwerp: opvoedingsstijlen
De seksuele start Timing en kenmerken van de eerste keer, en verbanden met de latere seksuele loopbaan Dra. Katrien Symons Prof. Dr. Mieke Van Houtte Dr.
Monitoraat 2: Bronnen. A. Openboekexamen B. Zoekstrategie C. Refereren.
Situeering stadstoevlucht (vanaf +/- 1970) etnische verscheidenheid onverschilligheid geen politioneel toezicht gemeenschap >>
Annelore Van der Eecken, Robin Kemper, Ilse Derluyn & Lieve Bradt
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Oorzaken van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Peiling burgerzin: goed maar ongelijk
GENDERMECHANISMEN IN HET VLAAMSE ONDERWIJS
Leerlingenoverleg Gent
3. Oorzaken van criminaliteit
Welk schoolklimaat bevordert gelijke onderwijskansen
Gemaakt door: Rick Armand Per Isabelle Melanie en Lars
Cijfergegevens leerrecht
Jongeren in cijfers en letters: Situering van de JOP-monitoren Lieve Bradt Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek, UGent 22 maart 2019.
Transcript van de presentatie:

De rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school. Anjuli Van Damme Lieven Pauwels

 Onveiligheidsbeleving bij adolescenten  Onveiligheidsbeleving vanuit een schoolcontextueel model

Stelling 1: Achtergrondkenmerken van jongeren (geslacht, scholingsgraad en schoolse vertraging) en hun gezin (lage SES, immigratieachtergrond en eenoudergezin) hebben een onafhankelijke invloed op de onveiligheidsbeleving van jongeren. Stelling 2: Structurele kenmerken van scholen (etnische heterogeniteit, negatief sociaal klimaat en blootstelling aan slachtofferschap) hebben een positief effect op de onveiligheidsbeleving van jongeren. Stelling 3: Individueel slachtofferschap van geweld op school heeft een sterke invloed op de onveiligheidsbeleving van jongeren, onafhankelijk van de overige variabelen uit voorgaande stellingen. Stelling 4: De toevoeging van individueel slachtofferschap van geweld op school reduceert de effecten van individuele achtergrondkenmerken en kenmerken van de schoolcontext.

 Slachtofferenquête onder jongeren uit het tweede jaar secundair onderwijs te Lokeren ◦ ASO 53,9 % ◦ TSO 22,1 % ◦ BSO 17.3 % ◦ BUSO 6,6 %  50,9 % jongens49,1% meisjes

 Minder onveiligheidsbeleving dan bij volwassenen.  Groter onveiligheidsgevoel bij meisjes dan bij jongens.  Onveiligheidsgevoel even groot in alle studieniveau’s.

Zijn er nog vragen?