Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
koffieextract en koffiedik
Advertisements

Sudoku puzzels: hoe los je ze op en hoe maak je ze?
Themaweek Water Sectie Techniek.
Titreren.
Powerpoint presentatie Het openen van wijn
BioComposiet Van restafval naar product BioComposiet groep : Perry van Adrichem Ricardo Struik Tim van Paassen Arno Droogers.
Azijn, mosterd, en olie.
Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist.
Veiligheidsmaatregelen tijdens de inzet
GMP and HACCP School Development Project
Er gebeuren gelijktijdig 5 zaken bij je thuis die je aandacht vergen. 1 De telefoon rinkelt 2 De baby huilt 3 Iemand klopt aan de deur 4 Je hebt de was.
Scheidingsmethoden Scheidingsmethodes worden toegepast om mengsels weer uit elkaar te halen ofwel om de stoffen weer te sorteren. Filtreren Indampen Destilleren.
Het beste ei Bakker.
Materie Voorwerpen en stoffen.
Productie Wijn.
Scheikunde. Mengsels scheiden.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Temperatuur en volume Uitzetten of krimpen
Presentatie Sk 1.3 Soorten mengsels.
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
Stoffen en hun eigenschappen
Welke van onderstaande keuzemogelijkheden is geen stofeigenschap?
Eerste Hulp aan stembandlozen In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Herkennen van een stembandloze Mond-op-halsbeademing Stembandloze.
Veilig met brander en vlam
Les week 6 Ultrasoon reiniger. jh2009.
Zuivere stof Dezelfde bouwstenen, meestal moleculen
Wijn.
De kleine dingen van oma's!
Wijn Het proces.
gemaakt door Remco en Kevin!!
Overzicht scheidingsmethoden
Afwegen van de ingrediënten;
Bs.1: onderzoek doen Bs.6: een werkplan maken
Trouble shooting voor het printen. Reservoir: 1) Er zit een coating in het reservoir, zodat bij het printen geen materiaal aan het platform hecht en niet.
DGW H.
Plastic.
Gemaakt door: Daisy Nillesen & Whitney van de Vin.
Behandeling scabiës Met dank aan Ingrid van de Toorn en Gerda van de Berg; verpleegkundigen GGD Regio Utrecht 1.
Snijtechniek en snedige opmerkingen 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock.
Brouwerij de Praght Gepresenteerd door : Aart Vos Rosalie Vos Aad van ‘t Hof.
Stappenplan Bijvullen van de warmtepomp. Stap 1 Zet de kamerthermostaat op een lage stand.
Hygiëne omvat 2 begrippen Reinigen Steriliseren.
Theo Jacobi We beperken ons tot de grootheden die wij als amateur wijnmakers meten.
Het houten huis. Door: Emma Flinsenberg Ilse Strijbosch Julie Leeuwis Annemieke Thijsene Michelle Pelzer.
Was Sorteren en Wassen Leerdoelen : Jij kan de was sorteren. Jij kan de wasmachine instellen. Jij kan de juiste programma en juiste temperatuur kiezen.
RECLAMEFOLDER Wat moet je doen? Materiaal Doe het zo Klaar?
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
De kleine dingen van oma's!
AANLEG GAZON.
AANLEG GAZON.
!Tutorial Bp-Vuurpijlen maken ! Gemaakt door: Yellowcard
1.3 Stofeigenschappen Kenmerk van een stof.
BLOKBOEK NATUUR 7 LES 5 - PLANTEN.
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Wijn maken.
Wijn.
De kleine dingen van oma's!
Appelsap Productie en klaring.
Wijnadditieven sulfiet
Basis Voedingsmiddelen Les 5 Zuivel Melk en melkproducten
beslist geen rocket science
Routineliedjes Eten en drinken Stamp je voeten Dag, dag allemaal
Hoofdstuk 2 Stoffen Wat gaan we vandaag doen? Terugblik Doel
Reinigen & ontsmetten.
Boodschappen doen.
Hoofdstuk 2 Stoffen Wat gaan we vandaag doen? Opening Terugblik
Hoofdstuk 2 Stoffen Wat gaan we vandaag doen? Opening Terugblik
Transcript van de presentatie:

Klaren EN Bottelen Theo Jacobi

Wat is klaren Hoe doe je dat

Klaren is het verwijderen van vaste delen uit een vloeistof. Sap, most of wijn

Geduld Natuurlijke klaring Welke methoden zijn er Geduld Natuurlijke klaring Mechanisch Filteren Klaringsmiddelen

Geduld Natuurlijke klaring Welke methoden zijn er Geduld Natuurlijke klaring Mechanisch Filteren Klaringsmiddelen

Koude versnelt / verbeterd het klaringsproces Natuurlijke klaring Wijn kan pas klaren als hij volledig is uitgegist Koude versnelt / verbeterd het klaringsproces

Je kunt wijn afkoelen tot enkele graden boven 0°C Maar afkoelen onder 0°C versnelt het proces Wijn met 12% alcohol kan tot –5,3 °C afkoelen

Moraal van dit verhaal: Zet ‘s winters je gistingsflessen buiten maar let wel op dat de temperatuur van de wijn niet onder zo’n –6°C komt! Je loopt anders het risico dat de gistingsfles knapt.

Geduld Natuurlijke klaring Welke methoden zijn er Geduld Natuurlijke klaring Mechanisch Filteren Klaringsmiddelen

Filteren Hierbij worden materialen als papier, doek en ook bentoniet als filtermateriaal gebruikt

Vóór het filteren moet de wijn eerst zoveel mogelijk natuurlijk klaren anders raakt je filtermateriaal zeer snel verstopt

Filters gebruik je van grof naar fijn Met sterielfilters verwijder je ook gistcellen

Filtermateriaal moet je eerst zeer goed doorspoelen met water waarin een sulfiet/zuur oplossing zit om smaak afwijking en besmetting te voorkomen

Let er op dat de wijn tijdens het filterproces zo weinig mogelijk met zuurstof in aanraking komt, vul het opvangvat eerst met CO2

Na het filteren het filter in tegenstroom opnieuw zeer goed spoelen eerst met veel water en daarna met een sulfiet/zuur oplossing

Geduld Natuurlijke klaring Welke methoden zijn er Geduld Natuurlijke klaring Mechanisch Filteren Klaringsmiddelen

Klaringmiddelen moeten voldoen aan: Toegelaten voor gebruik in levensmiddelen Een neutrale geur en smaak hebben Niet gemakkelijk oplosbaar in water / wijn Geen kleurverandering veroorzaken Na klaring moet het scheiden van residu en wijn eenvoudig zijn

De belangrijkste klaringsmiddelen zijn: Bentoniet (rein Eerde) Melk Gelatine Bananensap Kieselsol Combinaties van eerder genoemde zaken Looistof/gelatine Vislijm Je eigen beproefde middel of methode Eiwit Eierschalen

Vragen ??? Opmerkingen ?

Bottelen

Als de wijn is geklaard en voldoende tijd heeft gehad op te rijpen ( overzomeren) gaan we bottelen

Bottelen is het verpakken van o. a. wijn in handzame hoeveelheden Bottelen is het verpakken van o.a.wijn in handzame hoeveelheden. Deze handeling heet zo omdat “vroeger” vrijwel alle dranken in een fles of kruik werden verpakt.

Naast de traditionele fles is de “bag in the box” sterk in opkomst als verpakking voor wijn.

Maar eerst het ouderwetse bottelen. Weet waar je flessen vandaan komen Maar eerst het ouderwetse bottelen. Weet waar je flessen vandaan komen. Zorg dat je wijnflessen goed schoon en bacterie vrij zijn.

Zet je gistingsfles na de de laatste keer overhevelen op een plaats van waaruit je kunt bottelen

Vul je wijnfles van onderuit, laat de vulslang tot op de bodem van de fles komen. Vul de fles tot ± 2 cm onder de kurk.

Gebruik een goede niet eerder gebruikte kurk of kunststof stop De kurk /stop moet een sulfiet behandeling hebben ondergaan.

Drijf de kurk met behulp van een kurkapparaat in de fles Drijf de kurk met behulp van een kurkapparaat in de fles. Als de kurk een klein stukje boven de fles uitkomt dan snijd je deze af.

De fles werk je daarna af met een krimphuls en een mooi etiket

Het alcohol percentage Of er sulfiet gebruikt is. Op het etiket MOET (volgens de wet) staan: De inhoud De soort wijn Het alcohol percentage Of er sulfiet gebruikt is.

Daarnaast kun je de naam van de maker, streek of wat dan ook vermelden

Als je je etiket met een inkjet printer hebt gemaakt Als je je etiket met een inkjet printer hebt gemaakt. Bespuit hem dan goed met haarlak

De “bag in de box“ Dit is een VACUUM getrokken plastic “zak” met een kraantje, in een kartonen doos.

Het “bottelen”gaat als volgt: Laat de vulslag helemaal vollopen met wijn en sluit hem luchtdicht aan op het kraantje

Laat de bag vol lopen en sluit het kraantje. Open dan pas en beslist niet eerder het kraantje. Laat de bag vol lopen en sluit het kraantje. Koppel daarna de slang los

Als je het goed gedaan hebt zal de wijn nooit met lucht in aanraking komen ook al tap je wijn uit de bag.

Voor het etiketteren gelden dezelfde eisen als voor een fles

Vragen???