Business Case Indoor Sportaccommodatie Asperen Oplegnotitie I C S a d v i s e u r s.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Peter van Asperen 2 3 Haute Equipe Subsidies 4 (Innovatieve) financiering.
Advertisements

Hypotheekvormen Er zijn diverse hypotheekvormen mogelijk. Elke vorm met z'n eigen kenmerken en z'n eigen voordelen. Het hangt dus van uw omstandigheden.
Accommodatiebeleid Inspraak en informatiebijeenkomst Overige accommodaties 30 januari 2013.
Biobank symposium 31 mei 2013 Lot Winkel, manager bedrijfsvoering DLA
Agenda  Les 13  wkn 13 2e  hs 2.4 overige kosten
Nieuwe opzet duale raadsvoorstellen Essentie Gorcumse model Raadsbijeenkomst 13 februari 2007 in vervolg op 21 september 2006.
19 augustus 2014 Nu en in de toekomst Samen uw woonwensen realiseren.
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN. WAAROM VISITATIE? VISITATIE IS EEN VERANTWOORDINGSINSTRUMENT OVER DE PRESTATIES VAN WONINGCORPORATIES. EEN.
Informatiebijeenkomst subsidie cultuur 2013 – 2016 , 3e tender Raymond Tassenaar adviseur subsidieverlening 8 oktober 2014.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Persoonsgebonden budget.
-vervallen Ecotaks regeling -nieuwe subsidieregeling ministerie VWS Michel Gies 28 september 2015.
Algemene Ledenvergadering 12 oktober 2015 Financiële presentatie.
Social work Week 2.
R EKENEN MET MAATSCHAPPELIJK V ASTGOED Henk de Kok Assetmanager winkels, horeca, bedrijfsruimten en kantoren Stadsontwikkeling Rotterdam 19 december 2011.
Informatiebijeenkomst inzake subsidieregeling Cultuur Eindhoven februari 2016.
SpaarBV presentatie november 2015 Algemeen telefoonnummer:
Koninkrijksspelen voor de jeugd Update: 5 jan Presentatie Staten 6 januari 2009.
Financieringsplan bouw en verbouw van een accommodatie.
15 maart 2016 TKI Gas Programmalijn LNG Tender 2016, sluiting 14 juni Jeroen van Hengstum, RVO
MIT en KEI informatiebijeenkomst MIT 2016 KennisvoucherRVO Innovatie-adviesprojectSNN HaalbaarheidsprojectSNN R&D samenwerkingsproject SNN
Wanneer en hoe regel je je financiering. Programma Welkom Voorstellen Svn en bank Toelichting op proces financiering Vragen.
Prestatie afspraken met Union1 Prestatie afspraken Gemeente Oud-Beijerland en Union Commissie Ruimte + Commissie Samenleving 3 december 2008.
Oplossingsrichtingen onderwijshuisvesting Reek.. Ontwikkelingen Stichting Maashorst ambieert naast uitbreidingsmogelijkheden van de Vlinder, ook.
CLUBHUIS BWV DE EEM onderzoek renovatie Model A financieel bouwcommissie, april 2011.
Dekkingsplan ten behoeve van definitieve begroting
Presentatie: Financiële verordening 2013 Notitie Reserves en Voorzieningen 2013.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Discussienota Bouwgrondprijs voorbereidende raadsvergadering 22 juni 2010.
TOELICHTINGEN BIJ STAP 1 Toelichting Projectnaam van het sectorplan Geef het project een logische naam van maximaal 50 tekens inclusief spaties. Toegestaan.
Passantenhaven Cadzand1. Passantenhaven Cadzand-Bad Een wezenlijke versterking voor de Badplaats Passantenhaven Cadzand.
Risicomanagement themabijeenkomst maandag 7 januari 2013.
Caspar Boendermaker Wissenkerke, 26 september 2013 Afwegingen MFA / Stadspolder.
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Bevindingen jaarrekeningcontrole 2014 Gemeente Dordrecht Dordrecht Rein-Aart van Vugt JaapJan Visser 1 Auditcommissie.
Businesscase als sturingsinstrument Presentatie voor de raad op 10 november 2014 WELKOM.
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
1 Verbeterplan Zwembad “De Marke”” in opdracht van gemeente Hattem Maart 2014.
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Adviescommissie gemeenteraad gemeente Dordrecht Dordrecht 9 februari 2012 Rein-Aart van Vugt JaapJan Visser 1.
Concept-voorstel nieuwe opzet programmabegroting t.b.v. de Raadswerkgroep ‘strategisch sturen met programma’s’ 18 februari 2010.
Informatieavond subsidie- en accommodatiebeleid Gulpen, 2 juni 2009.
Informatiemarkt 5 april 2012 Herstructureringsfaciliteit voor Sw-bedrijf Rijnstreek (SWA) Marjolein Buis Strategisch adviseur maatschappelijke ontwikkeling.
Haalbaarheid woningbouwlocaties Bij het vermoeden dat er voor een locatie belemmeringen te verwachten zijn, zijn eerst de onderzoeken m.b.t. de te verwachten.
Heroverweging onderwijshuisvesting Reek.. Uitgangssituatie. Locatie voormalige kleuterschool, pand is inmiddels gesloopt. De Vlinder Basisschool De Kreek’l.
Stimuleringsfonds 2016 Bijeenkomst 31 mei 2016 De Baander Dalen.
WALCHEREN VOOR ELKAAR WOG 4: afronding fase 1 en doorontwikkeling AGENDA 1.Opening 2.Verslag/terugblik vorige overlegtafel 3.Afspraken proces en besluitvorming.
AHAD vervolg1 Vervolg besluitvorming bezuinigingen Alle Hens aan Dek raadsbijeenkomst 2 februari 2010.
Kosten sociaal domein 2015 COMMISSIE SAMENLEVING 29 MAART 2016.
Landelijke raad 11 juni 2016 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Woningbedrijf Oirschot Privatiseren of handhaven vanuit financieel perspectief 16 januari 2007 Henk van Rens Leon van den Hoogen.
Bijeenkomst Fractievoorzitters Kempenhorst College 24 juni 2009.
SAMEN STERK VOOR UW CLUB
Coöperatief Dividend Rabofondsen 24 November 2016.
Informatieavond Beheer Donaties Vluchtelingen Zaanstad
Realisatie MFA Kortgene Fiscaal, governance en financieel
Bouwen aan de toekomst II
Tijdelijke woningen gemeente Leiden
Toelichting jaarrekening 2016
Aanbesteding schoonmaak en sanitaire artikelen
Best Value Procurement Klant-, Zaak-, ArchiefSysteem
Adviescommissie gemeenteraad gemeente Dordrecht
Subsidiëren vrijwilligersorganisaties
Tijdelijke subsidieregels Innovatiegelden
Tijdelijke subsidieregels Innovatiegelden
Bijeenkomst Certificaathouders
Subsidies & alternatieve financiering
Stand van zaken 25 Oktober 2013
Welkom op de najaarsvergadering in de SKALM 13 nov 2018
De Openingsbalans Bij een startend bedrijf bestaat de openingsbalans uit een investeringsbegroting en een financieringsbegroting.
POP 3 Investeringen in infrastructuur t.b.v. landbouwbedrijven
POP 3 Flevoland Niet-productieve investeringen water
Touroperator SunShine
Transcript van de presentatie:

Business Case Indoor Sportaccommodatie Asperen Oplegnotitie I C S a d v i s e u r s

Vervolg Op donderdag 30 januari jl. heeft de gemeenteraad het raadsvoorstel met betrekking tot de binnensportaccommodatie in Asperen besproken. Door de gemeenteraad is aangegeven dat voor besluitvorming een aantal zaken uit de business case nader moet worden uitgewerkt en/of verduidelijkt. De gemeenteraad heeft hiertoe een amendement ingediend. In dit amendement wordt aan het college de volgende opdracht gegeven ten behoeve van de raadsvergadering van 6 maart aanstaande: Opdracht vanuit het amendement: 1 – Een nadere uitwerking van de scenario’s 1 en 4, zodat deze qua beheer en exploitatie voldoen aan de staatsteunregels en een sluitende business case gepresenteerd wordt waarin duidelijk en realistisch is weergegeven wat de gemeentelijke financiële bijdrage per scenario zal zijn. 2 - Nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden om voor de onder A genoemde scenario’s een sluitende business case te realiseren: o.a. marktconsultatie, subsidiemogelijkheden, inbreng cafetaria De Wiel en stimuleren gebruik overdag. 3 - Omvang van een gemeentelijke garantstelling voor een bancaire financiering ter dekking van de investeringskosten duidelijk in kaart te brengen. In deze oplegnotitie is een aantal onderdelen van deze opdracht verder uitgewerkt. Tevens is de impact hiervan op de business case inzichtelijk gemaakt. 2

Marktconsultatie Op 12 februari 2014 is een marktconsultatie gestart om een realistischer beeld te krijgen van de verwachte investeringskosten van de beoogde ontwikkeling. In de consultatie is aan de deelnemende partijen gevraagd een inschatting te geven van de bouwkosten en bijkomende kosten. Verder is gevraagd naar mogelijke optimalisaties en risico’s in de planvorming, het proces en de planning. Uiteindelijk hebben 3 marktpartijen op 20 februari hun bijdrage aangeleverd. Bestudering van de bijdragen van de marktpartijen heeft geleid tot de volgende bijstelling van de geraamde investeringskosten (stichtingskosten en locatie gebonden kosten): 3 KostenramingScenario 1Scenario 4 Stichtingskosten€ ,-€ ,- Locatie gebonden kosten€ ,- Subtotaal€ ,-€ ,- Post onvoorzien€ ,- Totale investering€ ,-€ ,- Raming Business Case€ ,-€ ,- Noot: alle bedragen zijn afgerond op € ,- om schijnnauwkeurigheid te voorkomen. Resultaat marktconsultatie: Verwachte investeringskosten liggen boven de raming uit business case.

Subsidiemogelijkheden (I) De provincie Gelderland stelt in het kader van de subsidieregeling “Gelderland Sport! 2013 – 2016” middelen beschikbaar voor onder andere “Excellente prestaties”. Subsidiabele activiteit in deze categorie is “de bouw van een multifunctionele breedtesportaccommodatie”. De provincie stelt een groot aantal criteria om in aanmerking te komen voor deze subsidie. De beoogde ontwikkeling uit de business case voldoet aan alle gestelde criteria. Vervolgens wordt de hoogte van de subsidiebijdrage gebaseerd op de onrendabele top (op de investering) en mag deze maximaal 50% van de stichtingskosten bedragen. De stichtingskosten, waarin de locatie gebonden kosten niet zijn meegenomen, bedragen € 2,5 miljoen bij scenario 1 en € 2,2 miljoen bij scenario 4. In het onderstaande overzicht is per scenario aangegeven wat de onrendabele top bedraagt en welk percentage van de investering dit vormt. Geconcludeerd wordt dat scenario 4 direct kansen biedt voor subsidiering. De maximale subsidiebijdrage bedraagt € ,- bij een rentevaste periode van 25 jaar en € ,- bij een rentevaste periode van 10 jaar. Om te zorgen dat scenario 1 ook kansrijk is voor subsidiering dient de onrendabele top maximaal 50% van de investering te bedragen. Om dit realiseren is een éénmalige bijdrage van respectievelijk € ,- of € ,- nodig of een gemiddelde jaarlijkse bijdrage (over 40 jaar) van respectievelijk € ,- of € 9.600,-. Indien de genoemde bijdrage wordt geleverd bedraagt de maximale subsidiebijdrage € ,-. Belangrijk te benoemen is dat alleen een subsidiebijdrage wordt verstrekt in het geval van een onrendabele top (oftewel een niet sluitende business case). Verder is het niet bekend hoe de werkelijke subsidiebijdrage wordt bepaald. De doorlooptijd van een dergelijke subsidieaanvraag bedraagt circa 13 weken.

Subsidiemogelijkheden (II) Naast Gelderland Sport! is er nog de subsidieregeling ‘Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen’. De beoogde binnensportaccommdatie komt niet voor deze regeling in aanmerking omdat het niet voldoet aan het criterium ‘bij de subsidiabele activiteit zijn ten minste drie van de volgende functies betrokken: welzijn, educatie, cultuur, zorg, maatschappelijke dienstverlening en zakelijke dienstverlening’. Bijdrage De Wiel In de business case is in de uitgewerkte scenario’s geen aparte ruimte opgenomen voor De Wiel. In de marktconsultatie is de inpassing meegenomen. Hierbij is als uitgangspunt gehanteerd dat deze binnen het bestaande ruimteprogramma wordt gerealiseerd. Door De Wiel is aangegeven (aan WISA) dat zij een structurele bijdrage van ca. € 7.000,- kunnen leveren. Belangrijk te vermelden is dat nadere afspraken met De Wiel over de inpassing in de accommodatie en exploitatie van de ruimte nog moeten worden gemaakt. 5

Impact business case De business case is nader uitgewerkt en geoptimaliseerd. De volgende aspecten zijn in financiën van de business case verwerkt: Resultaten marktconsultatie (inclusief post onvoorzien) Inbreng van De Wiel Alternatieve financiering – rentevaste periode 10 jaar (optioneel) Indien voor een rentevaste periode van 10 jaar wordt gekozen bedraagt het rentepercentage 2,46% (BNG per ). Uitgangspunt blijft een lening en aflossing voor een periode van 40 jaar. Na10 jaar dient opnieuw een rentepercentage te worden overeengekomen. Het risico bestaat dat het rentepercentage en daarmee de kapitaallasten hoger worden. 6 Scenario 1 1 – rente 10 jaar vast 4 4 – rente 10 jaar vast Gemiddelde saldo per jaar (over 40 jaar)* (netto contant) € ,-€ ,-€ ,-€ ,- Tekort eerste 10 jaar (netto contant) € ,-€ ,-€ ,-€ ,-

Garantstelling Als uitgangspunt voor de business case wordt gehanteerd dat de gemeente wordt gevraagd om volledig garant te staat voor de bancaire lening die de boogde stichting aangaat. Eerder is een mogelijke garantstelling door de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) onderzocht. Deze partij kent echter een aantal randvoorwaarden, waardoor de business case naar verwachting niet positief wordt beïnvloed (bv. lineaire aflossing in 15 jaar en éénmalige bijdrage). In het vervolg dient te worden bekeken of een deel van de garantie onder dezelfde voorwaarden (als van de gemeente) bij de SWS kan worden ondergebracht. Op basis van de aangepaste raming van de investering en de (éénmalige) bijdrage vanuit de WISA dient de gemeente garant te staan voor de volgende bancaire lening: 7 ScenarioInvesteringÉénmalige bijdrageBenodigd vermogen 1: Maximaal€ ,-€ ,-€ ,- 4: Combi€ ,-€ ,-€ ,- Gevraagde garantstelling