24 april 2016 Zoetermeer.  de eerste eeuwen vierde de kerk Pasen tegelijk met het Joodse Pesach;

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Overwinnend leven, vandaag en morgen
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Ons PASCHA is geslacht.
25 april 2013 bijbelstudie nr. 9 Vanaf hoofdstuk 5:1 1.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
de genezing te Bethesda
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
De allergrootste liefde
Urk 1 december Want ALLEN hebben gezondigd en derven de heerlijkheid Gods, 24 en worden OM NIET GERECHTVAARDIGD uit zijn GENADE, door de verlossing.
De wapenrusting van God 2. WELKE STRIJD?.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Romeinen 6:1-11 Betekent dit nu dat we moeten blijven zondigen om de genade te laten toenemen? Dat in geen geval. Hoe zouden wij, die dood zijn voor.
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
Genade en veroordeling
Romeinen 8:11 En indien de geest van Degene, die Jezus uit de doden opgewekt heeft, in u woont…
Het wassen van voeten.
Romeinen 15:29-33 Slot en zegenbede.
Deel II verzoening.
Pasen & Pinksteren op één dag!
OVERVLOEDIG IN HET WERK DES HEREN. 22 Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. NIET: allen in Christus…
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
HET FEEST VAN ONGEZUURDE BRODEN. 4 Dit zijn de feesttijden (lett. hoogtijden) des HEREN, heilige samenkomsten, die gij uitroepen zult op de daarvoor.
1. 16 Weet gij niet, dat gij Gods tempel zijt en dat de Geest Gods in u woont? 1Korinthe
Van de GENADE vervallen.
Hoofdstuk 3 vers 1- 5 Een vermaning om standvastig te blijven in het geloof.
Johannes 1:17 (NBV) De wet is door Mozes gegeven, maar goedheid (grondtekst: genade) en waarheid zijn met (in de persoon van) Jezus Christus gekomen. 14.
“De andere kant van de medaille”
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De wijsheid van God in Jezus. gelijkenis van de pachters.
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Hoofdstuk 5 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Emmeloord Amstelland 2 Over het boek Jozua Hoofdstuk 5.
Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
Hoe luister je naar de wet van God?
Avondmaal: maaltijd voor bekeerde christenen
Dopen U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus omkleed. Galaten 3: 27 Vooraf: Marga kondigt video-interview aan Na.
Bodegraven. terugblik: de aard van het opstandingslichaam  korrel zaad > plant  aardse lichamen > hemellichamen  vergankelijk > onvergankelijk.
Strijd tegen de zonde?.
WAT IS NIEUW? 4 jan Zoetermeer.
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
eind december... sinds duizenden jaren... midwinterzonnewende 2.
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Hebreeën 8 1 De hoofdzaak van ons onderwerp is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is ter rechterzijde van de troon der majesteit in de.
18 augustus 2013 Den Haag. 11 Het woord is betrouwbaar: immers, indien wij met Hem stierven, zullen wij ook met Hem leven; 12 indien wij volharden, zullen.
Standvastig... waarin?.
2 58 Daarom, mijn geliefde broeders… 20 Maar nu, Christus is opgewekt, als Eersteling…" 1Korinthe 15 3.
De week van Pasen (II) HET PASCHA Leviticus 23 & Exodus 12.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Sola Scriptura - alleen de Schrift Solus Christus – alleen Christus Sola Gratia – alleen genade Sola Fide – alleen geloof Soli Deo Gloria – alleen GOD.
Het evangelie van de opstanding
"het woord der verzoening"
Samen met Christus 3 mei 2015 Urk. Kolossenzen 3 1 Indien gij dan met Christus opgewekt zijt, zoekt de dingen, die boven zijn, waar Christus is, gezeten.
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
26 april 2015 Zoetermeer. Efeze 1 5 In liefde heeft Hij ons tevoren ertoe bestemd als zonen van Hem te worden aangenomen door Jezus Christus, naar het.
13 sept Zoetermeer. wat aan Romeinen 6 (direct) vooraf ging...  door één daad van ongehoorzaamheid zijn alle mensen veroordeeld tot zonde en dood;
Samen met de Heer 1 Thessalonicenzen 5:4-11. En tot die de duiven verkopen zei Hij: "Neemt deze weg van hier, maakt van het huis van Mijn Vader geen handelshuis!“
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Er is geen veroordeling meer Romeinen 8:1-17
31 januari 2016 Zoetermeer. Hand.16:6 en 18:23 Galaten 4 13 Ja, jullie weten, dat ik aan jullie (...) heb geëvangeliseerd (...) 14 (...) jullie hebben.
UW HEER LEEFT – het leven loopt niet dood 1. Hij liep niet dood op het kruis; maar leeft bij zijn Vader 2. U loopt niet dood in de zonde; leef voor uw.
10 juni 2016 Maarn. inleiding  NBG51 – 'rijkdom der uitverkorenen'  samenhang met thema vorig jaar.
15 mei 2015 Urk 10 kenmerken van Gods geest in Romeinen 8.
Brief aan de Galaten -20- geloof – vrijkoping belofte.
De vrucht van het kruis! Pasen en Pinksteren. 1 Cor. 5:7-8
Gods Verlangen ???.
in nieuwheid van leven wandelen
20 Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef ik, (dat is), niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij. Galaten 2:20 NBG.
de brief aan de Romeinen
Transcript van de presentatie:

24 april 2016 Zoetermeer

 de eerste eeuwen vierde de kerk Pasen tegelijk met het Joodse Pesach;

 sinds het concilie van Nicea (325 AD) heeft de kerk dit losgekoppeld. Voortaan werd het: de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente....

 de eerste eeuwen vierde de kerk Pasen tegelijk met het Joodse Pesach;  sinds het concilie van Nicea (325 AD) heeft de kerk dit losgekoppeld. Voortaan werd het: de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente....  tenzij Pasen bij gelegenheid zou samenvallen met Peach, in dat geval wordt Pasen een week verschoven.

Pesach Aviv/ Nisan zeven dagen féést van ongezuurde broden slachting Pascha

1Korinthe 5 6 Uw roem deugt niet. Weet gij niet, dat een weinig zuurdeeg het gehele deeg zuur maakt? zie het voorgaande >

1Korinthe 5 1 Inderdaad men spreekt van hoererij onder jullie, en zulk een hoererij, als zelfs onder de natiën niet voorkomt, dat iemand de vrouw van zijn vader heeft. jullie zijn opgeblazen 2 En jullie zijn opgeblazen in plaats van u veeleer te bedroeven, opdat de bedrijver van dit werk uit jullie midden weggenomen zal worden.

1Korinthe 5 1 Inderdaad men spreekt van hoererij onder jullie, en zulk een hoererij, als zelfs onder de natiën niet voorkomt, dat iemand de vrouw van zijn vader heeft. 2 En jullie zijn opgeblazen in plaats van u veeleer te bedroeven, opdat de bedrijver van dit werk uit jullie midden weggenomen zal worden.

1Korinthe 5 6 Uw roem deugt niet. Weet gij niet, dat een weinig zuurdeeg het gehele deeg zuur maakt? zie ook 1Korinthe 1 >

1Korinthe 1 geen vlees zou roemen 29 opdat geen vlees zou roemen voor God. uit Hem is het 30 Maar uit Hem is het, dat gij in Christus Jezus zijt, die ons van God is geworden wijsheid: rechtvaardigheid, heiliging en verlossing, roeme in de Here 31 opdat het zij, gelijk geschreven staat: Wie roemt, roeme in de Here.

1Korinthe 5 6 Uw roem deugt niet. Weet gij niet, dat een weinig zuurdeeg het gehele deeg zuur maakt? zie ook Galaten 5>

Galaten 5 7 Gij liept goed. Wie is u in de weg gekomen, dat gij aan de waarheid niet meer gehoorzaamt? 8 Die overreding kwam niet van Hem, die u roept. Een weinig zuurdeeg maakt het gehele deeg zuur. 9 Een weinig zuurdeeg maakt het gehele deeg zuur.

1Korinthe 5 7 Doet het oude zuurdeeg weg, opdat gij een vers deeg moogt zijn; gij zijt immers ongezuurd. Want ook ons paaslam is geslacht: Christus. = deeg van GISTeren

1Korinthe 5 7 Doet het oude zuurdeeg weg, opdat gij een vers deeg moogt zijn; gij zijt immers ongezuurd. Want ook ons paaslam is geslacht: Christus. = jullie identiteit! >

2Korinthe 5 17 Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping een nieuwe schepping; HET OUDE IS VOORBIJGEGAAN HET OUDE IS VOORBIJGEGAAN, zie, het nieuwe is gekomen.

1Korinthe 5 7 Doet het oude zuurdeeg weg, opdat gij een vers deeg moogt zijn; gij zijt immers ongezuurd. Want ook ons paaslam is geslacht: Christus. precies op de dag van Pascha, vlak vóór het feest

Pesach Aviv/ Nisan zeven dagen féést van ongezuurde broden slachting Pascha – Christus stierf 1e dag feest – geen arbeid

Pesach Aviv/ Nisan zeven dagen féést van ongezuurde broden slachting Pascha – Christus stierf 1e dag feest – geen arbeid "daags na de sabbat" = eerstelingsschoof = Christus werd opgewekt!

1Korinthe 5 8 Laten wij derhalve feest vieren, niet met oud zuurdeeg, noch met zuurdeeg van slechtheid en boosheid, maar met het ongezuurde brood van reinheid en waarheid. deze brief is vermoedelijk rond Pesach verstuurd >

1Korinthe 16 7 Want ik wil u thans niet in het voorbijgaan bezoeken, want ik hoop enige tijd bij u te blijven, als de Here het toestaat. 8 Maar ik zal nog tot Pinksteren te Efeze blijven; 9 want mij is een grote en machtige deur geopend en er zijn vele tegenstanders.

1Korinthe 5 8 Laten wij derhalve feest vieren, niet met oud zuurdeeg, noch met zuurdeeg van slechtheid en boosheid, maar met het ongezuurde brood van reinheid en waarheid.

1Korinthe 5 8 Laten wij derhalve feest vieren, niet met oud zuurdeeg, noch met zuurdeeg van slechtheid en boosheid, maar met het ongezuurde brood van reinheid en waarheid. zuurdeeg typeert het 'oude', 'het vlees', "slechtheid en boosheid" > al wat verzuurt en de 'genade" (=vreugde) verstoort

1Korinthe 5 8 Laten wij derhalve feest vieren, niet met oud zuurdeeg, noch met zuurdeeg van slechtheid en boosheid, maar met het ongezuurde brood van reinheid en waarheid. ongezuurd = zuiver, oprechtheid & waarheid

Romeinen 6 10 Want wat zijn dood betreft, is Hij voor de zonde eens voor altijd gestorven; wat zijn leven betreft, leeft Hij voor God. 11 Zo rekent ook jullie, dat jullie wel doden zijn voor de zonde, maar levenden voor God in Christus Jezus. 12 Laat dan de zonde niet langer koning zijn in jullie sterfelijk lichaam...