Netwerken 1 Enigma Netwerken paragraaf 1, 2 en 3.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Deel 1, Blok 2, Datacommunicatie
Advertisements

Hardware voor draadloos netwerk
Netwerken soorten verbindingen protocollen soorten signalen
EEN INTRODUCTIE. Wat is een firewall?  Een firewall is een systeem of een groep van systemen dat zorgt voor de beveiliging van je intranet (of intern.
Blok 7: netwerken Les 7 Christian Bokhove.
Netwerken. Wat is een netwerk? Je spreekt van een netwerk van zodra twee of meer computers met elkaar verbonden zijn. Je kan thuis een klein netwerkje.
Blok 7: netwerken Les 6 Christian Bokhove. Internet Protocol - IP  De Internet Service verschaft een dienst die: – Vebindingsloos is – Onbetrouwbaar.
Voorbeeld Betaalautomaat objecten (“wie”) klant bank interface (“wat”)
Vervolg theorie Orientatie voor de nieuwe opdracht.
Informatica Blok 2 Hoofdstuk 5
Opdracht 25 IIIIk ga enkele informatie verzamelen over communicatie.
Presentatie Thuisnetwerken
Datacommunicatie en Netwerken Les 3: Let’s get physical
Blok 7: netwerken Les 8 Christian Bokhove.
Mobiele Netwerken Op weg naar UMTS Tom Geysen – 3 BO.
Confidential 1 Trends in ICT J. Bruijning KPN Research 8 juni 2001.
Blok 7: netwerken Les 5 Christian Bokhove.
Blok 7: netwerken Les 1 Christian Bokhove
Lezing door Kick de Wolff
Netwerken / Internet ICT Infrastructuren David N. Jansen.
Informatica Blok 1 Hoofdstuk 2
Netwerken (2) Informatica.
Wat is een netwerk? Een vaste groep gemeenteleden die elkaar helpt om Jezus te volgen in hun dagelijks leven. Netwerken.
Grip op IT.
SBARR VSV
Informatica Netwerken (1). Informatica Netwerken Verschillende afmetingen –LAN (Local Area Network) –MAN (Metropolitan Area Network) –WAN (Wide Area Network)
Communicatieproblemen
Het verschil tussen telefoon en . Telefoon Telefoon is het communicatiemiddel waarmee je elkaar met een telefoon kan oproepen en zo met iemand kan.
Coach’s Eye: sometimes all it takes is looking at a specific moment to improve your performance.
Phone Challenge Workshop Mbo niveau l Jouw telefoonkosten l Film ‘Een dag vol data’ l Dataquiz l Abonnementen vergelijken l De Mobiel Profiel.
Wie heeft de regie in mijn leven? Als je bovenmatige inspanning een matig resultaat oplevert…
Iedereen gebruikt social media.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Mobiele Telefoons. Corné en Maurice 4FA Informatica 2012/2013.
De PR van Inner Wheel Stilzwijgend of met tromgeroffel?
Haarlem Foto’s op computer en internet Cloud. Haarlem Werken met Google foto’s.
FOTOREPORTAGE MATHIJS INTERNET. Dit is het nieuwe teken van Google Chrome Dit is het oude teken van Google Chrome Dit is het teken van internet Explorer.
Informatica Welkom! 31 January, Les C-1. informatica Module 5.1 Basis van netwerk/internet 2 Les C-1.
COMPUTERLES 1 Introductie. Inhoud ■Inleiding ■Wat is een computer? ■Waarom gebruiken we Windows?
Bring Your Own Device OUDERAVOND BS D’N HEIAKKER DEURNE 3 JUNI 2014.
ARRIVA.NL Pilot Touch&Travel Arriva Nederland Bas van Weele | 26 september 2014.
Ontstaan en werking van het internet De Cloud. Inhoud Geschiedenis Computer Ontstaan internet Werking internet The Cloud Toepassing.
Veilig Online. Wat als Facebook een dag niet werkte?
Netwerken 2 Enigma Netwerken paragraaf 4 en 5. Snelheid van een verbinding Communicatie is het verzenden van een bericht van een zender naar een ontvanger.
Aubid Sarwar 4FD Betalen via Internet Waarom dit onderwerp? Wij kozen dit onderwerp omdat er tegenwoordig veel inkopen via internet gedaan worden en.
Netwerken 5 Enigma Netwerken paragraaf 8. Transportlaag Netwerklaag (IP-protocol) Best-effort pakketcommunicatie Transportlaag (UDP- en TCP-protocol)
Netwerken 7 Enigma Netwerken paragraaf 10. Fysieke laag (linklaag) Het medium waarover de data getransporteerd wordt Bedrade verbinding (elektrisch of.
Netwerken 6 Enigma Netwerken paragraaf 9. Applicatielaag End-to-end principe De infrastructuur (het internet) staat los van de toepassingen Makkelijk.
Netwerken 3 Enigma Netwerken paragraaf 6. Internet als universele Logische laag We zagen dat het Internet de universele laag tussen de applicatie en de.
Noorderportal voor studenten
Introductie ‘Hacklab MOOC’
Wat is het Hoe stel ik het in Hoe kan ik het gebruiken
Internet of Things (IoT)
H1 Media en communicatie
M5 Datacommunicatie Applicatielaag
Presentatie 1 Goos de Jong
OPENINGSCASE: Het Okanagan-Skaha School District doet meer met minder door te profiteren van netwerken en internet.
M5 Datacommunicatie Transportlaag
Welkom bij het leernetwerk Ouderen in het Vizier!
Basics over communicatie
THEMA 2 Nederland is overal Les 1 – De wereld in een straat
Een thuisnetwerk maken
Netwerken soorten verbindingen protocollen soorten signalen
M5 Datacommunicatie Netwerklaag
Chromecast Door Google.
Digitale geletterdheid
Netwerken & Internet 3.
Netwerken & Internet 2.
Netwerken & Internet 1.
PUBLIEK Projector 2+
Transcript van de presentatie:

Netwerken 1 Enigma Netwerken paragraaf 1, 2 en 3

Internet: universele infrastructuur Computernetwerken hebben de wereld veranderd. We leven nu in het “Informatietijdperk” Het internet is een universeel platform waarop ontelbare verschillende soorten applicaties, diensten en apparaten kunnen communiceren met elkaar. Communiceren: informatie overbrengen van een zender naar een ontvanger via een kanaal Universeel: Het is niet bedoeld voor 1 specifieke toepassing, dienst of apparaat, maar juist voor zoveel mogelijk verschillende

Universeel Enerzijds zijn er ontelbaar veel toepassingen die het internet als medium gebruiken: Webpagina’s, twitter, videostreams, , torrents, videoconferencing, gaming, etc, etc…. Anderzijds zijn er vele verschillende manieren om met het internet te verbinden: Ethernet, 4G, Wifi, etc.. Gebruikers en applicaties moeten werken, zonder hinder van deze verschillen te ondervinden. Ik moet met mijn telefoon via 4G een kunnen sturen met mijn Gmail app die jij op je laptop via wifi kunt bekijken in de webversie van Outlook in je Chrome browser

Lagen Om universaliteit te realiseren moeten we denken in verschillende abstractielagen lagen die deze verschillen van elkaar scheiden. Zo hoeft een applicatie niet te weten hoe de fysieke verbinding eruit ziet en de fysieke verbinding kan zijn werk doen zonder te weten wat voor data hij verzendt. Application Logic Physical Application Logic Physical Zender Ontvanger TwitterBrowserGameSpotify Internet protocols WifiEthernet4G

Communicatie Dit is stiekem ook het lagen-model!

Protocollen Protocollen zijn afspraken die gemaakt worden om communicatie goed te laten verlopen. IS nodig voor functioneren netwerken Voorbeelden uit dagelijks leven: Standaardiseren van interactie, zodat de deelnemers op elk moment weten wat er van hen verwacht wordt en wat ze van de andere deelnemers kunnen verwachten Voorkomen dat er meer dan één deelnemer tegelijk spreekt, of standaardoplossingen voor als dat wel gebeurt

Circuit-switching en Packet -switching Circuit-switched netwerk een verbinding krijgt een vast communicatiekanaal gedurende de gehele communicatie  analoge telefonie. Nadeel: het kanaal blijft gedurende de hele communicatie bezet. Packet-switched network berichten worden opgesplitst in kleine pakketten. De pakketten worden door elkaar en eventueel via verschillende wegen verstuurd  computernetwerk Voordeel: kanaal wordt niet langer gebruikt dan voor het transport nodig is. Animatie ter illustratie