Charpentier (1643-1704) Te Deum Geleid luisteren © Pieter Seuren.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Test computertermen: Deze test gaat over de vorige les. Je krijgt steeds een vraag te zien waarop je het juist antwoord moet aanklikken. Is je antwoord.
Advertisements

Algemene Weetjes Over Tekst verklaren en het CSE.
HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Klik op de oefening die je wil maken:
HANDLEIDING ONLINE BESTELLEN. Ga naar en klik op catalogus.
1. Spreek de woorden ritmisch uit op de muziek.
Pianoles heeft onmiddellijk
Handboek verzenden van Nieuwsbrief Caribbean.nl 12 september 2012 •Ga naar CMS •Kies Nieuwsbrief Caribbean.nl.
Aflezen van analoge en digitale meetinstrumenten
Neus-, keelamandelen en trommelvliesbuisjes
Op zoek naar emotie Gemaakt door: Chantal en Carlijn.
foto's door Casper görannsson
Welkom iPad of Laptop uit. Tassen tegen de achterwand s.v.p. Ga rustig zitten en wacht tot de les begint. Tafels staan opgestapeld, blaadje met pen ligt.
Video Verwerking Movie Maker
De internet-encyclopdie voor kinderen
Hoog Leer noten lezen! Deel 1 Laag A - B - C - D - E - F - G
Sarah Nickmans Charlotte Verschuere 2Balo B
om deze presentatie uit te voeren
PowerPoint.
Wat kun je er allemaal mee? Hoe werkt het?
Schuifmaat.
Tekenen.
Wat kun je er allemaal mee? Hoe werkt het?
In deze presentatie kijk je naar een aantal filmpjes.
1x5= 2x5= 3x5= 4x5= 5x5= Om te controleren: Ga met je muiswijzer over de som tot het een handje wordt. Klik dan en je ziet het goede antwoord! 6x5= 7x5=
Leer de toetsen van een keyboard!
Britsh Music Experience - London. Opdracht Ga op zoek naar de succesfactor.
Tutorial: met kleuren werken
Wikiwijs.
Een bestaande presentatie gebruiken
HS 4 Aandachtspunten bij een verkoopgesprek
De dag vóór het examen Schrijf de data en uren waarop je examen moet doen op een groot vel papier en hang het goed zichtbaar op! Leg alles wat je voor.
Ga naar Diavoorstelling bovenaan het scherm.
Een bestaande presentatie gebruiken Computerwijs.
RAAR of WAAR Mediabegrip week 41/42.
Nu is het plan om een map op een van de 2 computers te plaatsen en die te simpel te delen naar die andere computer ook wel SFS (Simple File Sharing) genoemd.
Invullen van de tevredenheidspeiling door ouders via het Ouderportaal.
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Waarom? Als je straks klaar bent met studeren ga je werken. Of je nou voor jezelf begint of in loondienst gaat, het is belangrijk om iets te doen.
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Klokkenspel Overeenkomst piano Melodie uitzoeken en instuderen
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Een enquête maken met Google Docs Je gaat leren hoe je een enquête kunt maken in Google Docs met een Formulier. De link kun je vespreiden zodat de vragenlijst.
Powerpoint presentatie.
Wijs me de weg ! Wegwijs in je atlas ! Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Notenschrift Hoe lees je noten? Hoe speel je noten op een piano of klokkenspel. Dit leren wij met het Formative Assessment programma. FAP.
Trimester 2. Hfdst 1: e-Presentatie, master! e-Presentatie Met de hulp van Powerpoint gaan we leren hoe we een elektronische presentatie kan maken.
PDA-route door De Vooroever. Het PDA-toestel (1)
Les 1. Wat voor les krijgen we nu? Tijdens de lessen over hoofdstuk 9, 10 en 11 krijg je op een andere manier les. Het doel is om je zelfstandigheid te.
Muziekgeschiedenis 21 e eeuw Stijlen Een muziekstuk.
Singer-Songwriter Zingen en spelen tegelijk Tekst Melodie Akkoorden Transponeren Stijl en tempo Tekst langer maken Vorm.
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
Je spreekbeurt Leuk dat je jouw spreekbeurt over handicaps gaat houden! Veel mensen weten namelijk niet zo goed wat het is om met zo’n beperking te.
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Lezen H1 t/m H3 In deze PowerPoint: Op onderwerp: Op leesstrategie:
Alinea’s, inleiding, middenstuk en slot
Ouderbijeenkomst ©Rezulto Onderwijsadvies in opdracht van de PO-Raad.
Zeeslag Bron: csunplugged.org / csunplugged.nl.
Oorcheck op het mbo 2 Over Gehoor & gehoorschade
Oorcheck op het mbo 4 Over Gehoor & gehoorschade
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Algemene Muziekleer Hoofdstuk 12 Variatie
volgende bladzijde terug
voorbeeld volgende bladzijde terug
volgende bladzijde terug Wat heb je nodig?
Transcript van de presentatie:

Charpentier ( ) Te Deum Geleid luisteren © Pieter Seuren

Je gaat eerst het hele muziekstukje beluisteren. Als je het filmpje in volledig scherm kijkt gebruik dan het ‘scherm verkleinen’ icoontje om terug te gaan naar de presentatie.

Misschien is je al iets opgevallen aan de muziek:  Bij de instrumenten spelen de pauken, trompetten en violen een hoofdrol.  De beginmelodie komt vaker terug, afgewisseld met twee andere melodieën. (bekijk het filmpje nog eens of ga naar de volgende dia)

Je kunt nu iets zeggen over het tempo en karakter van de muziek. klik bij elke omschrijving op het juiste antwoord Tempo: langzaam matig langzaam matig snel snel Karakter: droevig feestelijk agressief romantisch terug naar de muziekna twee antwoorden, hier verder

helaas Probeer het nog eens. Als je twijfelt kun je de muziek altijd nog eens terug luisteren. terug

prima!! Je hebt goed naar de muziek geluisterd.

Je hebt de ‘prelude’ gehoord uit ‘Te Deum’.  Prelude of preludium is een soort inleiding. Na de prelude begint een groter muziekstuk dat vaak uit meerdere delen bestaat. In het filmpje kun je bijvoorbeeld zien dat er solisten klaar staan om te zingen in een volgend deel.  Te Deum komt van Te Deum Laudamus en is Latijn voor ‘Wij loven U, O God. In deze tekst wordt God vereerd, dus wat je zo juist gehoord hebt is kerkelijke muziek.

De compositie begint met een solo van de pauken. Een pauk is een grote ketel met daarover een vel gespannen. Doordat je dit vel met een pedaal strakker en losser over de ketel kunt spannen kun je verschil in toonhoogte maken. Hoe strakker het vel gespannen is, hoe hoger de toon.

De pauk (vervolg)  De bespeler wordt paukenist of paukslager genoemd.  Een paukenist heeft meestal twee of meer pauken tot zijn beschikking.  De pauk wordt bespeeld met een stok die een wollen of vilten kop heeft. (bekijk het filmpje voor je verder gaat) Het filmpje stopt automatisch na enkele minuten.

De trompet rond Misschien heb je wel het geluid van de trompet herkend maar ziet die er anders uit dan je gewend bent. In de tijd van Charpentier, die we ‘barok’ noemen, zag de trompet er wat anders uit dan nu. Die wordt dan ook ‘baroktrompet’ genoemd. Bij een trompet maak je gebruik van lipspanning om de tonen te veranderen. Bij de baroktrompet is dat nog belangrijker dan bij een ‘gewone’ trompet. De huidige trompet heeft drie ventielen als hulpmiddel om de toonhoogte te veranderen. Bij de baroktrompet zijn dat gaatjes in de buis. baroktrompet huidige trompet

De trompet, vroeger en nu. baroktrompet moderne trompet De filmpjes worden niet helemaal afgespeeld maar stoppen automatisch.

Rondo  De pauken en trompetten zijn vooral te horen in het openingsthema dat daarna een aantal keren terugkomt. Tussenin hoor je telkens een nieuw stukje muziek waarbij de violen vooral goed te horen zijn.  Je zou kunnen zeggen dat het eerste thema het refrein is en de twee andere stukjes coupletten zijn.  In de klassieke muziek noemen we dit een ‘rondo’. (In de rondovorm keert steeds het hoofdthema, het zogenaamde rondothema, als een soort refrein terug. De tussenliggende delen, met andere thema's, noemt men dan ook de coupletten)  Het refrein zou je bij Charpentier melodie A kunnen noemen. Iedere nieuw thema (couplet) krijgt de volgende letter van het alfabet. Komt het refrein weer terug dan noem je dat weer A.

Rondo (vervolg) bekijk ieder fragment en let op de letters die je links onder in beeld kunt zien refrein A (2x) couplet 1 = B couplet 2 = C De filmpjes worden niet helemaal afgespeeld maar stoppen automatisch

Charpentier – Te Deum Tot slot beluisteren we nog een keer het gehele stuk. Let goed op de letters die refrein en coupletten aangeven.

Tot slot………  Opdrachten Je kunt nu eventueel het opdrachtenblad bij deze compositie maken. Je vindt die op deze bladzijde van de website. Natuurlijk kun je deze presentatie en het internet gebruiken bij het invullen.  Nieuwsgierig geworden? Kijk dan gerust verder als je wilt. meer over de pauken: het bouwen van een baroktrompet: